El recinte de Montjuïc es transformarà en un espai firal urbà, modern i únic a Europa

La transformació urbanística de l’espai de Montjuïc que combina l’activitat firal amb altres usos ciutadans, preveu modernitzar les instal·lacions de Fira de Barcelona amb l’objectiu de convertir-les en un referent internacional firal i urbà del segle XXI, gràcies a unes instal·lacions compactes, eficients, flexibles i sostenibles que li permetran no sols mantenir l’espai expositiu per el desenvolupament de la seva activitat, sinó reforçar-la. El projecte contempla així mateix la creació d’una zona per a generar activitat econòmica permanent en diferents sectors relacionats amb els esdeveniments.

Després del procés participatiu dut a terme per l’Ajuntament de Barcelona, s’inicien els tràmits urbanístics de l’actualització del planejament que preveu una profunda modernització de l’espai. Així, entre altres iniciatives, el pla preveu una optimització de les instal·lacions firals amb l’actualització i conservació dels  seus edificis històrics catalogats, sota els paràmetres d’eficiència, digitalització i sostenibilitat, al voltant d’una renovada i pacificada Avinguda Reina Maria Cristina destinada a vianants i transport públic.

Entre altres actuacions, es construirà un nou pavelló multifuncional de dues plantes en l’actual Palau de Congressos i Plaça Univers, així com un nou palau de congressos renovat en l’actual Palau Alfons XIII (palau 6). Igualment, contempla una millora de l’operativa logística amb una nova àrea soterrada.

El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga ha destacat que el projecte permet “optimitzar al màxim l’espai firal i no perdre àrea expositiva, gràcies a la creació d’edificis més compactes, moderns i flexibles que aconsegueixen que en una menor superfície de sòl puguem mantenir i reforçar la nostra activitat firal”. I subratlla que “es convertirà en un recinte icònic i únic a Europa on se celebraran fires locals i internacionals ”.

En aquest sentit, estarà orientat tant a esdeveniments d’una dimensió petita o mitjana com a uns altres d’àmbit congressual que busquen un espai emblemàtic al cor de la ciutat, complementant d’aquesta manera al recinte de Gran Via, en l’ampliació de la qual ja s’està treballant, i que està destinat a grans esdeveniments professionals nacionals i internacionals, i al CCIB que concentra congressos i convencions.

Nou espai permanent d’activitat econòmica
Una altra de les innovacions del nou recinte firal és la creació d’un espai situat al Palau del Vestit (façana de Plaça España de l’actual Palau 8) que estarà destinat a crear activitat econòmica induïda els 365 dies de l’any impulsant l’emprenedoria, la innovació i la transferència de coneixement en sectors relacionats amb els principals salons de la institució per donar més oportunitats a les empreses, els sectors econòmics i a la ciutadania.

L’Ajuntament i Fira de Barcelona continuen treballant per a desenvolupar i fer realitat el projecte que compatibilitzarà les obres amb l’activitat firal i es preveu pugui finalitzar en el marc de la celebració del centenari de l’Exposició Internacional de 1929.

Barcelona, 17 de setembre de 2022

Direcció de Comunicació de Fira de Barcelona

93 233 26 82 / alosada@firabarcelona.com
93 233 26 59 / sbilurbina@firabarcelona.com