El CCIB reuneix 1.400 metges de 71 països especialistes en cirurgia mínimament invasiva

El Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), gestionat per Fira de Barcelona, ha acollit del 24 al 26 de novembre el congrés de cirurgia mínimament invasiva més important del món. 1.400 professionals de 71 països s’han reunit per conèixer les novetats i innovacions tecnològiques, avaluar els resultats de les aplicacions d’aquestes tècniques en la pràctica clínica i consensuar les guies i recomanacions dels procediments quirúrgics que s’aplicaran els pròxims anys. El congrés ha superat totes les previsions i ha mostrat la necessitat de realitzar esdeveniments presencials com la millor manera per intercanviar coneixements entre els professionals mèdics.  

El 17è Congrés Mundial de Cirurgia Endoscòpica, organitzat enguany per la Societat Europea de Cirurgians Endoscòpics (EAES), ha estat el punt de trobada de centenars de metges que formen part de la Federació Internacional de Societats de Cirurgians Endoscòpics (IFESES).

El president d’aquest 17è Congrés, Eduardo M. Targarona, ha explicat. “Hem fet un gran esforç per organitzar aquest congrés i adaptar-lo a les actuals circumstàncies perquè hi pogués participar el màxim de professionals possible”. Per la seva banda, el president de l’EAES, Salvador Morales, ha detallat que “en els dos últims mesos hem treballat intensament per ajudar a les societats mèdiques amb problemes per viatjar”, especialment de zones de l’Àsia, Llatinoamèrica, Rússia o l’Índia. De fet, el congrés ha rebut confirmacions fins a l’últim moment -amb 300 registrats només en els últims cinc dies- fins a aconseguir reunir a Barcelona a 1.400 assistents de 71 països“. “Això demostra el gran interès del món mèdic per reunir-se presencialment”, explica Targarona.

Durant tres dies, l’esdeveniment ha comptat amb 300 ponents d’arreu del món, 250 professionals de la indústria per portar les últimes innovacions, 120 sessions i s’han rebut 1.500 treballs científics.

Per la seva part, el director general del CCIB, Marc Rodríguez, ha volgut felicitat l’organització i ha coincidit: “Els grans congressos mèdics permeten als professionals compartir i avançar en l’exploració de coneixements científics en benefici de tota la societat” i ha recordat la importància de la ciutat de Barcelona com a “pol de coneixement i innovació, amb professionals i centres sanitaris de primer nivell”.

Presenten dos nous robots quirúrgics
Sobre el contingut, el president de l’IFSES, Jorge Daes, ha explicat que el Congrés Mundial “ha combinat una part educativa on es revisa tot el nou que s’està fent i es comparteixen els avenços, amb una part de simulacions virtuals i d’entrenament i una altra part dedicada a l’alta tecnologia”.

El president de l’EAES, Salvador Morales, ha explicat quines són les tendències i les tres claus de la revolució tecnològica: la robòtica, la intel·ligència artificial i la realitat augmentada. “En robòtica es coneix el robot quirúrgic Da Vinci. Ara acaben d’arribar al mercat dos nous models de robots de dues empreses i s’han presentat aquí a Barcelona: Versius i Hugo. En intel·ligència artificial, la revolució està basada en la connexió de dades per millorar la cirurgia i la presa de decisions; i en realitat augmentada el futur serà treballar en un atles de l’anatomia, la cirurgia guiada per la imatge, la navegació i els models 3D”.

El congrés celebrat a Barcelona ha mantingut els objectius de consolidar coneixements i recomanar procediments. Per això, s’han celebrat dues “conferències de consens” que han servit per elaborar dos documents amb recomanacions sobre temes concrets que serviran de guia per als pròxims anys.

La Federació Internacional de Societats de Cirurgians Endoscòpics (IFSES) aglutina 10 societats intercontinentals amb 78.000 cirurgians. El seu congrés mundial, celebrat tradicionalment de manera bianual, ha passat a un format anual. Després de Barcelona, les pròximes edicions confirmades se celebraran a Seül (Corea del Sud), Cartagena (Colòmbia), Calcuta (Índia) i Singapur (Xina).

El 17è Congrés Mundial de Cirurgia Endoscòpia de l’IFSES s’ha celebrat juntament amb el 29è Congrés Internacional de l’Associació Europea de Cirurgia Endoscòpica (EAES) i incorporant la 16a Reunió de la secció de Cirurgia Mínima Invasiva i Innovació Tecnològica de l’Associació Espanyola de Cirurgia.

Barcelona, 26 de novembre de 2021

Comunicació CCIB
David Jiménez
djimenez@ccib.es
93 230 10 00 – 674 033 249