Smart City Expo i Tomorrow.Mobility creixen i donen un nou impuls a l’ecosistema d’innovació urbana

Les edicions 2022 de Smart City Expo World Congress (SCEWC), la principal cimera internacional sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents organitzada per Fira de Barcelona, i Tomorrow.Mobility World Congress (TMWC), coorganitzat amb EIT Urban Mobility, es clausuren aquesta tarda després de donar un nou impuls a l’ecosistema d’innovació urbana i reunir més de 700 ciutats dels cinc continents, 853 expositors i més de 400 ponents. Els esdeveniments han registrat un important creixement i han acollit més de 20.000 visitants de 134 països, gairebé un 50% més que el 2021, portant la plataforma a xifres prepandèmiques.

SCEWC i TMWC han reunit alguns dels principals experts en innovació urbana i mobilitat, entre els quals figuren l’arquitecta Elizabeth Diller, experta a remodelar el comportament dels ciutadans a través dels espais públics; Ron Finley, conegut com el gangsta gardener; Hannah Fry, matemàtica del University College de Londres que ha estat capaç de desxifrar els patrons d’una àmplia gamma d’activitats urbanes com les compres, el transport, la delinqüència, els disturbis i el terrorisme; Kelly Larson, responsable de Road Safety & Drowning Prevention a Bloomberg Philanthropies; i Karen Vancluysen, secretària general de POLIS.

El certamen també ha comptat amb ciutats i alcaldes dels cinc continents, entre ells l’alcalde de Kiev (Ucraïna), Vitali Klitschko, que va explicar com la digitalització ha permès a la capital ucraïnesa continuar funcionant i salvar vides durant la invasió russa. Entre les ciutats amb delegacions a l’esdeveniment han estat Amsterdam, Atlanta, Barcelona, Berlín, Boston, Brussel·les, Buenos Aires, Doha, Frankfurt, Nova York, París, Quito, Reikiavik, Rio de Janeiro, Roma, Seül, Estocolm, Sidney, Tel Aviv, Tòquio i Viena, per esmentar-ne algunes.

Tots dos esdeveniments han acollit un total de 853 expositors, un 89% més que el 2021, per mostrar els seus últims projectes i solucions. Entre ells han figurat líders dels sectors de la innovació urbana i la mobilitat com Accenture, Amazon Web Services, BSM, Cisco, Dell & Nvidia, Deloitte, EDF, FCC Environment, Fiware, Honeywell, Mercedes, Microsoft, Moventia, Smart Ports: Piers of the Future, RACC, Renfe, Sorigué i Volvo.

El director del SCEWC, Ugo Valenti, ha assegurat que “l’edició de 2022 ha donat un nou impuls a l’ecosistema de la transformació urbana. Després d’assolir la fita dels 8.000 milions d’habitants al món, i tenint en compte que més de la meitat viuen en ciutats, està més clar que mai que la lluita per un futur millor ha de ser una lluita urbana. El creixement experimentat aquest any en assistents, expositors i ciutats és també una prova que la comunitat urbana està profundament compromesa amb aquest objectiu i que Smart City Expo i Barcelona s’han convertit en el lloc on tots ens reunim cada any per promoure noves iniciatives i col·laboracions per tal d’assolir l’objectiu comú de transformar les ciutats i convertir-les en llocs millors“.

Maria Tsavachidis, presidenta de l’Advisory Board de TMWC i CEO d’EIT Urban Mobility, ha afirmat que “Tomorrow.Mobility ha reunit milers de professionals que treballen en l’àmbit de la mobilitat, entre els quals hi ha grans proveïdors privats de mobilitat, empreses de nova creació, institucions acadèmiques, responsables polítics i representants de ciutats d’arreu del món. Les demostracions de productes innovadors, els discursos inspiradors i les sessions de networking, entre altres coses, han permès als visitants aprendre, inspirar-se i connectar entre si per abordar els problemes crítics de la mobilitat urbana. Hem abordat les últimes investigacions i informació sobre els reptes de la mobilitat global, des de la mobilitat activa per als ciutadans, amb el concepte de ciutat de 15 minuts, fins a l’efecte que la crisi energètica té en el sector, i els propers reptes sobre la mobilitat aèria urbana i l’intercanvi de dades de mobilitat.”

World Smart City Awards
La ciutat de Seül ha estat guardonada amb el premi a Smart City de 2022 per la seva plataforma Smart Seoul, a través de la qual la ciutat coreana està promovent activament polítiques d’inclusió digital garantint els cinc drets digitals bàsics -comunicació, mobilitat, educació, seguretat i utilització de la tecnologia- i proporcionant serveis digitals adaptats a les persones socialment vulnerables. Així mateix, la ciutat de Kiev ha rebut un reconeixement especial del jurat del Premi a la Ciutat pels seus esforços per utilitzar la innovació per salvar vides durant la guerra.

Chengdu stage
Per primera vegada, SCEWC ha tingut una subseu durant l’esdeveniment. La ciutat xinesa de Chengdu ha acollit un escenari secundari durant els dos primers dies del Congrés. En total han participat 80 ponents, entre ells Liu Xiaoliu, vicealcalde executiu del Govern Popular Municipal de Chengdu, i Lin Nan, tinent d’alcalde de Chengdu. L’escenari de Chengdu ha comptat també amb una zona d’exposicions on s’han mostrat exemples de planificació, tecnologia i solucions de diverses ciutats que estan promovent activament el desenvolupament urbà intel·ligent.

Nous horitzons i tecnologia
Les edicions de 2022 de SCEWC i TMWC s’han celebrat juntament amb Tomorrow.Oceans, una nova cimera mundial centrada en l’economia blava que pretén promoure el paper dels mars i els oceans com a font de riquesa econòmica innovadora i sostenible, i la segona edició de PUZZLE X, un esdeveniment centrat en les tecnologies de frontera que aprofita el potencial de la tecnologia punta per construir un futur pròsper per a la humanitat.

Smart City Expo World Congress celebrarà la seva 12a edició del 7 al 9 de novembre de 2023.