El fre als ciberatacs a la indústria centra el Barcelona Cybersecurity Congress

La digitalització de fàbriques i companyies de tot el món les fa més àgils, competitives i sostenibles però també més vulnerables. Per això, firmes líders mostraran les últimes solucions i sistemes de protecció digital per a la indústria al Barcelona Cybersecurity Congress (BCC) que tindrà lloc, del 21 al 23 de maig al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. L’esdeveniment internacional sobre ciberseguretat comptarà a més amb la participació de grans experts que debatran sobre els principals riscos i reptes de les empreses en un món cada cop més connectat.

Els ciberatacs s’han incrementat un 28% el primer trimestre d’aquest any i les empreses ja reben una mitjana de 1.380 atacs per setmana segons un informe internacional de CheckPoint. A Espanya, més del 60% d’empreses espanyoles van patir ciberatacs durant el 2023 segons dades d’INCIBE (Institut de Ciberseguretat d’Espanya) i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya (ACC) va detectar durant el 2022 més de 4.424 milions de ciberatacs.

Amb l’objectiu de posar fre a aquest increment de la ciberdelinqüència, la Comissió Europea i el Parlament Europeu han aprovat un paquet de mesures, com ara la Llei de ciberseguretat i el reglament de ciberresiliència que donen noves garanties, però també exigeixen més mesures a empreses i institucions.

“En un entorn d´inestabilitat geopolítica, en plena transformació digital i amb el boom de la intel·ligència artificial, els ciberatacs s´han convertit en un dels principals riscos per a la indústria” afirma el director de l´esdeveniment, Marc Tarragó. I afegeix, “l’increment de dispositius connectats obliga les empreses a una constant actualització dels seus sistemes de seguretat digital, per això, volem posar al vostre abast l’últim en protecció tecnològica, en un entorn on els millors professionals del sector es reuniran i debatran sobre les solucions d’avui i els reptes de demà”.

Minimitzar les amenaces digitals
En aquest sentit, el BCC, organitzat per Fira de Barcelona juntament amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya (ACC), ha fixat per a aquesta edició els seus eixos temàtics al voltant de grans desafiaments per a les companyies com la Intel·ligència i Vigilància d’Amenaces. Seguretat Sòlides, Formació i sensibilització dels empleats, Solucions de Gestió Compliance, Governança de Dades i Privadesa, i Tecnologia per a la Regulació.

L´esdeveniment compta amb la participació de 25 empreses especialitzades en el desenvolupament de solucions per minimitzar l´impacte dels ciberdelinqüents i les amenaces digitals com Cloudflare, Crowdstrike, Fortinet ManageEngine, Sentinel One, SoSafe, Telefonica Tech o Threatlocker, entre d´altres. Els sistemes Zero Trust, la IA en seguretat digital, la computació quàntica, la protecció del treball en remot, l’autenticació multifactor, els tests de penetració i la seguretat cloud són algunes de les tendències al sector que es veuran en els nous sistemes presentats.

A més, a la part congressual i sota la direcció tècnica de l’International Society of Automation (ISA), es duran a terme més de 60 sessions en què participaran ponents com Andrew Rose, director de seguretat de SoSafe; Daniele Molteni, cap de producte de Cloudflare; Tom Liston, conseller delegat de Bad Wolf Security; o Steve Mustard, expresident d’ISA i consultor independent en automatització.

D’aquesta manera, a través de conferències, xerrades i taules rodones es podran descobrir les tendències del cibercrim del 2024, debatre sobre com combatre les noves amenaces que planteja la Intel·ligència Artificial, aprendre a traslladar els empleats pautes de protecció o conèixer de primera mà casos d’èxit aplicats a empreses i multinacionals.

Hacking ètic
El conegut com a “hacking ètic” tindrà també espai al Hacking Village, on, amb la col·laboració de partners com Caixa Bank Tech, S21SEC o Recorded Future, alguns hackers posaran en pràctica les seves habilitats i compartiran els seus coneixements en aquest àmbit.

Un dels grans atractius d’aquesta zona seran els reptes Capture The Flag (CTF) de Crowdstrike i CaixaBank Tech. Així, Crowdstrike ofereix un taller per dominar la detecció, investigació i detenció d’adversaris utilitzant la plataforma CrowdStrike Falcon mentre que CaixaBank Tech organitza una prova per desxifrar codis críptics.

Així mateix, aquesta zona comptarà amb un programa de xerrades i conferències amb la participació de diversos experts com Mark Rogers, director tècnic de nbhd.ai, una startup nord-americana centrada en la seguretat i integritat dels conjunts de dades i la IA; o el prestigiós consultor espanyol en ciberseguretat, Martín Vigo, entre d’altres.

A més, l’activitat Acces 2 Market, que organitza conjuntament l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE) i el Centre Europeu de Competències de Ciberseguretat (ECCC), posarà en contacte responsables de seguretat de la informació (CISO) amb diverses empreses i proveïdors de productes relacionats amb la salut i les infraestructures en ciberseguretat.

BCC se celebrarà del 21 al 23 de maig al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona juntament amb l’IOT Solutions World Congress, l’esdeveniment internacional sobre la transformació de la indústria a través de tecnologies disruptives que, amb més de 300 empreses i 250 experts de tot el món, presentarà les últimes novetats i innovacions per a la transformació i modernització del sector industrial. El IOTSWC posa el focus en les oportunitats dels semiconductors i comptarà amb conferències, presentacions, bancs de proves d’aplicacions i zones per a les startups més innovadores.