‘La Ciutat dels Somnis’ ensenya als nens i nenes la importància de cuidar del planeta

‘La Ciutat dels Somnis’, el nou Festival de la Infància, -una de les cites imprescindibles de l’agenda nadalenca barcelonina- torna al recinte de Montjuïc amb més de 120 activitats i experiències per a tota la família que en aquesta edició mostraran especialment la importància de tenir cura de l’entorn. D’aquesta manera, l’esdeveniment, recrearà una ciutat on els nens podran aprendre jugant amb tota mena de professions i ajudarà a conscienciar els més petits, mitjançant la diversió, a tenir cura del planeta, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsats per l’Organització de Nacions Unides (ONU).

L’esdeveniment, que amplia el nombre de dies perquè nens i nenes de 0 a 12 anys i tota la família es diverteixin durant el període nadalenc, se celebrarà del 27 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener. Els diferents espais formaran una ciutat imaginària en la qual jugar a ser, aprendre noves professions i mostrar als nens la importància de tenir cura de la Terra, a partir dels 17 ODS que, institucions, organitzacions i empreses explicaran com estan aplicant en el seu dia a dia per aconseguir un futur sostenible.

En aquesta edició, el certamen amplia el seu espai fins als 17.000 metres quadrats i centrarà tota la seva activitat al Palau 2 i la Plaça Univers per facilitar i agilitzar la visita de tots els assistents que s’acostin durant les vacances nadalenques al recinte de Montjuïc.

La presidenta de la Ciutat dels Somnis, Núria Basi, ha afirmat que “volem seguir apostant per la vessant pedagògica del saló, per això utilitzem l’anomenat edutainment perquè els més petits aprenguin jugant. A través d’activitats lúdiques en les quals poden participar amb les seves famílies, els ensenyem diferents professions a les quals podran dedicar quan siguin grans”. A més, ha afegit que en aquesta edició “contribuirem a sensibilitzar els més petits a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible sobre la importància de tenir cura del planeta d’avui i del seu futur”.

De la seva banda la regidora d’Infància, Joventut, Persones Grans i Diversitat Funcional de l’Ajuntament de Barcelona, Marga Marí-Klose, ha remarcat que “L’Ajuntament de Barcelona continua apostant perquè a la Ciutat dels Somnis els infants vegin la ciutat com un lloc d’oportunitats i que siguin conscients que hi ha moltes professions i oficis a desenvolupar durant la seva vida. En aquesta edició, posa especial èmfasi en què els infants puguin expressar la seva veu i reflexionar sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Les aportacions que facin els infants seran recollides i valorades per tal d’implementar-les en la mesura del possible.”

Jugar a ser grans
‘La Ciutat dels Somnis’ a la línia de les seves dues últimes edicions construirà una ciutat imaginària en la qual els nens descobriran, jugant, a què es volen dedicar quan siguin grans. Així, passejant pels carrers, en els quals hi haurà diversos espais que recreen una ciutat com l’Ajuntament, la Diputació, la llar d’infants, el supermercat, la clínica veterinària, el cinema, el port, la fira, un parc tecnològic o una gran zona esportiva, entre altres equipaments ciutadans, en els quals podran practicar les professions que podran exercir en el futur.

D’aquesta manera i mitjançant més d’un centenar d’activitats, els nens descobriran de manera divertida la seva vocació professional. En aquest sentit, podran jugar a ser detectius amb un escape room en què hauran de resoldre un misteri, ser escriptors en l’atelier, entre altres activitats, i també es divertiran en el gran escenari de festival on podran cantar, ballar, tocar la guitarra i jugar, amb les seves famílies, a ser estrelles de rock.

A més, podran participar en un showcooking per aprendre a cuinar i conèixer les diferents professions que envolten al món de la gastronomia; aprendran com funciona un supermercat i jugaran a ser acomodadors en un cinema, o a ser cambrers gràcies a les carreres portant safates.

El festival també comptarà amb una pista en què els nens i els seus acompanyants podran conèixer els avantatges de la Smart mobility a bord de patinets elèctrics per conscienciar-los en la importància d’una mobilitat no contaminant i altament respectuosa amb el medi ambient, així com aprendre les normes de seguretat viària.

Igualment, com en anys anteriors, l’espai de l’Ajuntament de Barcelona estarà dedicat a la participació infantil a través de la representació d’un plenari on podran participar infants i les seves famílies per tal que descobreixin com funciona un ple i els serveis que els ajuntaments ofereixen a la ciutadania. Entre les activitats que s’hi poden trobar destaquen l’espai dedicat als infants entre 0 i 3 anys, la celebració d’un plenari, la ludotechy robòtica per a infants entre 4 i 9 anys, realitat per a infants de 10 a 14 anys o el Balcó dels Infants perquè els nens i nenes expliquin les seves propostes.

Un altre dels grans atractius d’aquesta nova edició de ‘La Ciutat dels Somnis’ és la seva gran zona esportiva en la qual els nens i nenes podran practicar els seus esports favorits. Així, hi haurà una pista multiesportiva en què hi haurà demostracions d’esports inclusius i en la qual es podrà jugar a futbol, ​​rugbi o taekwondo, entre altres disciplines. Aquesta zona comptarà també amb un skate park, un futbolí gegant, una pista de teqball (ping-pong jugat amb pilota de futbol), així com una pista de mini tennis o una pista de bàdminton.

La Fundació de l’FC Barcelona, ​​el RCD Espanyol i el Consell Català de l’Esport comptaran amb una destacada presència amb els seus respectius terrenys de joc en què es divulgaran valors associats a la pràctica del futbol com l’esforç, el respecte a l’oponent o la solidaritat, al mateix temps que promouran de nou el futbol femení amb partits i jocs. Una pista per a practicar jocs tradicionals, un circuit de bicicletes o la possibilitat de fer atletisme completa l’oferta d’aquesta gran zona esportiva de festival.

Sostenibilitat i solidaritat
En línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, el saló col·labora amb diferents mesures que durà terme com l’eliminació de la moqueta als passadissos i zones comunes, l’ús de paper reciclat en invitacions i acreditacions, creació d’estands amb materials reutilitzats, o la supressió d’ampolles i gots de plàstic, entre altres.

D’altra banda, aquest any ‘La Ciutat dels Somnis’ col·labora amb la fundació ‘Soñar Despierto’ que treballa amb diversos centres que acullen menors tutelats per l’Estat. El seu objectiu principal és aconseguir que tots els nens tinguin les mateixes oportunitats independentment de les seves circumstàncies socioeconòmiques. Per això, s’ha llançat el #SomnisChallenge a través de les seves xarxes socials, una iniciativa que convida a la gent a compartir una imatge donant una abraçada i en la qual, per cada publicació, el saló donarà un euro a algun dels programes que aquesta fundació desenvolupa a Barcelona.

El vessant solidari del festival es tradueix, a més, en la donació de més de 2.500 invitacions gratuïtes a l’Ajuntament de Barcelona perquè el consistori les distribueixi entre diverses entitats socials que tenen com a objectiu a les famílies més desfavorides perquè els nens i nenes amb menys recursos puguin acudir al festival i així gaudir de les activitats que ofereix ‘La Ciutat dels Somnis’ durant les vacances escolars de Nadal.

El nou Festival de la Infància romandrà obert de 10.00 a 20.00h, del 27 al 30 de desembre de 2019 i del 2 al 4 de gener de 2020. A més, ‘La Ciutat dels Somnis’, organitzat per Fira de Barcelona, ​​compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, ​​la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, ​​i amb la col·laboració de més de 40 empreses, entitats i organitzacions.