Pacgraf Cuba tanca la seva segona edició marcada per la modernització de la indústria del packaging

La segona edició de Pacgraf Cuba, la sala d’envasos, embalatges i arts gràfiques de Cuba, s’ha clausurat avui amb un gran èxit de participació. El saló ha reunit 41 empreses de 9 països diferents amb l’objectiu de contribuir a la modernització de la indústria local del packaging, així com presentar una oferta més àmplia de proveïdors estrangers.
Pacgraf Cuba, coorganitzat per Fira de Barcelona i el Grup Empresarial Llotja, ha tancat les portes de la seva segona edició, en la qual els professionals que han visitat el certamen han pogut conèixer els nous equips i materials d’embalatge que s’han presentat al llarg dels tres dies de saló. A més, la fira ha volgut abordar les tendències cap a les que s’encamina el sector, tant al país caribeny com a nivell internacional.
Així mateix, Pacgraf Cuba ha comptat amb tallers, xerrades, conferències i taules rodones en què s’ha debatut sobre la situació actual del sector i cap a on avança. Igualment, s’han organitzat sessions de networking per als assistents. A més, els visitants han pogut conèixer la cartera d’oportunitats per a la inversió estrangera en el Foro de Inversiones, així com participar en rondes de negocis coordinades per la Cámara de Comercio de Cuba.
Una de les novetats d’aquest any ha estat el “Àrea d’innovació”, en la qual s’han exposat projectes i treballs realitzats amb impressió 3D. Un espai que ha comptat amb la col·laboració de Fab Lab Barcelona, que ha aportat diversos objectes fabricats amb aquesta tècnica i el director, Tomás Diez, ha impartit una conferència sobre la impressió 3D a la indústria que ha despertat molt d’interès en diferents públics cubans, com la Universitat Tecnològica de l’Havana (CUJAE), l’Oficina Nacional de Disseny (Ondi) i altres institucions del sector i digitals, als quals ha atret el paper de Fab Lab Barcelona dins de la xarxa global de Fab Labs en el món.
En el marc del saló, també s’han lliurat els Premis Envase y Embalaje 2019, convocats pel Ministeri d’Indústries de Cuba, i que han reconegut als millors dissenys repartits en tres categories: Productes Alimentaris, en la qual el guanyador va ser el Ron Cubay Extra Añejo 1870; Productes de la Llar, concedit a l’envàs de la Discografia de Pablo Milanés; i Productes d’Higiene Personal, en la qual el guardonat ha estat l’embalatge de la fragància S&C D Havana. Aquests premis han captat l’atenció tant d’expositors com a visitants professionals, que s’han acostat a conèixer als vencedors.
Per la seva banda, el director de Negoci Internacional de Fira de Barcelona, Ricard Zapatero, ha valorat el bon funcionament del certamen i la importància que té la seva celebració a Cuba: “Aquesta segona edició de Pacgraf Cuba ha estat tot un èxit. Ha demostrat el paper que juga el sector de l’envàs, l’embalatge i les arts gràfiques a l’illa, i com ajuda a potenciar el creixement econòmic i tecnològic del país. A més, és una ocasió idònia perquè els professionals locals i internacionals tinguin l’oportunitat de fer créixer els seus negocis i de conèixer nous mètodes i tecnologies del sector”. 
Pacgraf Cuba forma part de la cartera de salons que organitzen Fira de Barcelona i el Grup Empresarial Llotja al recinte firal Pabexpo de l’Havana. En 2019 també se celebrarà la tercera edició de Hostelcuba (28-30 maig). El 2020 estan previstes la tercera convocatòria de la Fira d’Aliments 2.0 Cuba, la Fira d’Energies Renovables de Cuba, la Fira Internacional de la Construcció (FECONS) i la primera edició de la Fira d’Informàtica.
Barcelona, abril de 2019