Autonomous driving, the great protagonist of the Connected Street of Automobile Barcelona

Quan circularan pels nostres carrers i carreteres cotxes sense conductor? La mobilitat intel·ligent i les tecnologies que la impulsen s’han desenvolupat aquests últims anys d’una manera important. Conceptes com Intel·ligència Artificial (AI), Internet de les Coses (IoT) i conducció autònoma transformaran la manera en què ens movem i els vehicles en què ho farem. Automobile Barcelona ha preparat la Connected Street juntament amb Applus Idiada i Fastparc Motor per oferir als visitants una zona on descobrir moltes d’aquestes tecnologies.
El president d’Automobile Barcelona, Enrique Lacalle, ha assegurat que “mostrar el futur de l’automoció és una de les raons de ser de Automobile Barcelona i la Connected Street és l’espai que hem preparat perquè tots els visitants puguin veure des d’un cotxe que condueix tot sol a un altre que pot alçar el vol quan ho necessita. Aquí els visitants podran descobrir com tecnologies com la intel·ligència artificial o la connexió a l’entorn que proporciona l’internet de les coses canviarà els nostres cotxes d’una manera que no podem ni imaginar”.
Situada a la zona exterior del recinte de Montjuïc ,davant del Pavelló Mies van der Rohe, la Connected Street comptarà amb un espai d’exposició estàtica amb vehicles que presenten tecnologies disruptives com el PAL-V Liberty, un cotxe capaç d’alternar el desplaçament per carretera amb el vol gràcies a un rotor plegable, que els visitants podran veure durant el primer cap de setmana.
La gran protagonista de l’espai de demostracions serà sens dubte la conducció autònoma. A la Connected Street es podran descobrir els diversos nivells de l’automatització en la conducció dels vehicles des de l’e-call (trucada d’emergència automàtica en cas d’accident), els sistemes de frenada d’emergència, de percepció en vehicles automatitzats fins a la conducció sense conductor. En aquest sentit, destaca que per primera vegada en un saló a Espanya els visitants podran pujar a bord d’un vehicle completament autònom, un model de la marca Easymile que farà recorreguts pel recinte de Montjuïc, i provar els sistemes de detecció d’objectes i frenada de emergència que ja incorporen alguns vehicles.
Els nivells de la conducció autònoma
El cotxe capaç de conduir-se només ha estat un somni per a molts des de la invenció del propi automòbil. Els especialistes que treballen en aquest camp han definit cinc nivells de conducció per definir les fases de desenvolupament d’aquestes tecnologies. En el primer nivell, el 0, no hi ha automatització de la conducció i totes les tasques les realitza el conductor humà. En el nivell 1, el vehicle compta amb algun sistema d’automatització de la conducció, com el control de velocitat o el de desplaçament lateral. El nivell 2 es caracteritza per l’Automatització parcial de la conducció, i el cotxe disposa de sistemes d’automatització de la conducció longitudinal i lateral o tots dos alhora. En el nivell 3 s’afegeixen sistemes de detecció i resposta davant objectes i circumstàncies del trajecte. Però en tots aquests nivells el responsable és el conductor humà.
En els següents nivells el conductor ja no és necessari. En el nivell 4, el vehicle disposa de sistemes que li permeten governar el desplaçament sense la intervenció del conductor humà però amb certes limitacions mentre que en l’últim nivell, el 5, l’automatització de la conducció és completa. Ja no cal un conductor i no hi ha condicions específiques que limitin el funcionament del vehicle.