Una exitosa Alimentaria confirma l’auge del negoci internacional i de la demanda interna

Alimentaria arriba encara més lluny. A l’edició del seu 40 aniversari, la gran fira de l’alimentació i begudes espanyoles que avui es clausura en el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona ha aconseguit atraure visitants de 157 països (16 més que en 2014), confirmant el seu poder de convocatòria internacional i el seu eficaç paper a l’hora de dinamitzar les exportacions de les empreses del sector. Tanmateix, el saló que deixa sensacions molt positives entre els assistents, evidencia la reactivació de la demanda nacional davant l’augment del consum.
Les 4.000 empreses exportadores procedents de 78 països i els 140.000 visitants registrats, un 32% d’ells internacionals, reflecteixen la potència d’aquest esdeveniment que consolida el seu lideratge com una de les cites referents europees del sector i on la innovació i la gastronomia son, alhora, les seves grans trets d’identitat.
Dels 44.000 visitants internacionals, un 2% més que en 2014, la meitat procedeix d’Europa, principalment de França, Itàlia, Regne Unit, Portugal i Països Baixos. Com segon gran mercat geogràfic en visitants se situen EE.UU, seguit d’Amèrica Llatina , amb professionals de Mèxic, Colòmbia, Xile i Perú al capdavant. També despunta Àsia amb Japó, Hong Kong i Xina com a referència. D’Orient Mitjà destaca el creixement dels visitants d’Emirats Àrabs Units. A la llista de visitants de nous països destaquen Tunísia,  Algèria, Oman, Kuwait, l’Aràbia Saudita, Nigèria, Congo i Moçambic.
Paral·lelament, Alimentaria ha convidat a 800 compradors estrangers d’alt nivell, un 62% més que en 2014. Es tracta d’importadors i distribuïdors d’Europa, Àsia, Llatinoamèrica i EEUU, que han celebrat 11.200 reunions de negocis amb expositors, un 12% més que en la darrera edició. Aquestes trobades organitzades juntament amb la Federación de Industrias de Alimentación y Bebidas (FIAB), el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente (Magrama), ICEX España i Acció de la Generalitat de Catalunya, són molt ben valorades per les empreses participants que reconeixen la seva utilitat a l’hora d’obrir nous mercats.
El president de Fira de Barcelona i d’Alimentaria, Josep Lluís Bonet, ha assenyalat: “L’esdeveniment es consolida com una gran plataforma per a l’exportació de la indústria alimentària espanyola, així com un important aparador de la innovació del sector i les noves tendències que estan apareixent en el mercat”. Per a Bonet, “cada vegada més, s’aprecia un major coneixement del producte espanyol i un posicionament més premium, fet que redundarà en un creixement en el valor de les exportacions”.
Per al director general d’Alimentaria Exhibitions, J. Antoni Valls, “en aquesta edició s’ha donat un pas molt important en la projecció exterior arribant a mercats clau per al futur de la indústria alimentària i en especial per productes com el vi, l’oli o els càrnics”. A més de la internacionalització, la força de la demanda interna s’ha reflectit aquest any, com indica Valls: “Hem aconseguit atraure a tots els perfils professionals de la distribució i el retail alimentari, així com al canal Horeca, aspecte que es traduirà en negoci i oportunitats d’incrementar vendes tant en el mercat nacional com en l’exterior”.
Innovació, plat fort
Les 4.000 empreses participants han mostrat el permanent esforç d’innovació dels fabricants per donar resposta a noves tendències de mercat i a les necessitats de diferents tipus de consumidor. Ha destacat l’espai Innoval amb 300 nous llançaments entre els que s’ha premiat a marques com Bodegas Sanviver, Nestlé, Dulcesol, Aneto o Noel, entre d’altres. Entre els productes més destacats d’aquest any figuren un vermut ecològic, embotits per vegetarians o brioixeria i snacks amb algues responent, així, a noves demandes de propostes més saludables, naturals i orgàniques, i la recerca d’aliments enriquits per a augmentar el benestar i prevenir malalties.
El principal termòmetre d’innovació i tendències ha estat The Alimentaria Hub, un gran espai amb més de 200 activitats de coneixement i debat com el Congrés de la Dieta Mediterrània; el Foto Nestlé de Creació de Valor Compartit sobre alimentació i canvi climàtic; les trobades Aliber d’I+D+i de FIAB o l’espai per a start-ups The Food Factory que reflecteixen el paper que està adquirint la tecnologia en el sector. Es calcula que en les diferents jornades i ponències celebrades han participat més de 2.200 persones.
Gastronomia, valor diferencial
Alimentaria visualitza la varietat, qualitat i riquesa de la indústria alimentària espanyola a través de la gastronomia. Aquest any s’ha repetit la bona acollida de The Alimentaria Experience, per als showcookins i tallers magistrals del qual han passat noms tant reconeguts com Joan Roca, però on especialment han estat protagonistes les noves figures de l’alta cuina espanyola entre les quals cada vegada hi ha més dones. Mario Sandoval, Ángel León, Beatriz Sotelo o Celia Jiménez són alguns dels 40 xefs que han participat. En altres activitats gastronòmiques, 5.000 persones han passat per l’espai de degustació d’olis, més de 1.000 en el de vins (Vinorum Think) i més de 2.000 a España, el País de los 100 quesos.
Per Josep Lluís Bonet, “la gastronomia és un gran aliat que la indústria alimentària ha d’aprofitar per a vendre més i millor. És el que reivindiquem des d’Alimentaria amb activitats que permeten descobrir la qualitat, sabor i innovació dels productes creant una autèntica experiència culinària”.
Alimentaria solidària
D’altra banda, Alimentaria i Fira de Barcelona també mostren el seu costat social i solidari. En aquest sentit, es preveu que els voluntaris de la Fundació Banc dels Aliments recullin aquesta tarda més de 22 tones d’aliments i begudes, donats pels expositors. Tanmateix, Nutrició Sense Fronteres ha recollit més de 150kgs d’excedent de menjar no consumit en els restaurants del recinte de Gran Via per donar-ho a menjadors socials de la ciutat. També s’estima que en aquesta edició es reciclin, a través d’Ecovidrio, més de 25 tones d’envasos de vidre consumits en el marc del certamen.
Alimentaria és un referent ferial internacional organitzat per Alimentaria Exhibitions, societat de Fira de Barcelona especialitzada en esdeveniments per a la industria Alimentaria. La seva cartera de salons inclou també Alimentaria FoodTech, Alimentaria & Horexpo Lisboa, ExpoAntad&Alimentaria México y Barcelona Degusta.
La propera edició d’Alimentaria tindrà lloc del 16 al 19 de abril de 2018 en el recinte Gran Via de Fira de Barcelona.
Barcelona, 27 d’abril de 2016