Un Hispack més gran cerca accelerar les solucions de packaging responsable

Hispack posa el focus en la sostenibilitat dels envasos i embalatges per contribuir a un futur millor. Del 7 al 10 de maig, la fira de packaging més gran d’Espanya reunirà al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona més de 800 expositors de 28 països i 1.250 marques representades amb les darreres innovacions en materials, envasos, recipients, etiquetes, embolcalls, així com a tecnologia i maquinària de packaging, procés i logística adequades al nou marc regulador de l’economia circular.

Organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb Graphispack Asociación, Hispack creix aquest any un 18% en nombre d’empreses i un 12% en superfície comercial contractada, reflectint el bon moment del packaging, una indústria que factura a Espanya més de 40.400 milions d’euros anuals, segons l’informe realitzat amb motiu de la fira.

Així, amb la presència de fabricants i distribuïdors líders, Hispack omplirà més de 36.000m2 nets als pavellons 2 i 3 del recinte firal amb tecnologia, materials i solucions de packaging, amb la sostenibilitat com a objectiu. També es mostrarà el cicle de vida dels envasos i la vinculació amb altres processos productius i amb la cadena de subministrament. Aquest any creix, a més a més, l’oferta internacional, amb gairebé la tercera part del total d’expositors de fora d’Espanya. Turquia és el país estranger que aporta més empreses, seguit d’Itàlia, Xina, Alemanya, França Països Baixos, Portugal i Regne Unit.

El 60% de l’oferta comercial de Hispack correspon a equips i maquinària de packaging, embotellament, etiquetatge, codificació, traçabilitat, procés, automatització, robòtica i logística. Mentrestant, el 40% d’expositors restant presenta materials, PLV i elements d’envàs i embalatge específics per a diferents sectors industrials i de consum, així com per a la distribució, l’ecommerce i el retail.

El president del comitè organitzador d’Hispack 2024, Jordi Bernabeu, subratlla l’augment de l’interès que aquest any ha despertat la fira com a aparador de tendències i solucions davant la necessitat d’adequar els envasos i embalatges al nou marc legislatiu: “els fabricants i marques principalment d’alimentació, cosmètica i farmàcia, entre d’altres sectors, demanen, cada cop més, solucions de packaging sostenible com a resposta a una major conscienciació i compromís mediambiental i també per complir l’objectiu que fixa la normativa perquè el 2030 tots els envasos siguin reciclables o reutilitzables”.

Tendències a la fira

Els envasos sostenibles cerquen minimitzar l’impacte ambiental mitjançant l’ecodisseny enfocat a la reducció dels materials, al reciclatge i a la reutilització, així com a través de l’anàlisi del cicle de vida del packaging des de la producció fins a l’eliminació. També, amb un ús més gran de materials reciclats o biodegradables, amb el desplegament d’envasos intel·ligents que milloren l’eficiència de la cadena de subministrament, la traçabilitat i l’experiència del consumidor, i amb una renovació dels processos de producció per reduir l’empremta de carboni. En aquest sentit, l’automatització, la robòtica i la intel·ligència artificial s’alien per impulsar la transformació digital i la sostenibilitat del packaging.

Tot això es constatarà tant a l’oferta comercial d’Hispack com a les més de 80 activitats de coneixement i networking que inclou la fira i en què participaran més de 150 ponents. Sobresurt l’espai “Hispack Unboxing” amb un programa de conferències, taules rodones i presentacions, on participaran representants d’empreses d’alimentació i begudes, cosmètica, farmàcia, tèxtil o construcció per explicar les seves experiències en relació amb el packaging sostenible, a més d’entitats, centres tecnològics, clústers i subministradors de tecnologia i materials. Entre els ponents, destaquen els responsables de packaging i/o de sostenibilitat de marques com ara Almirall, Calidad Pascual, García Carrión, El Corte Inglés, Nauterra o Shiseido.

El director d’Hispack, Xavier Pascual, remarca el valor del coneixement que es comparteix a la fira “reunim proveïdors i clients per explicar casos d’èxits i experiències que ajudin altres empreses a millorar la sostenibilitat dels seus envasos i embalatges”.

Noves iniciatives

Hispack estrena l’Engineers Day, una iniciativa de la mà d’Enginyers Industrials de Catalunya (EIC) adreçada a professionals amb perfil tècnic i d’enginyeria que intervenen en els processos de producció, R+D, operacions i cadena de subministrament amb ponències sobre automatització i robòtica aplicada a la intralogística i altres activitats de networking.

També són noves la desena de rutes temàtiques per la fira, obertes als visitants, per descobrir materials i envasos creatius i innovadors, com fer l’envàs circular, o el més nou en intralogística, la sostenibilitat de les tecnologies de packaging o dels envasos plàstics, la indústria 4.0 al sector de l’envàs i embalatge i l’smart packaging.

Paral·lelament, sota la denominació “Best in class”, Hispack explicarà i reconeixerà tres casos d’èxit internacionals amb la sostenibilitat del packaging com a protagonista. Es tracta de la ciutat danesa d’Aarhus que ha creat un sistema circular municipal de recollida, rentat i reutilització d’envasos de begudes i de menjar per emportar. De la firma japonesa Kao Corporation, amb un innovador sistema per reciclar envasos plàstics de recàrrega amb què fabricar de nou envasos del mateix tipus. I del projecte d’AMITA Corporation que utilitza tecnologia bockchain per a la traçabilitat del reciclatge dels taps d’ampolles de plàstic.

Relacionat amb aquesta sessió, Hispack presentarà el Japó com un mercat a explorar fruit de la col·laboració amb el Japan Packaging Institute. Es podran conèixer tendències i experiències dutes a terme al país nipó, així com establir contactes comercials o de col·laboració amb la delegació d’aquest país que visitarà la fira.

Completen el programa, altres esdeveniments convidats organitzats per entitats com l’Asociación Española de Profesionales de Compras, Contratación y Aprovisionamientos (AERCE), el Centro Español de Plásticos (CEP) i amec, el Beauty Cluster i el Packaging Cluster, el Centro Español de la Logística (CEL), i Graphispack Associació.

Oportunitats per exportar

D’altra banda, Hispack contribuirà a projectar internacionalment la tecnologia i les solucions de packaging espanyoles per afavorir les exportacions. El saló ha convidat a través del seu programa “Hosted buyers” un centenar de professionals amb projectes concrets i capacitat d’importació, majoritàriament de Tunísia, el Marroc, Polònia i Mèxic, mercats objectiu per al packaging espanyol pel seu potencial de creixement. Es preveu agendar més de 800 reunions en quatre dies amb aquests compradors i es faran presentacions dels països clau.

Així mateix, tots els visitants internacionals trobaran a l’International Business Centre (IBC) d’Hispack assessorament i activitats a mida. Podran descobrir, a través de ponències, els casos d’èxit d’una desena de subministradors de tecnologia de packaging espanyols. A més, hi ha previst la celebració d’un Brokerage Event, entrevistes empresarials ràpides per trobar proveïdors o col·laboradors.

Finalment, Hispack serà l’escenari del lliurament dels Premis Liderpack 2023, els més importants guardons de Packaging i Publicitat al Lloc de Venda (PLV) a Espanya. Els 45 treballs premiats s’exposaran al saló. També se celebrarà la Festa del Packaging i hi haurà un acte de reconeixement a una trentena d’empreses, entitats i/o persones que hagin destacat per la seva trajectòria al sector del packaging.

Hispack 2024 preveu superar els 27.000 visitants, el 10% internacional.

Barcelona, 29 d’abril de 2024

FOTOGRAFIES (edició 2022) aquí

ACREDITACIONS DE PREMSA aquí

CATÀLEG D’EXPOSITORS aquí

PROGRAMA D’ACTIVITATS aquí

NOTES DE PREMSA aquí

Maria Dolores Herranz
Tel. 93 233 25 41
mdherranz@firabarcelona.com