Els elements químics i els minerals, protagonistes d’Expominer 2019

Les propietats, usos i aplicacions dels elements químics i la seva relació amb els minerals seran el fil conductor de la 41a edició d’Expominer Barcelona Market, el Saló de Minerals, Fòssils i Joieria, que coincideix amb la celebració de l’any internacional de la taula periòdica, i comptarà amb 110 expositors de més de 15 països, així com una àmplia varietat d’activitats, entre exposicions, tallers, concursos i xerrades divulgatives.

La nova edició d’Expominer, saló líder en el seu àmbit a Espanya i referent al sud d’Europa, se celebrarà del 8 al 10 de novembre al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona i oferirà la millor oferta expositiva de fòssils, gemmes, joies i minerals als visitants, amb 110 expositors de 15 països. A més, el saló també oferirà un ampli programa d’activitats entre xerrades impartides per científics de renom, tallers especialitzats per experts i per a interessats en introduir-se al món dels minerals, concursos per a tota la família i exposicions sobre fòssils i minerals.

En aquest sentit, les activitats de divulgació d’aquesta edició se centraran en les relacions entre els elements químics de la taula periòdica, els minerals i les seves aplicacions. Es parlarà del seu descobriment i de les seves propietats, i de les possibilitats que tenen d’ús i reciclatge en la tecnologia. Entre d’altres, destaquen les ponències del Dr. Josep Maria Chimenos, de la secció departamental de Ciència i Enginyeria de Materials de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona, sobre els materials sostenibles a partir de residus municipals, i de la Dra. Ana M. López-Periago, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona, ICMAB-CSIC, sobre el descobriment d’elements en els minerals.

La directora del saló, Marta Serra, ha afirmat que “afrontem aquesta nova edició amb molta energia i molta il·lusió, i amb la mateixa vocació de promoure la divulgació científica de sempre. A més, coincidint amb la celebració de l’any internacional de la taula periòdica, aquest any hem fet més èmfasi en donar a conèixer als assistents la importància dels minerals en la nostra vida quotidiana”. També, ha afegit que “la sostenibilitat és un eix important del saló i, a través de les diferents activitats, volem conscienciar els visitants. A més, els minerals són l’origen de totes les energies sostenibles i per això, aquest any, comptem amb el suport d’Obra Social La Caixa per a l’organització de l’esdeveniment”.

Els expositors mostraran als més de 12.000 visitants que s’espera rebre durant els tres dies de saló -estudiants, col·leccionistes i aficionats-, les últimes novetats del sector entre les que destaquen minerals d’origen lunar de Rosell Minerals, mostres lluminoses exposades per Fabre Minerals i l’empresa Gaya mostrarà peces molt originals i difícils de trobar de fusta opalitzada i amb coure natiu.

Viu la Geologia

Aquest any torna una de les activitats més valorades en edicions anteriors, “Viu la Geologia”, organitzat per la Universitat de Barcelona. A través d’ella, els visitants podran visitar una exposició sobre les textures de les principals roques; així com conèixer quines han estat utilitzades en la construcció d’alguns dels edificis més importants de la ciutat. A més, els més petits podran construir i emportar-se a casa un model interior de la terra, en la qual es pot veure les capes que la formen, amb els minerals i elements corresponents a cadascuna.

Així mateix, els nens de fins a 13 anys podran optar a un premi sorpresa amb el concurs “Element de la Taula Periòdica i l’aplicació a la vida quotidiana”, presentant un dibuix original sobre l’ús d’alguns d’aquest elements en el nostre dia a dia. Els més petits podran veure i fer-se una foto amb una rèplica de Tyrannosaurus rex que estarà present tots els dies; també podran participar en el sorteig diari d’una geoda de quars, una pirita o una mostra de mica fucsita per iniciar o ampliar la seva col·lecció. Tots els visitants rebran una mostra de regal diària amb l’entrada.