Pere Gimferrer rebrà l’Homenatge Liber 2022 per la seva trajectòria i labor com a editor

El polifacètic Pere Gimferrer rebrà l’Homenatge Liber 2022 que concedeix la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) per la seva trajectòria i labor com a editor. Un guardó especial que posa l’accent a “el seva tasca notable en el camp de l’edició literària, compaginada amb la seva carrera com a poeta, prosista, assagista, crític, traductor i acadèmic de la llengua”. Aquest reconeixement del sector del llibre a Gimferrer tindrà lloc a l’acte de lliurament dels Premis Liber el proper 6 d’octubre al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

 

Conegut especialment per la seva obra poètica i considerat un dels personatges més singulars del món cultural, Pere Gimferrer (Barcelona, ​​1945) també és un destacat editor. Es va iniciar en aquest camp el 1970 com a cap de la secció literària de Seix Barral i, el 1981, va ser nomenat director literari de l’editorial, càrrec que ocupa des de llavors. Al llarg d’aquests més de 50 anys, ha contribuït decididament al descobriment d’escriptors com ara Eduardo Mendoza, Antonio Muñoz Molina, Julio Llamazares, Roberto Bolaño o Isaac Rosa, entre d’altres, i ha estat l’editor de Rafael Alberti, Octavio Paz, Vicente Aleixandre o Juan Goytisolo. Així mateix, és membre del jurat d’importants premis literaris com el Premio Planeta, el Premio Fernando Lara, el Premio Biblioteca Breve  i el Premi Ramon Llull en català.

A més d’aquesta tasca com a editor, Gimferrer compta amb una àmplia i prolífica carrera literària reconeguda amb el Premio Nacional de las Letras Españolas (1998), el Premio Reina Sofia de Poesía Iberoamericana (2000), el Premio Internacional Octavio Paz de Poesía y Ensayo ( 2006) i el Premio Internacional de Poesía Federico García Lorca (2017).

És l’autor de llibres de poemes en castellà com “Arde el mar” (1966, Premio Nacional de Poesía), “Alma Venus” (2012), “No en mis días” (2016) i “Las llamas” (2018), així com dels volums assagístics “Lecturas de Octavio Paz” (1980), “Los raros” (1985) i “Cine y literatura” (última edició, 2022). La seva obra en català, iniciada el 1970, comprèn, entre altres, llibres en prosa, “Dietari” i la novel·la “Fortuny” (1983, premis Ramon Llull i de la Crítica), i en vers “L’espai desert” (1977), “El vendaval” (1988) , Premio Nacional de Poesía), “Mascarada” (1996), “El castell de la puresa” (2014) i “Marinejant” (2016). En italià ha publicat el poemari “Per riguardo” (2014). Gimferrer és membre de la Reial Acadèmia Espanyola des del 1985, de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona des del 2008 i acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Telmo de Màlaga des del 2022.

L’homenatge dels editors a Gimferrer tindrà lloc el 6 d’octubre al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), en el marc del lliurament dels Premis Liber 2022. Aquests guardons que concedeix anualment la FGEE han recaigut enguany a Ràdio Nacional d’Espanya (RNE) a la persona d’Ignacio Elguero pel foment de la lectura a Mitjans de Comunicació; al llargmetratge “Pan de limón con semillas de amapola” com a millor adaptació d’una obra literària; a la Biblioteca històrica de l’IES Isabel la Catòlica de Madrid com a millor iniciativa de foment de la lectura a biblioteques obertes al públic; a la Llibreria Ramon Llull de València, Premi Boixareu Ginesta al llibreter de l’any, i a Soledad Puértolas com a autor hispanoamericà més destacat.

Sobre Liber 2022
En la 40a edició, Liber, principal esdeveniment professional d’Europa dedicat al llibre en espanyol, reunirà a Barcelona més de 350 editorials i empreses d’una desena de països i preveu l’assistència de 7.000 professionals. La fira, que tindrà lloc del 5 al 7 d’octubre al recinte firal de Gran Via, aglutinarà novament tots els sectors del llibre i oferirà oportunitats comercials, trobades de negoci i contactes professionals tant al mercat nacional com a l’internacional. Paral·lelament, fomentarà el debat, el coneixement i l’intercanvi d’experiències sobre els diferents àmbits relacionats amb el llibre a través de les seves Jornades Professionals. Aquest any Colòmbia serà el país convidat d’honor.

Organitzat per Fira de Barcelona i la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, Liber 2022 està patrocinat pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX Exportació i Inversions, CEDRO, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i compta amb la col·laboració d’Acción Cultural Española AC/E, el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors a Llengua Catalana.

Barcelona, 7 de setembre de 2022

Imatge de Pere Gimferrer disponible per descarregar aquí
Fotografía © Ricardo Martín

Gerardo Miguel
Cap de Premsa FGEE
Tel. 91 576 52 50
prensa@fge.es

Maria Dolores Herranz / Gloria Dilluvio
Premsa Liber – Fira de Barcelona
Tel. 93 233 25 41 – 21 72
mdherranz@firabarcelona.com / gdilluvio@firabarcelona.com