Pacgraf Cuba obre el mercat de l’illa a proveïdors internacionals de packaging i arts gràfiques

Des de demà dimarts, 9 fins a dijous, 11 d’abril, Fira de Barcelona i el Grupo Empresarial Palco organitzen al recinte firal Pabexpo de L’Havana la segona edició de Pacgraf Cuba, Saló internacional d’envasos, embalatges i arts gràfiques, amb la participació de 41 empreses i entitats de 9 països, entre ells Espanya, que aporta 15 expositors. Aquesta fira és una de les plataformes oficials per entrar al mercat cubà.

Amb el suport del Ministeri d’Indústries Cubà, Pacgraf Cuba suposa un punt de trobada clau per a l’intercanvi comercial entre companyies internacionals i organismes i empreses importadores cubanes que centralitzen la compra del sector públic al país. S’esperen 2.000 visitants professionals.
El govern cubà considera l’envàs i embalatge un àmbit estratègic per al desenvolupament econòmic i industrial del país, especialment per impulsar els sectors alimentari, farmacèutic, biotecnològic i agrícola.
En aquest sentit, amb la celebració de Pacgraf Cuba, l’illa caribenya busca diversificar el catàleg de proveïdors estrangers de tecnologia, equips i materials d’envàs i embalatge i d’arts gràfiques per tal d’actualitzar tecnològicament les empreses productores locals de tot tipus de béns que necessiten el packaging per impulsar la seva activitat. D’aquesta manera es reduiria la dependència de les importacions que té Cuba, ja que la fabricació nacional de packaging amb prou feines cobreix el 60% de la demanda, i es promourien, a més, les exportacions de productes cubans.
Tecnologia, processos i materials
Els expositors de Pacgraf Cuba són majoritàriament fabricants i distribuïdors de maquinària, equips, tecnologies de procés i accessoris per a la producció d’envasos i embalatges, per a la codificació i marcatge, i de processos d’impressió de packaging i etiquetes. També hi participen subministradors de materials, matèries primeres, envasos i embalatges, empreses de packaging i arts gràfiques de l’illa, així com organismes i institucions governamentals cubanes.
Les firmes espanyoles són: Ariangraf, Cambra de Comerç de Barcelona, ​​Cartobol, Cellofix, Controlpack, FERPA Graphic, Industrial Segarra, Roure Tectosa, attP Lleal, Siepla, STX Radial Ambient, Graficas Diverses, Vellerino SDI, Viclinapack i Yanced.
A més d’Espanya i Cuba, exposen companyies procedents d’Alemanya, França, Colòmbia, Itàlia, Guatemala, Panamà, i Mèxic.
El director de Negoci Internacional de Fira de Barcelona, ​​Ricard Zapatero, subratlla el paper facilitador de Pacgraf Cuba per contactar amb els interlocutors adequats en el mercat de l’illa i d’altres països centreamericans veïns: “Hi ha una creixent necessitat d’instal·lar tecnologia i maquinària de packaging i arts gràfiques a Cuba per modernitzar la seva economia productiva que es tradueix en oportunitats de negoci en aquest mercat. Per això la fira posa el focus en l’exhibició d’equips per a la fabricació d’envasos i processos associats i en les trobades de negocis amb minoristes, distribuïdors i organismes governamentals encarregats de les importacions”.
D’aquesta manera, com a complement de l’oferta comercial exposada, Pacgraf Cuba inclou un Fòrum d’Inversions on es presentarà la cartera d’oportunitats per a la inversió estrangera per al sector de l’envàs i embalatge a l’illa, acompanyat de rondes de negocis, és a dir, reunions de treball entre expositors, representants d’organismes cubans i professionals internacionals d’altres mercats centreamericans. En aquest sentit el govern cubà ha destinat 650 milions de dòlars per a la inversió internacional amb l’objectiu de modernitzar les indústries locals productores de packaging.
A més del negoci i el networking, Pacgraf Cuba aposta també per crear un fòrum de coneixement al voltant de temes clau per al desenvolupament i creixement del packaging. Per això es celebraran diverses conferències, tallers i taules rodones on es presentaran tendències, bones pràctiques i solucions innovadores. La importància del packaging a la logística, els envasos de ceràmica per a ús industrial, la impressió 3D o la sublimació en el procés tèxtil són alguns dels temes que s’abordaran aquest any.
El saló obrirà també el “Àrea d’Innovació” que, amb el suport de l’Oficina Nacional de Disseny de Cuba (Ondi), exposarà exemples de projectes realitzats amb Impressió 3D via manufactures digitals alhora que propiciarà l’intercanvi professional amb productors, “makers “i dissenyadors de diferents sectors d’interès. Com a novetat, aquest espai comptarà amb la col·laboració de Fab Lab Barcelona, ​​el director, Tomás Diez, impartirà una conferència sobre la impressió 3D a la indústria. Aquesta entitat aportarà a aquesta àrea diversos objectes realitzats mitjançant fabricació additiva.
Així mateix, s’exposaran els treballs guanyadors de la primera edició dels Premis Envàs i embalatge 2019 que convoca el Ministeri d’Indústries de Cuba i que reconeixen el millor packaging per a diferents usos fabricat a l’illa en els dos últims anys, realitzat per professionals, empreses i estudiants. La cerimònia de lliurament de guardons tindrà lloc el primer dia de la fira.
Salons a Cuba
Pacgraf Cuba forma part de la cartera de salons que organitzen Fira de Barcelona i el Grupo Empresarial Palco al recinte firal Pabexpo de L’Havana. El 2019 també se celebrarà la tercera edició de Hostelcuba (28-30 maig). El 2020 estan previstes la tercera convocatòria de la Fira d’Aliments 2.0 Cuba, la Fira d’Energies Renovables de Cuba, la Fira Internacional de la Construcció (FECONS) i la primera edició de la Fira d’Informàtica.
Barcelona, 8 de abril de 2019