Més diversió, esport i professions per jugar a ser gran a La Ciutat dels Somnis 2018

La Ciutat dels Somnis -una de les cites de lleure imprescindibles de l’agenda nadalenca barcelonina-, creix en grandària, espais i experiències lúdiques per a tota la família amb més esport, diversió, i professions per jugar a ser gran. Del 27 a 31 de desembre -un dia més que l’any passat-, aquest saló que pren el relleu al Festival de la Infància proposa 120 activitats per a nens i nenes de 0 a 12 anys i els seus acompanyants, en un entorn que recrearà prop de una trentena d’equipaments urbans: des d’un hospital a l’Ajuntament, passant per la televisió, l’escola, el pavelló esportiu, un hotel, la plaça, el mercat o l’aeroport, entre d’altres.

L’esdeveniment continuarà la línia conceptual iniciada l’any passat i construirà amb materials reciclables als Palaus núm.1, 2 i a la Plaça de l’Univers del recinte de Montjuïc una ciutat imaginària on els més petits descobreixin, a través del joc, a què els agradaria dedicar-se professionalment d’adults. La superfície ocupada en aquesta edició supera els 15.000m2, un 25% més que el 2017. Per la seva banda, les propostes augmenten un 20% i passen per provar a ser veterinari/a, futbolista, infermer/a, professor/a, tècnic/a de laboratori, bomber/a, missatger/a, arquitecte/a, cambrer/a, periodista… i, així, fins a més 100 professions i oficis cada dia.

La Ciutat dels Somnis, organitzat conjuntament per Fira de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i més de 40 entitats i empreses com ara Mediapro, Caprabo, Autopistas-Areas, Basf,  Kia, TramBesos, Fundación Damm, Fundación del FC Barcelona y el RCD Espanyol, entre otras.

El director de negoci propi de Fira de Barcelona, ​​Salvador Tasqué, explica: “Seguim apostant per un esdeveniment que amb una clara vocació pedagògica i que combina educació i entreteniment (edutainment) a partir de jocs i activitats d’experimentació, acció i esport per assegurar la diversió i, al mateix temps, ensenyar els més petits les diferents professions i oficis que fan possible que una ciutat funcioni”.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, ​​Laia Ortiz, declara: “La Ciutat dels Somnis ha de ser un espai on tots els nens i nenes gaudeixin d’activitats que els ajudin en el seu desenvolupament, amb un enfocament pedagògic i una coherència de la proposta d’activitats, sense estereotips vinculats a les professions. Cal destacar, també, el caràcter inclusiu del nou concepte de saló. La rebaixa dels preus a la meitat que es va fer l’any passat i el repartiment de 2.000 entrades solidàries són elements clau del nou Festival”.

Enfocament més familiar

Aquest any hi haurà molt més esport, concentrat al Palau núm.2, on es podrà jugar a futbol, ​​bàsquet, practicar diverses modalitats sobre patins, escalar, esquiar, o participar en diferents curses, entre altres disciplines.

Les activitats relacionades amb l’acció i l’experimentació -tallers, gimcanes, proves d’enginy, carreres, construcció, tecnologia, etc.- seran les majoritàries, alhora que es mantenen moltes propostes relacionades amb el joc simbòlic. Els continguts inclusius i de caràcter social també tindran més cabuda aquest any.

Així mateix, La Ciutat dels Somnis incrementa el nombre d’activitats per a menors de 4 anys i també per a la franja d’edat de 10 a 12 anys. Cal destacar, així mateix, un augment d’activitats pensades perquè participin de forma activa mares, pares, germans adolescents i altres acompanyants.

Igualment, els carrers de La Ciutat dels Somnis estaran plenes d’animació i a la “Plaça de les Professions” es duran a terme diferents activitats, actuacions i un concert diari per a tota la família. De la mateixa manera, aquest any s’han habilitat més zones de pícnic, foodtrucks i oferta de restauració, així com una sala de lactància i àrea per a nadons dissenyada per Caprabo per tal de fer més còmoda la seva estada a les famílies.

L’oferta lúdica més destacada

Els nens i nenes –habitants d’aquesta ciutat màgica– podran passejar pels seus carrers i accedir a diferents espais i equipaments urbans per participar en una infinitat d’activitats. Per exemple, a l’ajuntament, organitzat pel propi Ajuntament de Barcelona, ​​tindran l’oportunitat de crear la seva ciutat ideal amb elements 3D; participar en un ple per abordar temes relacionats amb el benestar familiar i de la infància, o iniciar-se en la robòtica, la programació o la realitat augmentada en una ludoteca tecnològica.

Al Pavelló Esportiu, es trobaran amb les pistes de la Fundació del FC Barcelona; del RCD Espanyol, que aportarà jocs immersius i un divertit futbolí humà; i de la Secretària General de l’Esport que promourà novament el futbol femení amb partits i jocs, a més de presentar la candidatura Pirineus-Barcelona per acollir els Jocs d’Hivern el 2030. Els World Roller Games de Barcelona que se celebraran el juliol de 2019, s’habilitaran circuits, pistes i rampes on practicar diverses disciplines esportives sobre patins (artístic, en línia, freestyle, hoquei patins, hoquei línia, monopatí, scooter, roller freestyle). També hi haurà un rocòdrom per als més intrèpids, curses i competicions, jocs relacionats amb la preparació de la muntura, cadira i accessoris per a equitació, a més d’una super gimcana familiar.

Al canal de televisió de La Ciutat dels Somnis dirigit per Mediapro, els nens i nenes produiran un informatiu com si fossin càmeres, tècnics de so, realitzadors, corresponsals i presentadors de veritat. I a l’Hospital es disfressaran de metges i infermers, atendran consultes, o aprendran a fer embenats.

Els petits visitants del nou Festival de la Infància podran, així mateix, habitar una casa dissenyada i construïda amb les seves pròpies mans com arquitectes o paletes amb la col·laboració del COAC. També podran simular que treballen en un hotel posant a prova les seves habilitats com cambrers, baristes i maîtres en curses de tota mena. Mentre al supermercat, amb l’alimentació com a protagonista, podran vendre i comprar, així com participar en entretinguts tallers gastronòmics. Per la seva banda, Trambesòs recrearà un tramvia, que convidarà els passatgers a fer un ‘trajecte’ en forma de gimcana amb pistes i enigmes per la ciutat.

Tallers, experiments i creativitat

Altres espais a tenir en compte seran el taller mecànic per aprendre a reparar bicicletes o construir cotxes; el Laboratori de Basf per fer experiments químics; la llar d’infants amb circuits de psicomotricitat, competicions de canvi de bolquers; o curses de relleus; i l’escola per aprendre, entre altres coses, hàbits d’alimentació saludables.

També podran imaginar en l’espai habilitat per Abertis i Àreas un viatge per autopista amb parada a l’àrea de servei durant el qual hauran d’estar atents a la seguretat de la via, l’estat dels pneumàtics o el maleter. O donar curs a la seva creativitat a l’Atelier i aprendre a teixir amb llana, crear peces amb argila blanca, vestir personatges gegants, pintar i fer escultures, o inventar un instrument musical, imaginant-sastres, modistes, terrissaires o artistes. D’altra banda, a l’Aeroport els més petits podran jugar a ser pilots o controladors aeris.

A la Plaça de la Diputació de Barcelona es podrà participar en circuits i jocs d’enginy per a tota la família relacionats amb la cultura i el coneixement, el territori, el gènere, la inclusió i la salut. A més en el Parc Tecnològic, la Generalitat de Catalunya a través de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apdcat) i la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital ensenyarà als nens i nenes a convertir-se en experts tecnològics i navegar per internet de forma segura. Per la seva part en l’activitat “Imaginem l’energia” de Naturgy s’ensenyaran hàbits que contribueixen a millorar la qualitat de l’aire i a fomentar la mobilitat sostenible.

Amb aquest increment d’espais urbans i experiències lúdiques, es calcula que prop de 1.000 nens podran jugar simultàniament, permetent la rotació d’activitat cada 15 minuts. Amb això s’agilitzaran els temps d’espera i els nens i nenes podran provar més oficis i professions.

L’entrada per a La Ciutat dels Somnis costa 6 euros. El nou Festival de la Infància romandrà obert de 10.00 a 20.00h, del 27 al 30 de desembre. Dilluns 31 de desembre, es tancarà a les 16.00h. S’espera rebre més de 25.000 visitants.

Barcelona, 15 de desembre de 2018