Liber 2018 ret homenatge a l’editor, llibreter i poeta Abelardo Linares

L’editor, llibreter i poeta sevillà, Abelardo Linares, rebrà l’Homenatge Liber 2018 -que concedeix la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) amb motiu de la Fira Internacional del Llibre que se celebrarà del 3 al 5 d’octubre a Fira de Barcelona. Es tracta d’un reconeixement a tota una vida entre llibres i una trajectòria professional centrada en “subratllar el valor del llibre de fons, recuperant de manera continuada autors de l’oblit, apostant també per la publicació de les últimes generacions d’escriptors”. Linares és propietari a la capital andalusa de la llibreria de llibre vell i antic Renacimiento, especialitzada en literatura espanyola i hispanoamericana. També és fundador de les editorials Espuela de Plata, Renacimiento i Ulises. Aquest homenatge sectorial tindrà lloc el dijous 4 d’octubre al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).
Abelardo Linares (Sevilla 1952) s’ha dedicat a la recerca contínua de llibres de qualitat amb històries memorables que segueixin interessant al lector tot i el pas del temps. Amb aquest esperit, des de la llibreria de vell Renacimiento i la seva editorial homònima, porta més de 40 anys rescatant i donant a conèixer obres d’autors espanyols, iberoamericans i d’altres països, sobretot de la primera meitat del segle XX.
El 1995, Linares va comprar i va portar en vaixell fins a Sevilla la llibreria que l’exiliat gallec Eliseo Torres tenia a Nova York amb la qual va sumar més d’un milió de volums als fons de Renacimiento, especialment de literatura espanyola i llatinoamericana, crítica literària, història, art, llibres sobre Galícia i obres d’autors de l’exili espanyol. Després d’aquesta adquisició, que li va valer el qualificatiu de “l’home del milió de llibres”, Linares va traslladar la seu de la seva llibreria a una nau als afores de la capital andalusa des de la qual ven els seus exemplars arreu el món gràcies a les noves tecnologies.
Alhora, Linares exerceix d’editor a través de l’editorial independent que va fundar el 1981 amb el mateix nom que la seva llibreria i amb la qual ha publicat més d’un miler de títols tant d’escriptors oblidats, clàssics descatalogats o inèdits en castellà, i d’autors contemporanis com ara Felipe Benítez Reyes, Juan Bonilla, Luis Alberto de Cuenca, Karmelo Iribarren i Roger Wolfe, entre d’altres.
El catàleg que proposa el grup Renacimiento en els seus tres segells editorials -Espuela de Plata, Renacimiento i Ulises- tracta de construir una reflexió transversal entre èpoques, autors i gèneres que ajudi a entendre el nostre temps. Per a això, estructura els seus títols en tres grans eixos: “Poesia i teatre”, enfocat a oferir una visió del panorama poètic espanyol del darrer segle; “Narrativa i assaig” amb obres fonamentals de la literatura universal; i “Història i Memòries”, amb relats històrics i biografies. Aquest compromís amb els diferents vessants de la literatura li va valer el 2003 el Premi Nacional a la Millor Tasca Editorial Cultural que concedeix el Ministeri de Cultura.
Una altra de les facetes de Abelardo Linares és la de poeta, amb obres que connecten amb la millor lírica andalusa. Ha publicat cinc títols Mitos (1979); Calle del aire (1984); Sombras (1986); Espejos (1991) amb el qual va rebre el Premi de la Crítica; Y ningún otro cielo (2010), traduïda a l’italià amb el títol de L’unico cielo (2013).
L’Homenatge Liber distingeix des de 1984 la tasca i trajectòria de persones o entitats en favor dels llibres. En anys anteriors van rebre aquest reconeixement Emiliano Martínez, vicepresident de la Fundació Santillana (2017), Beatriz de Moura, fundadora de Tusquets Editors, (2016) i Manuel Borrás, cofundador de l’Editorial Pre-Textos (2015)..
En el mateix acte de l’Homenatge Liber es concediran, a més, els Premis Liber al Foment de la Lectura a mitjans de comunicació i en biblioteques obertes al públic al director de La Vanguardia, Màrius Carol, i a la Xarxa de Biblioteques Públiques de Las Rozas (Madrid), respectivament. Així mateix, també es farà lliurament del Premi a la millor adaptació audiovisual d’una obra literària a la sèrie “La Catedral del Mar”, dirigida per Jordi Frades i basada en la novel·la homònima d’Ildefonso Falcones i el Premi “Boixareu Ginesta” al Llibreter de l’ any a la Llibreria Paideia de Sant Cugat del Vallès. L’escriptora madrilenya Almudena Grandes, rebrà el Premi Liber 2018 a l’autor hispanoamericà més destacat.
Liber és la fira més important de la indústria del llibre en espanyol. La propera edició tindrà lloc del 3 al 5 d’octubre al recinte Gran Via de Fira de Barcelona.
Barcelona, 13 de setembre de 2018