L’alcalde de Barcelona lliura la Medalla d’Or al Mèrit Cívic al Saló Internacional de l’Automòbil

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha lliurat aquesta tarda la Medalla d’Or al Mèrit Cívic al Saló Internacional de l’Automòbil de Barcelona de Fira de Barcelona. Es tracta de la màxima distinció que concedeix l’Ajuntament a organismes i personalitats que, per la seva labor, han contribuït de manera fonamental en la vida social i econòmica de la ciutat.

El ple de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el passat 27 d’abril, per unanimitat de tots els grups polítics, la concessió al Saló de l’Automòbil de la màxima distinció del consistori: la Medalla d’Or al Mèrit Cívic. El guardó és un reconeixement al certamen que organitza Fira de Barcelona per la seva contribució i esforç per situar “la ciutat de Barcelona i el seu entorn com a referents mundials en l’àmbit de l’automoció“.

El president del certamen, Enrique Lacalle, qui ha recollit la Medalla de mans de l’alcalde en una cerimònia celebrada al Saló de Cent de l’Ajuntament, ha destacat el “doble paper que juga un certamen com el Saló de l’Automòbil de Barcelona que està al costat de la indústria, treballant i col·laborant en els moments més difícils, i al mateix temps fomenta la passió pel món del motor com a àmbit esportiu i d’entreteniment“.

Un esdeveniment de gran recorregut
La relació entre automoció i Barcelona té més d’un segle d’història i es remunta a 1889 quan l’empresari tèxtil Francesc Bonet i Dalmau torna de l’Exposició Internacional de París amb dos petits motors Daimler i construeix el primer automòbil que circula per Espanya convertint-se així en un dels primers constructors d’automòbils d’Europa.

El 1919 se celebra el primer Saló de l’Automòbil oficial, al Palau de les Belles Arts del Parc de la Ciutadella, per iniciativa de la Cambra Sindical de l’Automòbil de Barcelona que agrupa les societats i empreses del sector. Posteriorment, el saló passa a formar part, com a sector, de les diferents exposicions internacionals i fires de mostres celebrades a la ciutat.

No va ser fins a 1966 que l’antic Sector de l’Automòbil de la Fira de Mostres es va independitzar i es va convertir en el Saló de l’Automòbil pròpiament dit.  El Saló Internacional de l’Automòbil de Barcelona, que celebrarà la seva propera edició al maig de 2013, té caràcter biennal i és un dels principals salons d’automoció d’Europa, dels que tenen més història i l’únic d’Espanya reconegut a nivell internacional per l’Organisation Internationale des Constructeurs d’Automobiles (O.I.C.A.), amb seu a París.

Barcelona, 16 d’octubre de 2011