L’Ajuntament i Fira de Barcelona s’alien per donar projecció internacional a l’economia digital i l’ecosistema innovador de la ciutat

L’Ajuntament i Fira de Barcelona s’alien per donar projecció internacional a l’economia digital i l’ecosistema innovador de la ciutat

L’aliança servirà per reforçar Barcelona com a hub tecnològic i per fer que els efectes d’esdeveniments com l’Smart City Expo World Congress s’allarguin durant els 365 dies de l’any

El conveni signat entre el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i el director general de Fira, Constantí Serrallonga, ha de permetre consolidar la relació de Barcelona amb les ciutats més importants del món, i en especial amb Nova York

L’acord reforçarà la capitalitat internacional de Barcelona en tecnologies urbanes

Estableixen un marc de col·laboració estable per difondre a escala internacional el Pla “Barcelona Ciutat Digital 2017-2020” que promou un nou model d’innovació urbana

L’Ajuntament de Barcelona i Fira de Barcelona han segellat una aliança per alinear la seva estratègia de promoció internacional i establir una col·laboració estable que permeti difondre l’aposta per l’economia digital, l’atracció d’empreses tecnològiques i l’impuls del seu ecosistema innovador.

En aquest marc, Fira de Barcelona promourà la relació de Barcelona amb les ciutats més importants del món, i en especial amb Nova York, en temes d’innovació, tecnologia i empreses per promoure projectes tecnològics, d’economia digitals i recerca d’inversors.

L’acord, subscrit entre el director general de Fira, Constantí Serrallonga, i el president de l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI), el tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, estableix un marc de relació per aprofitar les oportunitats de negoci  i el potencial que suposa anar de la mà alhora d’establir col·laboracions amb grans ciutats del món en projectes i iniciatives d’empreses vinculades a les tecnologies.

En definitiva, l’aliança servirà per reforçar Barcelona com a hub tecnològic i per fer que els efectes d’esdeveniments com l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) s’allarguin durant els 365 dies de l’any. A la vegada, l’acord permetrà donar projecció internacional al Pla “Barcelona Ciutat Digital 2017-2020”, impulsat pel consistori, per afavorir una economia digital més plural i un nou model d’innovació urbana basat en la col·laboració entre empreses, administracions, món acadèmic i ciutadans.

Es tracta d’una aliança estratègica per tal d’aprofitar el potencial de Fira de Barcelona, una de les organitzacions firals d’Europa més importants i referent internacional, estretament lligat a la marca Barcelona, i una de les millors plataformes per als negocis, la promoció empresarial i l’intercanvi de coneixement, que té un ferm compromís amb la innovació i el desenvolupament tecnològic.

Aquesta col·laboració permetrà establir vincles amb iniciatives similars arreu del món fora del propi marc de celebració de fires o salons relacionats amb la tecnologia i les ciutats. Les xarxes de relacions i les activitats al llarg de l’any de salons com l’Smart City Expo World Congress -la principal cimera de ciutats intel·ligents del món-  però també l’IoT Solutions World Congress o l’In3Dustry, entre d’altres, jugaran un paper clau en aquesta tasca.

En aquest aspecte, per tal d’identificar nous socis, l’acord considera claus els coneixements de Fira de Barcelona respecte als ecosistemes d’innovació digital internacionals. Aquesta tasca se suma i complementa la que ja es realitza des del Departament de Relacions internacionals i Promoció de ciutat del consistori.

L’Smart City Expo World Congress (SCEWC), una oportunitat durant tot l’any
La complicitat entre Ajuntament i Fira ja s’ha concretat, per ara, amb la col·laboració que s’ha establert per impulsar projectes concrets amb la ciutat de Nova York. Ara, amb la signatura del conveni, es formalitza i sistematitza l’acord per compartir xarxes de relació internacionals que permetin multiplicar les oportunitats d’atraure empreses o d’impulsar el teixit innovador local.

En aquest sentit, Smart City Expo World Congress (SCEWC) jugarà un paper important per la seva condició d’esdeveniment de ciutats. En la propera edició, la cimera internacional de ciutats intel·ligents reunirà representants de més de 700 ciutats per compartir experiències, descobrir les últimes solucions desenvolupades en l’àmbit urbà i establir estratègies per a fomentar l’apoderament dels ciutadans i la seva major implicació en els processos i el disseny municipal.

A més, SCEWC acollirà aquest 2017 el primer Smart Mobility World Congress, una cimera sobre transport intel·ligent que abordarà els avenços més innovadors en una de les camps que planteja més reptes en el futur de les ciutats com ho és gestionar la mobilitat urbana i interurbana.

Nova York, punta de llança de l’aliança internacional amb l’ecosistema innovador
En aquest marc, Barcelona i Nova York llançaran un repte conjunt per a empreses per tal de donar resposta a reptes de mobilitat de les persones amb discapacitat visual. El guanyador d’aquest Challenge, que es resoldrà durant el SCEWC, permetrà al guanyador realitzar un pilot a les dues ciutats.

Pel que fa a l’atracció d’empreses es vol habilitar un cross landing estable per a empreses tecnològiques de Barcelona i Nova York. Com a primera acció, al novembre, i durant els dies previs a la celebració de SCEWC hi haurà una primera delegació d’empreses de Nova York, una vintena, que de la mà de Barcelona Activa, i a la nova Incubadora MediaTIC, coneixeran de primera mà les possibilitats de realitzar projectes a  Barcelona o per explorar la col·laboració amb empreses de la ciutat per treballar amb projectes internacionals.

En aquest àmbit, i fruit del la missió empresarial que va encapçalar el primer tinent d’alcaldia a Nova York el passat mes de març i gràcies a la xarxa d’empreses i institucions vinculades a Smart City Expo World Congress, ja s’ha establert amb l’Ajuntament de Nova York una oficina de col·laboració estable virtual per analitzar de manera conjunta aspectes d’interès compartit, en matèria habitatge, mobilitat, turisme, reindustrialització i innovació tecnològica. D’aquesta col·laboració en sorgeixen i es materialitzen experiències i projectes concrets, com els que començaran a donar els seus fruits durant l’ Smart City Expo World Congress.