La sostenibilitat i la digitalització, grans reptes post-Covid segons un informe de BBConstrumat

La sostenibilitat i una decidida aposta per la digitalització són dos dels grans reptes a què han de fer front els sectors de la construcció i immobiliari en l’escenari sorgit després de la pandèmia, segons revela l’informe ‘Anàlisi de Reptes, Oportunitats i Tendències’, realitzat per TechEstate, la nova plataforma de Barcelona Building Construmat (BBConstrumat) per impulsar la innovació, i el hub immobiliari Innomads.

L’informe, presentat en una sessió en línia per la directora de BBConstrumat i TechEstate, Ione Ruete, juntament amb la CEO de Innomads, Mireia Garcia, recull la visió de més de 20 líders sectorials que coincideixen a assenyalar que l’interès de la societat per un món més sostenible tindrà un destacat impacte en el desenvolupament dels sectors immobiliari i de la construcció. Aquesta adaptació, segons els experts, a més de ser un repte, suposa també una oportunitat de creixement, especialment, en l’àmbit de l’optimització dels residus utilitzats en l’obra; el desenvolupament de nous materials amb major vida útil; i l’impuls a la rehabilitació per a ajustar-se a les noves normatives mediambientals.

Així mateix, el treball destaca la necessitat d’impulsar la digitalització per afavorir la industrialització i l’automatització dels processos constructius. Per a això, pren com a model a el sector automobilístic, on hi ha un grup de proveïdors i un sistema digitalitzat de disseny i fabricació, el que permetria, per exemple, reduir costos i minimitzar l’impacte mediambiental, així com fer possible que el futur usuari d’un immoble el pogués personalitzar. No obstant això, els experts estimen que per a l’expansió d’aquesta tendència caldria una millor formació específica dels tècnics i una major coordinació entre tots els industrials que intervenen en una obra, així com entre promotor, arquitecte i constructor.

El teletreball canvia habitatges i oficines
El document també analitza l’impacte de la Covid-19 a l’activitat sectorial, assenyalant que la implementació del teletreball suposa una oportunitat per consolidar la transformació digital de la indústria de la construcció, però que, a més, ha obligat a repensar habitatges, amb espais més oberts, i les oficines, amb un augment del mercat del coworking. A més, els participants manifesten que els fons europeus destinats a la reactivació econòmica suposen una gran oportunitat per a aquests dos sectors molt afectats per l’aturada de l’activitat.

L’informe és el resultat d’una trobada organitzada per TechEstate i Innomads, en què van participar dirigents clau d’empreses i entitats de referència com Álvaro De Ansorena, director d’inversió en Retail del Grupo Lar; Ignasi Clariana Rueda, director d’expansió, energia i sostenibilidad de Sorigué; Alfredo Díaz-Araque Moro, president d’IE Real Estate Club i autor del bloc Spanish Proptech; Laia Guilera Viladomiu, membre del consell d’administració de Manusa; Carlos Martinez Bertrand, director de SEOPAN i gerent de PTEC; Ariadna Nijssen, directora d’adquisició de Stoneweg; Joan Marc Torrent Dedeu, director general d’APCE; i Rubén Velasco Sainz, gerent d’estrategia i gestió de coneixement de Sacyr.

TechEstate és la nova ensenya de Barcelona Building Construmat, el saló de la construcció de Fira de Barcelona, ​​que té com a principal objectiu capitalitzar la innovació en tota la cadena de valor de el sector i és un dels grans atractius de la seva propera edició, prevista del 29 de novembre al 2 de desembre al recinte de Gran Via, juntament amb Piscina&Wellness Barcelona.

Barcelona, 14 de maig de 2021

Albert Sas
93 233 23 78
asas@firabarcelona.com