La piscina “smart”, connectada, sostenible i saludable s’instal·la a Fira de Barcelona

  • Aigua flotant sense sal, exganxines anti-ofegament, piscines impreses en 3D y conectadas vía IoT, tractaments d’aigua naturals i ulleres de realitat virtual submarines, entre les novetats
  • ​S’estrena la Start-Up Village by 4YFN, amb els projectes de més d’una dotzena d’empresas emergents relacionats amb l’aigua
  • Un complet centre de wellness-spa permetrà conèixer els equipaments per al sector del benestar, així com tractaments estètics i terapies aquàtiques.
Mostrar la piscina “smart”, conectada, sostenible i saludable. Amb aquest objectiu, obre demà dimarts al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona el saló Piscina & Wellness Barcelona que reunirà les innovacions, equips i tecnologies de 341 expositors de 25 països, així com els projectes de més de 12 start-ups relacionats amb l’aigua. Hi haurà piscines construïdes mitjançant tècniques d’impressió 3D, sistemes basats en IoT per controlar, gestionar i mantenir a distància les instal·lacions aquàtiques, tractaments d’aigua naturals alternatius al clor, ulleres de realitat virtual submarina, aigua flotant sense sal, enganxines electròniques per prevenir ofegaments o una piscina capaç de reproduir els efectes climàtics del mar, entre d’altres novetats. 
Els productes innovadors més destacats es concentraran a la Innovation Zone i en un espai dedicat a les start-ups. L’empresa De Alba Patents -que gestiona les recerques i patents de l’enginyer Antonio Ibáñez De Alba- presenta la primera aigua sense sal que augmenta la flotació, realitzada amb productes naturals i especialment indicada per als que tinguin fòbia a l’aigua o a les teràpies de rehabilitació en cas de lesions físiques. Depenent de la quantitat de producte dissolt es pot, fins i tot, dormir flotant. Una altra novetat de la mateixa empresa és l’adhesiu per a prevenció d’ofegaments que gràcies a un geolocalitzador i una alarma incorporada permetrà evitar, tant a piscines com al mar, la primera causa de mort de nens entre 5 i 14 anys.
D’altra banda, en la mateixa àrea serà possible veure com la integració de l’Internet of Things (IOT) en la gestió de l’aigua aporta grans avantatges a la cadena de valor del producte piscina, tant a gestors com a usuaris que mitjançant diferents dispositius mòbils, poden controlar remotament, monitoritzar l’estat de l’aigua, la temperatura, el consum, la seva conservació etc. incorporant a les seves instal·lacions solucions reals d’estalvi, seguretat i comfort. Aquests processos en el núvol s’integren amb sistemes de sensors i altres dispositius que agilitzen els processos de presa de decisions i incrementen les oportunitats de personalització i adaptació a diferents entorns. Es veuran diferents solucions basades en tecnologies IOT desenvolupades per Fluidra, Zodiac Pool Iberica, Pentair plc, BS POOL, Diasa o Hayward.
Es mostrarà també el sistema Freepool de Astralpool per al tractament i desinfecció de l’aigua de la piscina sense necessitat de clor químic que beneficia la salut i el comfort dels usuaris de la instal·lació i que estalvia consum d’aigua. Per la seva banda, Kripsol proposa un sistema de cloració intel·ligent, capaç de gestionar automàticament la producció de clor segons el nivell de la sal. S’exposaran, així mateix analitzadors de la qualitat de l’aigua, cobertes de piscina antialgues, bombes de calor, sistemes filtrants, mosaics amb adhesius de seguretat per a senyalitzar piscines, sistemes de jocs d’aigua infantils, elevadors d’accés o robots netejafons, entre d’altres productes.
Així mateix, el saló ha instal·lat una piscina de demostracions per veure el funcionament real de molts d’aquests productes, així com comprovar diferents sistemes que es poden utilitzar en la construcció o rehabilitació d’una piscina.
Start-Up Village by 4YFN
Enguany Piscina & Wellness estrena una zona on es podran conèixer els projectes de més d’una dotzena d’empreses emergents de base innovadora. Les start-ups seleccionades treballen en àrees com la qualitat i la puresa de l’aigua, els sistemes de manteniment, l’automatització o l’eficiència energètica, entre d’altres. Al saló es podran descobrir de prop els projectes d’empreses com Fluid Reality, que ha creat unes ulleres de realitat virtual per submergir-se en l’aigua i jugar a la piscina; Unic Pools, que fabrica piscines mitjançant tècniques d’impressió 3D; Burüburan amb un sistema per assecar i higienitzar xancletes; Spoolify amb una aplicació que permet a l’usuari adaptar la seva piscina al seu estat d’ànim; Poolmeet que presenta una plataforma web per compartir instal·lacions de piscines amb altres persones; o Cubic3, fabricant d’una piscina d’alt rendiment capaç de recrear els efectes climàtics del mar, entre d’altres companyies.
També participa Eco-Sistems Watermakers, amb instal·lacions de potabilització d’aigua de mar amb sistemes de recuperació d’energia i DrSails que exposarà una línia d’adhesius per reparar superfícies, fins i tot sota l’aigua, que ja s’està aplicant en vaixells. De fora d’Espanya arriben els projectes de KeLDA Technology (Regne Unit) amb una dutxa que permet estalviar més del 50% en el consum d’aigua i en el cost del seu escalfament en comparació de les dutxes estàndard; Purex (EUA) que presenta un procés bioquímic únic per desinfectar aigua de forma segura; Seabex (Tunísia), un sistema de monitorització per evitar pèrdues en qualitat i quantitat d’aigua; i Handy Shower (Polònia) un aparell 3 en 1 amb aixeta d’aigua, dutxa i bidet en una unitat ergonòmica.
Aquestes start-ups han estat seleccionades en el marc del Fluidra Water Challenge, llançat en col·laboració entre 4YFN, Fira Barcelona i Fluidra Accelera i, que a més d’exposar en aquesta nova àrea del pavelló 1, tindran l’oportunitat de defensar el seu projecte davant d’inversors i líders de la indústria en el 4YFN Pitching Pool, que se celebrarà el dimecres 18 d’octubre, de 12.00 a 13.00 hores.
Wellness en funcionament
Al costat del àrea comercial dedicada al wellness en què s’exposen més de 40 empreses, s’habilitarà el Wellness Spa Experience, un complet centre de benestar que servirà perquè els visitants de la fira coneguin els equipaments i serveis que es requereixen perquè una instal·lació de aquest tipus resulti funcional i rendible. En aquest showroom amb més de 740 m2 estaran en constant funcionament instal·lacions de darrera generació per donar a conèixer què es necessita en aquest tipus d’establiments. Incorporarà una piscina climatitzada, saunes, dutxes, banyeres d’hidromassatge, etc. i també cabines on es realitzaran demostracions de tractaments facials i corporals inspirats en la cultura oriental i la natura. A la piscina hi haurà sessions de teràpies aquàtiques per millorar la salut i el benestar. També s’oferirà assessorament als professionals interessats en donar un nou impuls als seus negocis.
Piscina & Wellness Barcelona és el saló més important per al sector tant a nivell nacional i un dels primers a Europa. Constitueix també una completa plataforma de networking que acull trobades de negoci i missions empresarials per promoure l’exportació dels productes de les empreses espanyoles. Aquest any el país convidat és Mèxic i s’han convidat prescriptors i compradors d’aquest país i de la zona del Carib que és la que més està invertint en construir noves instal·lacions i modernitzar piscines i spas.
Barcelona, 16 d’octubre de 2017
  • Acreditacions de premsa: Es realitzen a la sala de premsa del recinte de Gran Via (Hall Europa – planta -1), presentant algun document que certifiqui  que es treballa  o col·labora en un mitjà de comunicació.