La Mobile World Capital Barcelona defineix els principals plans d’actuació per a 2013

El Patronat de la Fundació Mobile World Capital (MWCapital) ha valorat les diverses iniciatives que s’estan posant en marxa per a desenvolupar la Capitalitat així com els plans d’actuació de cara a l’any 2013. La inauguració oficial del Mobile World Centre (MWCentre), prevista per al proper mes de febrer, i la ubicació del Mobile World Hub (MWHub)- que acollirà el projecte industrial- a l’emblemàtic edifici Media-TIC són alguns dels temes que s’han abordat.

El Patronat que presideix l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, els vicepresident del qual són el secretari d’Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, Víctor Calvo-Sotelo, i el conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Mena, ha fet balanç de les activitats realitzades al llarg de 2012 i l’estat de desenvolupament dels projectes industrials impulsats des del MWHub.

En particular, s’han estudiat les iniciatives emmarcades en els àmbits mHealth (centrat en el sector de la salut) i mWallet (enfocat a transformar els mòbils en carteres digitals), i de l’evolució del programa i activitats del Mobile World Festival (MWFestival).

El cor industrial de la MWCapital s’ubicarà a l’edifici Media-TIC, situat al districte 22@ barceloní. El centre ocuparà un total de dues plantes i 2.800 m2 on s’hi instalaran les oficines de la MWCapital i els Capabilities i Competence Centers, centres encarregats de dotar a Barcelona de les eines i recursos necessaris per impulsar els diferents projectes industrials. Aquest singular edifici, dissenyat pel despatx d’arquitectura Cloud-9 i tot un referent en sostenibilitat energètica, també acollirà les oficines que GSMA té a Barcelona.

El MWCentre, el principal portal d’entrada al món de les comunicacions mòbils per al públic en general i situat a la Plaça de Catalunya de Barcelona, té previst inaugurar-se a principis de febrer. Les seves tres plantes scolliran un espai comercial, un àrea dedicada a la difusió i experimentació de les últimes tecnologies mòbils i una zona destinada a la celebració d’esdeveniments i exposicions temporals.

D’altra banda, Julio Linares s’ha unit al Patronat en representació de Telefónica, després de la incorporació de la companyia de Telecomunicacions al projecte de MWCapital. Linares, enginyer de Telecomunicacions i actual vicepresident de Telefónica, es converteix en el primer patró procedent del sector privat a sumar-se al màxim òrgan de gestió de la Capitalitat.

mHealth i mWallet, en marxa
L’equip de la MWCapital treballa en dos projectes enquadrats en l’àmbit mHealth. Es tracta del desenvolupament del Personal Health Folder, un arxiu únic amb l’historial mèdic complet que estaria disponible a través dels dispositius mòbils tant per a l’usuari com pels seus metges i cuidadors, i d’una plataforma de control i tractament per a malalts cardíacs crònics que milloraria el seguiment dels pacients i la seva cura. En tots dos casos s’està traballant amb empreses i institucions del sector per definir els requisits i necessitats de tots dos projectes.

El programa de desenvolupament de la cartera digital o mWallet també està en marxa. Després de la incorporació de diferents empreses capdavanteres en el sector del NFC (Near Field Communication) com NXP i Toro, l’equip responsable del projecte treballa en una experiència a gran escala a tota la ciutat de Barcelona que es duria a terme durant la propera edició del Mobile World Congress (MWCongress), que per primera vegada se celebrarà en el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

Full de ruta per 2013
El Patronat ha aprovat els plans d’actuació per 2013 entre els quals figura l’obertura d’una oficina de representació a Madrid que estarà situada a l’edifici de Red.es, entitat de la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació. El 2013 s’engegaran tots els Competence i Capabilities Centres i està previst que es llancin un total de 19 projectes de desenvolupament industrial.

Pel que fa al MWFestival, s’han definit els diferents elements que integraran el programa anual d’esdeveniments destinats a la ciutadania i associats a aquest pilar, inclosa la Summer Week que omplirà Montjuïc d’activitats culturals els dies 14 i 15 de setembre de 2013. El programa d’activitats constarà d’espais dedicats a la música, el cinema, els esports i l’estil de vida mòbil i podria reunir més de 100.000 persones.

Sobre la Mobile World Capital Barcelona
Mobile World Capital Barcelona és  una iniciativa per a convertir la ciutat en el centre mundial permanent sobre tecnologies mòbils on les persones, empreses i institucions treballin conjuntament per aprofitar el potencial de les tecnologies mòbils com a element transformador de la vida quotidiana i creador de noves oportunitats de negoci.

Impulsada pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Fira de Barcelona i GSMA ¿ que representa els interessos de 800 operadores de telefonia mòbil de tot el món i de més de 200 empreses de l’ecosistema mòbil ¿, es basa en quatre pilars: MWHub i MWCongress, centrats en el desenvolupament industrial i empresarial, MWCentre i MWFestival de major incidència social i ciutadana. Una Comissió Executiva, al front de la qual figuren John Hoffman i Agustí Cordón, com a vicepresidents executius, i Ginés Alarcón com a director general, és l’encarregada de pilotar la implementació del projecte.

Barcelona, 17 de desembre de 2012