La gestió integral dels edificis públics estalviaria 6.000 milions d¿euros anuals a l¿Administració

En un escenari econòmic com l’actual, en què la recerca de fórmules per aconseguir el major estalvi possible tant en l’àmbit privat com en el públic es revela fonamental, l’aposta pel ¿facility management’ (FM) sembla tenir més sentit que mai. Segons dades de la Societat Espanyola de Facility Management (IFMA España), la gestió integral dels serveis que requereixen els edificis de totes les Administracions Públiques de l’Estat suposaria l’estalvi de 6.000 milions cada any. En aquest sentit, cal recordar que el Govern va fer públic recentment que l’Estat disposa de 55.000 edificis, molts dels quals sense ús. 

Aquestes dades s’han fet públiques en la segona edició de FM&BS World Summit que, entre avui i demà, se celebra al Palau de Congresso del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona i que reuneix a més de 1.000 experts en aquestes eines de gestió. El secretari general del Departament d’Empresa i Ocupació, Enric Colet, ha inaugurat aquest matí el saló.

IFMA Espanya calcula, a més, que el FM suposa una despesa de prop de 50.500 milions d’euros a les empreses del nostre país, on aquesta disciplina es troba en una fase molt incipient encara. Les xifres espanyoles estan molt per sota de les que s’enregistren a d’altres economies del nostre entorn més proper. En aquest sentit, el volum de negoci del FM al Regne Unit s’eleva als 200.000 milions d’euros mentre que a la Unió Europea ascendeix als 640.000 milions d’euros.

Des de ja fa un temps, Administracions Públiques com els Ajuntaments han cedit la gestió d’alguns dels seus serveis com la neteja o la recollida d’escombraries a empreses especialitzades. Tanmateix, es només d’una de les moltes activitats que una empresa de ¿facility management’ podria assumir. Per exemple, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat va decidir, l’any 2011, comptar amb la col·laboració d’una companyia del sector per tal de controlar, de forma integral, l’estat d’execució i disposició de la informació associada als projectes d’obres que s’estaven duent a terme a la ciutat.

Estalvi de 7.000 milions per a les empreses
Pel que fa a l’activitat privada, els responsables del capítol espanyol de l’Associació Internacional de Facility Management consideren que les empreses espanyoles estalviarien un total de 7.000 milions d’euros si es generalitzés la gestió integral de tots els serveis que no formen part de la seva activitat principal, el seu core business, i que suposa la segona partida de despeses d’una empresa (manteniment, jardineria, neteja, consergeria, seguretat,¿) després de la de personal.

Barcelona, 27 de juny de 2012