Iwater 2018 exhibeix innovació i tecnologia per a la gestió sostenible i intel·ligent de l’aigua

En la seva segona edició, Iwater 2018 dinamitzarà el negoci, el networking i el coneixement en les diferents fases del cicle integral de l’aigua, posant el focus en la digitalització per guanyar eficiència i en l’economia circular com a nou paradigma per afrontar l’escassetat de recursos hídrics. Del 13 al 15 de novembre, el Saló Internacional del Cicle Integral de l’Aigua que organitza Fira de Barcelona reunirà un centenar d’expositors de 8 països que exhibiran novetats i tecnologies punteres pensades per modernitzar infraestructures i garantir la gestió sostenible i intel·ligent de l’aigua a les ciutats, la indústria i l’agricultura.

En la zona d’exposició comercial participen empreses amb tot tipus de solucions per a la captació, tractament, distribució, transport, emmagatzematge, sanejament, depuració, reutilització, reg, gestió i consum d’aigua per a ús agrícola, urbà, industrial o domèstic. Algunes de les principals firmes participants són: Aganova Grup, Burkert, Contazara, Dorot, Go Aigua, Grup Corsa, Culligan, Likitech, Keller Ag, Regaber, Lacroix Sofrel o Xylem. A més d’Espanya, exposen empreses d’Àustria, Bèlgica, Estats Units, Itàlia, Portugal, Regne Unit i Suïssa.
El president del comitè organitzador de Iwater i conseller delegat de MAT Holding, Pau Relat, afirma que la fira és “un important punt de trobada per a tots els actors que conformen el sector de l’aigua a Espanya, generant debat i compartint iniciatives al voltant de l’enorme repte de preservar i garantir l’accés als recursos hídrics en zones d’elevat estrès hídric com la Mediterrània”. Per Relat, l’enfocament de Iwater de concentrar les últimes solucions i tecnologies del sector és molt necessari ja que “la clau per reduir l’escassetat d’aigua es la innovació”.
Projectant la R+D+I
Precisament Iwater evidenciarà que el sector espanyol de l’aigua és un referent mundial per la seva capacitat innovadora i, en aquest sentit, es proposa aprofitar les sinergies de la seva celebració simultània amb esdeveniments de marcada internacionalitat com Smart City Expo World Congress dedicat a les ciutats intel·ligents i Smart Mobility, sobre mobilitat sostenible.
Aquesta coincidència aportarà a Iwater un important nombre de visitants internacionals relacionats amb la gestió urbana i els serveis públics, representants de més de 700 ciutats d’uns 120 països, experts i altres professionals interessats a conèixer tecnologies per millorar la gestió de l’aigua a les urbs.
Així mateix, Iwater ha identificat professionals i actors d’altres sectors usuaris principalment en la indústria i en l’agricultura, els altres dos grans àmbits que més aigua consumeixen, per convidar-los a visitar aquesta edició. Amb tot, el saló de Fira de Barcelona espera dinamitzar el negoci i creixement del sector de l’aigua tant a Espanya com a mercats prioritaris de la conca Mediterrània i Llatinoamèrica. Està prevista també l’assistència de delegacions internacionals de Colòmbia, Marroc, Guinea, Israel, Itàlia, Alemanya, Iran, UK, Escòcia i Portugal.
També per promoure el networking i els acords de col·laboració empresarial i de transferència tecnològica, el saló acollirà el Water Market Europe, organitzat per la Plataforma Tecnològica Europea per a l’Aigua (WssTP). Es tracta d’una jornada que combina breus presentacions sobre la transició a l’aigua digital amb reunions bilaterals amb pimes, start-ups, inversors, universitats, centres tecnològics, representants de ciutats i professionals de diferents països que participen en el Brokerage Event, organitzat per Acció i compartit amb Smart City Expo World Congress.
El valor real de l’aigua
En l’apartat de coneixement i debat sobre els recursos hídrics, com a novetat Iwater acull la celebració de la novena edició del Fòrum de l’Economia de l’Aigua, una iniciativa de la Universitat d’Alcalá per analitzar el model de gestió del cicle integral de l’aigua i els reptes del sector. Amb la participació de més d’una quinzena de ponents internacionals, aquesta important trobada abordarà temes com el valor de l’aigua i de la seguretat hídrica, la revolució digital en els serveis de l’aigua, el finançament de les infraestructures i el sanejament o la regulació dels serveis del aigua. Hi haurà una sessió especial dedicada a l’aigua a les ciutats i a la seva gestió segons estratègies de l’economia circular.
Entre els experts participen l’exministre d’Afers Exteriors i de Cooperació d’Espanya i actual president de la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible (REDS), Miguel Ángel Moratinos; el professor i responsable de l’Oxford Water Network de la Universitat d’Oxford, Dustin Garrick; el director global de desenvolupament de negoci i associacions estratègiques globals de Telefónica Open Future, Agustín Moro; l’analista del Centre for Entrepreneurship, SMEs, Regions and Cities de l’OCDE, Oriana Romano; i el director acadèmic del Fòrum de l’Economia de l’Aigua, Gonzalo Delacámara.
Iwater stories i Hubs
Per la seva banda, el saló obre a tots els visitants el cicle de conferències i taules rodones denominat Iwater Stories on s’abordaran temes relacionats com els mercats exteriors per al sector; l’aigua digital; els reptes i oportunitats que introdueix la sostenibilitat, i la presentació del programa PRIMA de R+D+I entre UE i l’àrea Mediterrània per aconseguir una agricultura sostenible i resilient a l’estrès hídric. Per aquest espai passaran una vintena d’experts nacionals i internacionals.
A més, aquest any, Iwater manté dos àmbits per donar a conèixer i explicar productes, solucions i projectes de R+D desenvolupats per empreses líders. Es tracta del InnoHub i el TechHub que en conjunt sumen unes 60 presentacions. El primer aglutinarà projectes de R+D+I amb la digitalització i la sostenibilitat com a comú denominador dedicant especial atenció a la ciberseguretat en les infraestructures de l’aigua i de la reducció de l’impacte ambiental del tractament d’aigües residuals i la gestió de residus. Mentre al TechHub es presentaran solucions punteres exposades a la sala, a més d’exemples de bones pràctiques i casos d’èxit. Així mateix, per visualitzar i reconèixer l’última innovació, el 14 de novembre es lliuraran els Premis Iwater al millor producte, investigació i solució exposats al saló.
Com a complement, Iwater 2018 ofereix la possibilitat als professionals assistents de visitar infraestructures de referència en la gestió del cicle integral de l’aigua com l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) del Prat de Llobregat que inclou una estació de regeneració d’aigua (ERA) per a la recàrrega d’aqüífer; el centre de control de l’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua, SA (BCASA), i el dipòsit de retenció d’aigües pluvials del parc Joan Miró de Barcelona; i la planta d’aigües residuals de Rubí on està instal·lada una planta pilot d’eliminació autotròfica de nitrogen a través d’un sistema de dues etapes. Les visites estan coordinades per l’Agència Catalana de l’Aigua. Iwater compta amb el suport sectorial de les principals associacions professionals del sector de l’aigua a Espanya, així com amb el de la International Water Association, IWA, que reconeix a Iwater com l’esdeveniment de referència per al sector a Espanya.
Barcelona, novembre de 2018