IoTSWC 2019 evidencia com blockchain accelera la transformació de les indústries

El blockchain, nascut a la calor dels serveis financers i les monedes digitals, continua la seva ràpida evolució introduint-se en segments com ara la fabricació, la salut, el comerç, el transport, la cadena de subministrament, l’agricultura o els serveis professionals, entre molts d’altres, per millorar l’eficàcia i transparència dels processos, estalviant costos i intermediaris. Precisament per conèixer experiències reals, implementació de protocols, l’estat de desenvolupament actual i la convergència amb altres tecnologies, IoT Solutions World Congress (IoTSWC) dedicarà un eix del seu programa congressual al blockchain amb un fòrum de 25 sessions específiques en què participaran com a ponents més de 40 experts d’arreu el món. Aquest fòrum anomenat Blockchain Solutions World (BSW) tindrà lloc del 29 al 31 d’octubre al recinte de Gran Via i està organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb l’Industrial Internet Consortium (IIC).

“El nostre objectiu és oferir un espai on les empreses que es plantegin implementar blockchain en els seus processos puguin aprendre dels millors a partir d’experiències ja provades, a més de conèixer com està evolucionant aquesta tecnologia en conjunció amb IoT i la intel·ligència artificial, així com les solucions més adequades per a cada cas a l’hora d’impulsar la digitalització de tot tipus de negocis”, explica el director d’IoTSWC, Roger Bou. En aquest sentit, els experts coincideixen a assenyalar que blockchain ha deixat enrere la fase de prova per ser una tecnologia que augmentarà exponencialment la seva presència en els entorns de producció a curt termini.

Perspectives positives

De fet, la consultora IDC pronostica un creixement notable de la inversió en blockchain per als propers cinc anys. La despesa en aquesta tecnologia passarà dels 2.700 milions de dòlars previstos per a aquest 2019 (800 d’ells a Europa) a gairebé 15.900 milions de dòlars en 2023 atès que grans empreses, pimes i noves companyies necessitaran solucions segures i fiables per gestionar un major volum de dades, transaccions financeres, i tot tipus d’actius.

Per evidenciar aquesta tendència, al Blockchain Solutions World (BSW) s’abordaran qüestions com l’ús de blockchain per reduir les amenaces digitals, per autenticar i verificar identitats de persones, gestió de la propietat intel·lectual, per al control de les dades, la signatura de contractes intel·ligents i tot tipus de transaccions electròniques. Així mateix es duran a terme sessions específiques sobre l’impacte d’aquesta tecnologia en la generació, distribució i consum d’energia; en la seguretat alimentària; en la nova relació que es pot establir entre agricultors i consumidors; en el comerç global; en l’atenció sanitària; en la mobilitat com a servei, en la monetització de les dades dels consumidors o, fins i tot, en la compensació d’emissions de CO2.

Experiències basades en blockchain

El Blockchain Solutions World (BSW) serà també l’escenari on s’exposaran les experiències d’una vintena d’empreses que han incorporat aquesta tecnologia als seus processos. És el cas de Carrefour, primera cadena de distribució que utilitza blockchain en la traçabilitat d’aliments, generant informació accessible al consumidor en qualsevol moment o de l’operadora ferroviària Renfe que s’ha pujat al tren blockchain per oferir serveis de mobilitat als seus usuaris en una única aplicació.

Es presentaran, així mateix, Pharmeum, la primera solució basada en blockchain i intel·ligència artificial que dóna accés a qualsevol entitat d’atenció mèdica a l’historial d’un pacient a través d’un telèfon mòbil o el projecte Openvino que converteix al celler argentina Costaflores a la primera de codi obert del món capaç de compartir tota la informació sobre els seus vins (des de les dades de cultiu de raïm i vinificació, fins a la comptabilitat i logística de venda) i permetent que sigui el mercat qui fixi el preu del vi mitjançant moneda digital. També es donarà a conèixer ClimateTrade, una plataforma d’blockchain per compensar les emissions de CO2 i ajudar a empreses i particulars a reduir la seva petjada de carboni i invertir en productes financers verds.

El blockchain en el sector alimentari tindrà especial protagonisme no només com a eina de traçabilitat des del productor fins al consumidor que garanteix la seguretat alimentària, sinó també per donar poder als petits agricultors de tot el món. Es parlarà dels casos de Agtools, empresa nord-americana de serveis de dades en temps real per a agricultors i empreses; deTraceMyDrink.io, una interfície perquè els consumidors coneguin l’origen de les seves begudes; o de la cervesera Anheuser-Busch InBev que possibilita als agricultors que li proveeixen la matèria primera un accés total via mòbil a la seva informació comptable (preu de venda, volum, avís de pagament, crèdit, etc.).

Altres exemples, entre molts que es tractaran, seran els de Legal Aid Ontario corporació responsable d’administrar el programa d’assistència legal en aquesta província canadenca presentarà el seu cas de digitalització i ús de solucions de blockchain i el de Maersk que donarà a conèixer èxits concrets d’ús de blockchain en la indústria del transport marítim i l’estalvi de costos que suposa a través de la plataforma de comerç global TradeLens.

Sobre IoTSWC

IoT Solutions World Congress (IoTSWC) és un esdeveniment de referència internacional que reunirà més de 400 expositors, entre ells els principals proveïdors mundials de solucions IOT, d’intel·ligència artificial i blockchain entre ells Microsoft, Sas, Vodafone, Nutanix, Deloitte, T- Systems, Libelium, Kaspersky, Orange, Siemens, Fiware, Hitachi, Relayr, Thingstream, Zyfra, Emnify, Linux Edge Foundation, Things O2 i ARM

També inclou un congrés amb prop de 200 sessions en què participen més de 400 ponents. En aquest congrés, a més de l’eix Blockchain Solutions World, hi haurà sessions al voltant de les tecnologies facilitadores de IOT, transport connectat; fabricació; energia i subministraments; sector salut; construcció i infraestructures; altres indústries i intel·ligència artificial.

Barcelona, setembre de 2019

Imatges disponibles (edición 2018)

Consulta el programa de l’eix Blockchain Solutions Forum al marc de l’IoTSWC aquí

Acreditacions de premsa