IoTSWC 2018 confirma l’internet de les coses com a tecnologia clau en la transformació digital

Balanç molt positiu de la quarta edició de l’Internet of Things Solutions World Congress (IoTSWC) que ha evidenciat la implantació generalitzada d’aquesta tecnologia en tot tipus de sectors que volen afrontar amb èxit la seva transformació digital. L’esdeveniment sobre les aplicacions industrials de l’internet de les coses (IIoT) que s’ha clausurat avui al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona en el marc de la Barcelona Industry Week ha reunit 341 empreses i 16.250 visitants de més d’un centenar de països, un 42% i 16% més respectivament en relació a l’any passat.

Organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb l’Industrial Internet Consortium (IIC), IoTSWC aconsegueix atreure cada any a les empreses líders en el desenvolupament d’aquesta tecnologia, així com als millors experts internacionals. Durant tres dies d’intensa activitat, IoTSWC ha concentrat negoci i coneixement al voltant de l’evolució de l’internet de les coses i la seva convergència amb altres tecnologies disruptives com ara la intel·ligència artificial i el blockchain, aquestes últimes amb més presència aquest any.
El director de l’IoTSWC, Roger Bou, s’ha mostrat molt satisfet amb “el cada vegada més gran poder de convocatòria de l’esdeveniment, la seva marcada internacionalitat, i el perfil qualificat del visitant que assisteix a aquesta cita tecnològica. Tot això confirma l’interès que desperta la ràpida evolució i desplegament del IOT en tot tipus de sectors, la necessitat de conèixer aplicacions reals i de compartir coneixement, i l’augment de la demanda de solucions per a la interconnexió digital d’objectes i processos”.
El director executiu de la IIC i president del Comitè assessor del IoTSWC, Richard M. Soley, assegura que: “el creixement del IoTSWC certifica que l’esdeveniment no només s’ha consolidat com a referent internacional en l’àmbit de l’internet industrial sinó com a plataforma de projecció de nous estàndards i tecnologies que acceleraran la implementació de solucions IoT arreu el món i que ajudaran a les empreses a transformar els seus negocis i guanyar avantatges competitius en un moment crucial per a molts sectors econòmics “
Aquest any en el programa congressual han participat 316 ponents. Amb gran seguiment, s’han celebrat més de 200 conferències, taules rodones i presentacions de casos d’èxit d’aplicacions IoT en diferents entorns industrials, així com en àmbits relacionats amb l’energia i subministraments, el transport connectat, la construcció i infraestructures o l’atenció sanitària. Així mateix, IoTSWC ha incorporat el Blockchain Solutions World i unes jornades específiques sobre criptoeconomia i oportunitats d’inversió en negocis basats en aquesta tecnologia, així com el AI & Cognitive Systems Fòrum centrat en nous desenvolupaments de la intel·ligència artificial.
Igualment, com a novetat, en aquesta edició IoTSWC ha dedicat una sessió especial a analitzar el paper de lideratge de la dona en l’ecosistema IoT amb la presència de directives de firmes com Google Cloud; Big Belly; IoT Global Initiative; Hitachi; ABB; i Microsoft. També s’han dut a terme tres workshops per aprofundir en aspectes de la tecnologia IOT i la intel·ligència artificial avalats pel IIC
Testbeds i premis
Un dels espais més ben valorats pel visitant ha estat l’àrea Testbeds (bancs de proves) on s’han exhibit una desena de prototips i projectes basats en IoT desenvolupats de forma col·laborativa per empreses líders. Aquest any s’ha pogut veure una boia intel·ligent per monitoritzar la qualitat de l’aigua a Alaska i salvar balenes beluga, una tanca intel·ligent que s’obre sola a l’arribada del propietari, una solució per analitzar i escanejar el peu del client per tal de dissenyar i fabricar en 3D sabates personalitzades, un camió de bombers completament connectat i sensoritzat per conèixer en temps real l’estat de l’equipació, i wearables intel·ligents per a la prevenció de riscos laborals, solucions per a la interconnexió de processos de la fàbrica del futur, o un poderosa plataforma per endollar, connectar i usar qualsevol dispositiu IoT en qüestió de segons, entre d’altres.
Concretament aquesta darrera solució desenvolupada per Intel, ARM i Pelion ha estat premiada com a millor testbed d’aquesta edició als IoT Solutions Awards que també van reconèixer a Huawei, Ioterop-Synox i Nokia com les empreses amb els projectes IoT més innovadors de l’últim any.
La cinquena edició de IoTSWC està previst que se celebri al recinte Gran Via de Fira de Barcelona del 29 al 31 d’octubre de el 2019.
Barcelona 18 d’octubre de 2018