Hispack 2018 va mostrar una indústria del packaging, més sostenible, digitalitzada i eficient

La digitalització de la indústria, la sostenibilitat, l’eficiència logística i la millora de l’experiència d’ús dels envasos han estat els grans eixos que han marcat la recent edició d’Hispack celebrada la setmana passada en el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Al llarg de quatre dies d’intensa activitat, la fira ha aplegat tot l’ecosistema de packaging del país, promovent el networking professional i creant una atmosfera propícia per als negocis i els acords comercials. Hispack 2018 va ser el millor termòmetre del dinamisme de la indústria de l’envàs i embalatge que mou més de 20.000 milions d’euros a l’any a Espanya.

Amb la participació de 843 expositors directes de 24 països que van ocupar un total de 39.257 m2 nets d’exposició als Pavellons 1, 2 i 3, Hispack va exhibir diferents tecnologies, materials i solucions de packaging tenint en compte tot el cicle de vida de l’envàs i embalatge i les seves interconnexions amb altres processos productius i amb la cadena de subministrament. A la fira han estat representades més de 1.400 marques. Els percentatges de creixement tant en nombre d’expositors com de superfície ocupada respecte a 2015 han estat del 39% i del 26% respectivament.

Més qualitat del visitant

Conjuntament amb la fira de tecnologies per a l’alimentació FoodTech Barcelona amb la qual va compartir dates i recinte, Hispack va registrar 39.681 visitants, gairebé un 5% més que en l’anterior edició celebrada el 2015.

Els expositors s’han mostrat satisfets per la qualitat dels contactes realitzats a la fira i la visita de clients d’arreu Espanya amb projectes concrets, la qual cosa sens dubte generarà noves vendes en els propers mesos. Les firmes participants han destacat, així mateix, la varietat de perfils professionals entre els professionals assistents de tot tipus de sectors productius.

Aquesta doble plataforma firal va augmentar també la seva internacionalitat, amb un 12% del total de visitants procedents de l’exterior principalment de Portugal -que suposa el 20% dels visitants forans-, seguit d’Itàlia, França, Alemanya, Regne Unit, Països Baixos, Andorra i Polònia. Fora d’Europa, els professionals més nombrosos han provingut de Mèxic, Algèria, Turquia, el Marroc, Colòmbia, EUA i Tunísia. Es confirma, doncs, el poder de convocatòria del saló a l’àrea mediterrània i Llatinoamèrica.

En l’àmbit de la internacionalització, cal destacar les més de 1.000 reunions de negocis agendades entre els expositors i els compradors convidats per l’organització a través de delegacions comercials i missions inverses de 15 països coordinades per amec per tal d’ajudar a dinamitzar les exportacions de materials i tecnologia espanyola de packaging.

El president d’Hispack 2018, Javier Riera-Marsá, ha subratllat “el clima de negoci, un major optimisme i la intensa activitat desenvolupada en els estands que confirma a Hispack com l’esdeveniment imprescindible per impulsar la indústria espanyola del packaging”. Riera-Marsá assegura, així mateix, que “aquest Hispack ha reflectit la solidesa i la innovació del sector de l’envàs i embalatge i el seu bon posicionament internacional”.

Gran acollida de les activitats

A més de promoure el negoci, Hispack ha resultat un privilegiat observatori per donar a conèixer les grans tendències que defineixen la transformació del packaging. En aquest sentit, a Hispack s’han celebrat 120 conferències, 4 tallers i 17 activitats en què han participat un total de 209 ponents.

En els temes dels “Hispack challenges” s’ha parlat d’estratègies d’economia circular en la indústria del packaging; de fórmules per combatre el malbaratament alimentari via envasos actius; i d’innovació en materials més sostenibles. També hi ha hagut conferències sobre logística inversa, packaging i ecommerce; robòtica col·laborativa; visió artificial; automatització de la cadena de subministrament; casos d’èxit de digitalització en packaging; i sobre el full de ruta cap a la indústria del packaging 4.0. Han tingut gran seguiment les ponències sobre branding; disseny; personalització; gamificació; tendències en envasos Premium; i optimització de l’experiència d’ús del packaging.

Destaquen els tallers impartits per Eurecat sobre Design Thinking o el de realitat augmentada en packaging a càrrec Supercitys; la demostració de robòtica col·laborativa coordinada per Leitat; l’exposició dels principals projectes de R + D en sostenibilitat en packaging desenvolupats per centres tecnològics, clústers i entitats; i una mostra de productes innovadors quant al disseny de packaging i experiència d’ús a càrrec d’agències i marques, així com una exposició de projectes d’estudiants d’Elisava. S’han desenvolupat també 56 sessions de “Cafès amb Experts” que han fomentat el networking entre ponents i assistents a les conferències.

També van tenir gran seguiment les conferències de la Packaging & Shopper Màrqueting Zone coordinades per Graphispack Asociación que van abordar temes relacionats amb el packaging com a element de màrqueting i vendes i la seva relació amb el retail, així com la influència de la tecnologia gràfica en la producció d’envasos , embalatges i etiquetes. Per la seva banda l’Asociación Española de Latas de Bebidas va celebrar una jornada centrada en els reptes vinculats al reciclatge d’aquest tipus d’envasos.

El director d’Hispack, Xavier Pascual, ha destacat “l’excel·lent acollida que ha tingut l’aposta de la fira de visibilitzar la innovació que està transformant la indústria del packaging posant el focus en la digitalització, la sostenibilitat, la logística i l’experiència d’ús dels envasos i embalatges”. Per a Pascual, “l’interès que els continguts de la fira ha despertat entre els visitants demostra el paper estratègic que està assumint el packaging a tots els sectors econòmics”

Reconeixement sectorial

Hispack 2018 va retre un reconeixement a persones, empreses i entitats vinculades a la indústria espanyola del packaging que per la seva dedicació, col·laboració i trajectòria han contribuït a impulsar el saló i el coneixement del sector del packaging. L’acte, presidit pel director general de Fira de Barcelona, ​​Constantí Serrallonga, va servir d’agraïment a la confiança dipositada per les empreses-partners, així com la implicació de diverses entitats d’oferta demanda que han ajudat a fer realitat aquesta edició. També es va distingir la feina de quatre membres del comitè organitzador d’Hispack: Albert Isern; Miguel Aballe; Miquel Heredia i Lluís Maria Ginjaume i es va premiar la trajectòria de més d’una vintena d’empreses que en aquest 2018 estan d’aniversari.

Així mateix, Hispack va ser l’escenari de l’acte de lliurament dels Premis Liderpack 2017, els més importants guardons de packaging i PLV ​​que es concedeixen a Espanya. Van recollir el seu trofeu un total de 29 treballs. De la mà de Graphispag, va tenir lloc també la cerimònia de lliurament dels Premis Lletra de Comunicació Visual i Gràfica d’Entorn.

La propera edició d’Hispack serà del 20 al 23 d’abril de 2021.

Barcelona, 16 de maig de 2018