Healthio tanca la primera edició després d’assentar les bases d’una innovació més participativa

La primera edició de Healthio, el nou esdeveniment de salut de Fira de Barcelona, ha tancat aquesta tarda les seves portes després de registrar bones xifres d’afluència. Des de dimecres i fins avui s’hi han presentat multitud d’innovacions tecnològiques en l’àmbit de la salut des d’ulleres de realitat virtual per tractar diverses patologies i millorar la docència en l’àmbit sanitari fins a un petit aparell per fer-se electrocardiogrames, passant per un sistema de diagnòstic de càncer d’ovaris a través de la saliva. A més, el certamen ha comptat amb més de 300 xerrades i presentacions a càrrec de professionals, pacients i innovadors del sector.
Organitzat per Fira de Barcelona, Healthio ha funcionat com una plataforma d’intercanvi de coneixement i experiències presentades per diversos hospitals, centres de salut i empreses a tots els agents que conformen el sistema des de metges a pacients voltant de tres àmbits temàtics (benestar i salut, medicina personalitzada i malalties cròniques i envelliment).
Amb l’objectiu de facilitar al visitant la informació i les novetats de l’esdeveniment, al llarg dels tres dies de celebració, s’hi han programat 25 itineraris o visitades guiades en què, per exemple, s’ha explicat la manera de prevenir les malalties cardiovasculars, en què patologies es pot aplicar la realitat virtual o la impressió 3D, o com fer més fàcil i senzill el control de la diabetis.
El disseny d’Healthio respon a la intenció dels organitzadors de fomentar l’apoderament del pacient a través del coneixement d’aquelles eines que la tecnologia posa al seu abast per així poder influir o prendre les seves pròpies decisions en qüestions relacionades amb la seva salut.
El director del certamen, Miquel Serrano ha destacat que “en aquesta primera edició de Healthio hem aconseguit el nostre principal objectiu que era reunir en un mateix punt pacients, professionals de la sanitat i emprenedors i innovadors i aconseguir una plaça on hi hagi els darrers avenços mèdics i tots debatin i aportin en igualtat de condicions. La implicació per part d’institucions, centres sanitaris i associacions de pacients ens anima a seguir en aquesta direcció convençuts que hem iniciat alguna cosa amb clar valor diferencial”. En aquest sentit, el director científic i cofundador de l’esdeveniment, Jordi Serrano, considera clau aconseguir que “la gent tingui més capacitat d’influència i de decisió en l’àmbit de la salut, de manera que cal fomentar l’apoderament dels pacients”.
La primera edició de Healthio ha comptat amb més de 3.000 visitants, el 30% dels quals han estat pacients, amb la participació d’un total de 95 expositors i amb més de 300 xerrades i presentacions de professionals del sector, pacients i innovadors entre ells el subdirector de l’Hospital de la Vall d’Hebron, César Velasco, triat l’any 2016 per la revista Forbes com el jove científic menor de 30 anys més influent d’Europa pel seu treball en el camp de l’Ébola; Josep Maria Campistol, especialista en Nefrologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i director general del centre; o Diumenge Escudero, cap clínic de Neurologia de l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i malalt d’encefalitis autoimmune.
Barcelona, 5 de maig de 2017