Graphispag 2019 potencia la digitalització, la personalització i el disseny

Graphispag fa un pas més per atreure professionals de sectors usuaris i prescriptors de tot tipus de productes impresos. En la seva propera edició, que se celebrarà del 26 al 29 de març, el Saló de la Indústria Gràfica i Comunicació Visual projectarà la digitalització, la personalització i el disseny gràfic com els principals eixos de transformació del sector. Hi haurà més oferta de tecnologies, suports i aplicacions d’impressió innovadores, noves àrees experiencials, i un increment notable de continguts formatius.

Organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb Graphispack Associació, Graphispag 2019 preveu reunir més de 200 expositors directes i ocupar 9.000m2 al Pavelló núm.2 del recinte firal de Gran Via.

A falta de quatre mesos per a la seva celebració, el bon ritme de contractació -ja està reservat el 65% de la superfície prevista i confirmada l’assistència de marques líders com HP, Roland DG, Epson, Heidelberg España, Konica Minolta o Agfa- fa preveure una excel·lent edició amb representativitat de tot l’ecosistema gràfic acompanyada d’un repunt de l’activitat econòmica del sector.

En aquesta edició, els sectors amb més presència seran els de maquinària i equips d’impressió i els d’acabats i transformació. S’espera augmentar, així mateix, la participació d’empreses de materials i suports d’impressió, així com de l’especialitat de tintes i altres consumibles. Les eines de disseny, captura, edició i gestió del color, els serveis d’impressió, retolació, senyalètica, tèxtil, reclam publicitari i digital signage; així com impressió funcional i 3D; consultoria; formació; premsa; i associacions professionals completen l’oferta comercial de la fira.

“A Graphispag aglutinarem totes les formes d’impressió i també altres tecnologies que vénen i que convergeixen amb els mons gràfic i de la comunicació visual. Volem mostrar la innovació, les tendències, donar protagonisme als productes gràfics acabats, i divulgar les múltiples possibilitats que ofereix avui la impressió a tot tipus d’usuaris”, explica el president de Graphispag, Xavier Armengou.

Nous sectors usuaris i més prescriptors
En línia amb l’estratègia iniciada el 2017, Graphispag donarà més protagonisme a la zona expositiva i àrees d’activitats als productes gràfics i a aplicacions d’impressió concretes per a sectors com el packaging, el retail i interiorisme, el tèxtil, o l’editorial. El saló suma també el sector industrial, atès que la impressió s’inclou cada cop més en els processos de producció de tot tipus de béns.

Paral·lelament, responent a la demanda realitzada pels subministradors de tecnologia i suports d’augmentar el nombre de prescriptors que venen al saló, Graphispag convoca també als dissenyadors gràfics i clients finals a conèixer el més nou en impressió. S’espera una major presència d’aquests col·lectius que trobaran continguts a mida de les seves necessitats. Tot això sense oblidar a les empreses de serveis gràfics, impressors comercials i de gran format, i professionals de les arts gràfiques que constitueixen el gruix dels visitants de Graphispag. “Estem creant un saló integrador, en què qualsevol professional interessat en la impressió trobi el seu espai, ampliï la seva xarxa de contactes, es sorprengui i aprengui coses noves, faci negocis, i experimenti les darreres  innovacions”, subratlla el director del saló, Jordi Magre.

Vectors de noves oportunitats
Graphispag 2019 ha identificat tres eixos de transformació que afecten transversalment les diferents especialitats de la indústria gràfica, independentment de les tècniques d’impressió utilitzades o dels sectors de demanda als quals adrecen els seus productes gràfics, i que obren noves oportunitats de negoci. Es tracta de la digitalització (productiva, organitzativa, comunicativa i comercial); la quasi sense límits personalització de qualsevol objecte, material o superfície; i el disseny, avui omnipresent en la comunicació gràfica i visual. Aquests tres eixos adquiriran rellevància en les quatre noves àrees i en el programa de continguts i activitats que proposa Graphispag 2019.

La primera gran àrea serà Graphispag Experience que donarà la benvinguda al visitant, serà de pas obligat, i permetrà veure, tocar i interactuar amb noves formes de comunicació que complementen les aplicacions gràfiques. Hi haurà, així, exemples de realitat augmentada en disseny d’interiors, mappings interactius, tintes conductives, productes d’impressió funcional que buscaran l’efecte sorpresa, a més de productes gràfics com ara llibres, envasos, paviments, mobiliari, etc. que destaquin per la seva innovació.

La segona serà Graphispag Process, una zona de demostració de processos complets de producció gràfica per a sectors industrials on es podrà veure en funcionament els últims equips, tecnologies i solucions.

Per la seva banda, Graphispag Village serà l’espai destinat al networking adreçat a diferents professionals de la cadena gràfica i que permetrà trobar socis, col·laboradors o, simplement, ampliar la xarxa de contactes en l’àmbit de la comunicació gràfica i visual. També acollirà les trobades entre fabricants, impressors amb projectes d’inversió concrets, prescriptors i clients finals de diferents sectors de demanda convidats directament per l’organització.

Finalment, Graphispack Talks concentrarà mig centenar de conferències, taules rodones i presentacions d’empreses expositores, centres tecnològics, start-ups i associacions, entre d’altres entitats sectorials. Es parlarà de digitalització, personalització i disseny, però també de solucions gràfiques per sectors usuaris concrets, de casos d’èxit, així com de tecnologia, suports, tintes, acabats, nous models de negoci i oportunitats. Així mateix, Graphispag prepara tallers dedicats a la decoració vinílica de vehicles i interiors, impressió tèxtil, la personalització de tot tipus d’objectes o sobre l’ús de software i eines de disseny i gestió del color, entre d’altres temes.

Grada, Barcelona Congrés Gràfic
Com a novetat, Graphispag 2019 en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya organitza Grada, un congrés internacional adreçat a professionals relacionats amb les arts, la imatge i la creació visual en què participaran una quinzena d’experts i grans mestres del disseny mundial que abordaran temes com la infografia, la il·lustració científica, el concept art, el grafisme tècnic (arquitectura, enginyeria, cartografia) o la tipografia, entre d’altres. Conferències, taules rodones, tallers, demostracions, masterclass,dinars de networking se succeiran de forma dinàmica durant tres dies en un programa d’activitats que tindrà com a grans eixos l’estat de la formació i el talent emergent; la imatge i societat; l’edició i comunicació visual; i l’art, cultura i tecnologia.

Així mateix, en l’oferta expositiva de Graphispag s’inclourà una zona d’estands amb productes, materials, solucions tecnològiques i serveis per a dissenyadors, un col·lectiu que l’any passat va suposar el 17% dels visitants del saló i que aquest any, amb aquesta iniciativa, s’espera incrementar. El Congrés també s’adreça a il·lustradors, arquitectes i enginyers, investigadors, estudiants i creadors, usuaris i amants de la imatge.

Barcelona, 12 de novembre de 2018