Graphispag 2019 inclou cinc espais d’activitats per viure en directe la impressió i la comunicació visual

La revista impresa més gran del món que ha aconseguit un Guinness; el camió amb equips d’impressió que viatja arreu el món retolant els circuits del campionat de Moto GP; papers amb llum que il·luminen llibres, anuncis i envasos; una rèplica de Zoltar – la màquina dels desitjos de la pel·lícula Big-, impresa en 3D i capaç de produir fins a 18 metres d’etiquetes per minut en forma d’anhels; experiències de realitat virtual per decorar interiors; o tot tipus d’objectes personalitzats al moment amb imatges procedents del nostre mòbil… Són només alguns exemples que es veuran als espais d’activitats de Graphispag 2019 que s’ha proposat sorprendre al visitant i reivindicar, en plena era digital, el poder de la comunicació gràfica i visual.

Del 26 al 29 de març, el saló de Fira de Barcelona convida els professionals de les arts gràfiques i d’altres sectors usuaris de productes impresos a experimentar i viure en primera persona les possibilitats creatives i el potencial de la comunicació gràfica i visual. Per a això Graphispag complementa l’oferta comercial dels 200 expositors directes participants en aquesta edició amb cinc àrees d’activitats dinàmiques a les quals veure, provar i aprendre tecnologies, tècniques, aplicacions i productes relacionats amb la impressió.

Benvinguts a Graphispag Experience

Serà el primer espai que es trobaran els visitants. D’obligat pas, Graphispag Experience proposa un viatge a través de diferents tècniques que evoquen el passat, situen el present i avancen el futur de la comunicació visual.

Hi haurà una rèplica idèntica de la premsa de Gutenberg pertanyent a l’Associació del Senat del Museu de la Impremta de València que, amb l’ajuda d’un mestre impressor, permetrà imprimir un cartell realitzat el 2011 pel dissenyador José Gil-Nogués per a Graphispag. Acompanyant a aquesta impremta, es podran admirar algunes obres de l’editorial M. Moleiro, l’empresa amb més prestigi a tot el món, especialitzada en la reproducció de còdexs, mapes i obres d’art generalment realitzades sobre suport de pergamí, vitela, paper o papir entre els segles VIII i XVI sota la forma, en la majoria dels casos, de llibre il·luminat. Els exemplars exposats a la fira són reproduccions “gairebé originals” de l’Atles Vallard (1547), Llibre de la Felicitat (1582) i Breviari d’Isabel la Catòlica (finals s. XV).

Es podran veure també demostracions en directe de retolació a mà i una exposició de treballs realitzats amb aquesta tècnica que antany s’encarregava de pintar a pinzell amb esmalt i pa d’or els rètols i els cartells dels negocis. Actualment assistim al revival de la retolació a mà ja que són molts els comerços que l’utilitzen per aconseguir una atmosfera vintage i artesana. També la cal·ligrafia, art que cerca la bellesa a través de l’escriptura, estarà representada a través del col·lectiu Nibster, un grup sense ànim de lucre especialitzat en la cal·ligrafia manual, que realitzarà demostracions. En aquest espai el visitant es trobarà amb el repte aconseguit per la revista Pressgraph: entrar al llibre dels Guinness amb la revista més gran mai impresa al món: un exemplar de 2,60m x 3,20m amb 24 pàgines per fullejar i 30Kg de pes.

I continuant amb les experiències, Adaequo i Epson presenten una rèplica de Zoltar, el mag cibernètic que li concedia a Tom Hanks el desig de tornar a ser un nen a la pel·lícula ‘Big’, en què es combina la impressió 3D i la impressió d’etiquetes amb una Epson ColorWorks C7500 per aconseguir captar l’atenció del visitant. La impressió 3D arriba també a la indústria gràfica en aplicacions relacionades amb el retail, els esdeveniments, el street màrqueting o la publicitat en el lloc de venda.

Així mateix, la recerca de l’efecte “wow” que persegueix la comunicació gràfica i visual amb noves tècniques quedarà palès en la mostra de rètols de neó que proposa l’empresa barcelonina Rótulos Valiente i en altres aplicacions curioses basades en la impressió funcional com un innovador paper amb llum de la firma alemanya Inuru per il·luminar anuncis, envasos o llibres. També el centre tecnològic Eurecat presenta un teclat imprès que es comunica amb un dispositiu electrònic i permet controlar una llista de reproducció de vídeos o música com a exemple de les possibilitats en electrònica impresa i impressió funcional sobre superfícies flexibles.

I del món físic al virtual. La firma Xperiència Virtual proposa una activitat immersiva per dissenyar interiors en què els visitants s’endinsaran i desplaçaran per diferents espais d’un edifici aplicant els canvis decoratius que desitgin i visualitzant colors, textures i formes sobre superfícies i objectes. Aquesta manera de treballar redueix el risc i els costos, ja que es pot ajustar i personalitzar al màxim qualsevol projecte decoratiu abans d’imprimir-lo en gran format. També hi haurà exemples d’hologrames, un display 3D interactiu i una aplicació de realitat augmentada que submergirà al visitant en el plànol del saló a càrrec de Visyon 360.

Graphispag Process, impressió a tota màquina

El packaging i el gran format són dues de les especialitats amb major creixement en la indústria gràfica. Per a aquells impressors que es plantegin diversificar el seu negoci, Graphispag ha muntat dues línies completes de producció per mostrar i provar el procés complet d’impressió d’envasos i de peces de gran format. Des del disseny, fins als acabats, gràcies a l’última tecnologia gràfica, flux de treball, suports i post-impressió, proporcionats per marques expositores com 3A Composites, Antalis, Digidelta, Endutex, Esko, HP, Kodak, Konica Minolta, Sign- tronic i Zund.

Graphispag personalization, el valor d’allò únic

La personalització no és una tendència. És ja una realitat que està transformant la indústria gràfica. Els clients demanen productes únics, diferents i a mida i estan disposats a pagar més per ells. La impressió digital permet aquesta personalització, gairebé a l’instant, de qualsevol objecte i superfície i això obre noves i interessants vies de negoci no només per a les arts gràfiques sinó també per a sectors com el retail, el tèxtil, la publicitat, el màrqueting, el packaging , la decoració, entre molts d’altres.

Graphispag estrena aquesta àrea perquè els visitants del saló coneguin la tecnologia i les fases necessàries per aplicar la personalització sobre diferents objectes com un porta-retrats, una ampolla de cervesa, una bossa de roba, un puzle o un sotagot. El procés podrà començar-se en línia a través del web del saló enviant prèviament una imatge que serà impresa sobre algun d’aquests articles durant la celebració del saló amb tecnologia de Roland DG, Epson i Sekaisa. També es donarà la possibilitat de provar el sistema in situ enviant des del mòbil la fotografia a imprimir a través de la plataforma creada per Imaxel.

Graphispag Wrapping, embolicant-ho tot

Aquesta àrea permetrà explorar les possibilitats que ofereix el wrapping, una modalitat molt vinculada a la decoració de vehicles que està revolucionant el disseny d’interiors i que obre noves vies de negoci per al sector gràfic. El Gremi Aplicadors Wrapping Iberia (GAWI) amb la col·laboració de Hexis, Ritrama i Matwraps realitzarà aquí demostracions diàries. Es podrà veure com vinilar un cotxe sencer en menys de mitja hora o com personalitzar parets i objectes d’una habitació fàcil i ràpidament amb aquesta tècnica que aporta colors, textures i volums nous a la decoració d’interiors a cost reduït.

Com a complement d’aquest espai, Graphispag comptarà amb una exposició de wallpapers, un producte gràfic convertit en un “must” en decoració. Els papers pintats d’avui destaquen pel disseny i qualitat d’impressió i són, a més, totalment personalitzables per crear ambients únics.

Així mateix, Roland DG estacionarà al costat d’aquesta àrea el camió equipat amb la tecnologia d’impressió digital i tall que acompanya totes les proves de Moto GP per a la retolació dels pòdiums, la publicitat que veuen els espectadors en les corbes, en els ponts, en la sala de premsa i a tot el circuit en general.

Graphispag Print Innovation Zone, la impressió avançada

La impressió avançada també serà present a la fira. En aquest espai, coordinat per la Plataforma 3Neo i el Clúster Funtional Print de Navarra, participaran a més ITENE, Eurecat, Aimplas, Naitec, Graphenetec i Mateprincs que aportaran exemples d’aplicacions d’electrònica impresa i impressió funcional aplicada al tèxtil, envasos, etiquetes, etc. També s’hi realitzaran xerrades i presentacions.

Barcelona, 20 de marzo de 2019