Graphispag 2019 defineix la impressió amb més digitalització, personalització i disseny

Del 26 al 29 de març Graphispag torna al recinte de Gran Via mostrant la digitalització, la personalització i el disseny gràfic com els principals eixos de transformació de la indústria gràfica i la comunicació visual. L’emblemàtic saló gràfic de Fira de Barcelona reuneix novetats en software, tecnologies d’impressió i acabats, així com suports i consumibles per a la creació de tot tipus de productes impresos. Com a novetat, aquest any s’incorporen noves àrees experiencials per descobrir el potencial creatiu de la impressió i la seva complementarietat i connexió amb altres formes de comunicació digital.

Organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb Graphispack Associació, Graphispag 2019 és el saló referent a Espanya per a la indústria gràfica i la comunicació visual. En la seva quinzena edició, aplegarà 200 expositors directes amb la representació de prop de 380 marques, i ocuparà 9.600m2 al Pavelló 2 del recinte firal de Gran Via.

Amb un fort suport sectorial, Graphispag es reivindica com la fira espanyola que integra totes les formes d’impressió: les tradicionals, les actuals, i també les més avançades que obren nous models de negoci al sector de les arts gràfiques. Marques líders com HP, Roland DG, Epson, Heidelberg Espanya, Konica Minolta, Digidelta, Agfa, Soficat-Xerox, Jusa, OPQ Systems-Horizon, Emiliano Martin, Koenig & Bauer Lauvic, Esko, Ipagsa, Unión Papelera, entre d’altres, aposten per Graphispag que, a més d’Espanya, compta enguany amb expositors d’Alemanya, Bèlgica, Xina, França, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, Finlàndia i Suècia.

“Graphispag defineix la impressió d’avui, oberta a tot tipus de sectors usuaris. Gràcies a la tecnologia digital i els nous suports, no hi ha límits, es pot imprimir qualsevol format o superfície, i la personalització per crear ambients i productes únics guanya protagonisme”, explica el president de Graphispag, Xavier Armengou.

Eixos de transformació

Graphispag 2019 posarà el focus en tres eixos comuns que estan transformant les diferents especialitats de la indústria gràfica i que protagonitzaran les àrees i el programa d’activitats de la fira. Es tracta de la digitalització (productiva, organitzativa, comunicativa i comercial); la quasi sense límits personalització de qualsevol objecte, material o superfície; i el disseny, avui omnipresent en la comunicació gràfica i visual.

La primera gran àrea serà Graphispag Experience que donarà la benvinguda al visitant, serà d’obligat pas, i permetrà veure, tocar i interactuar amb diferents tècniques que evoquen el passat, situen el present i avancen el futur de la comunicació visual. Per exemple, hi haurà una reproducció en funcionament de la impremta de Gutenberg, demostracions de retolació a mà i sessions de cal·ligrafia artesanal, creació de rètols de neó, però també exemples de 3D, hologrames i realitat virtual en una experiència pensada per a dissenyadors d’interiors; papers i suports lleugers i flexibles que s’il·luminen i que poden integrar-se en anuncis publicitaris, envasos o publicacions, realitat augmentada i tintes conductives.

La segona serà Graphispag Process, una zona de demostració de processos complets de producció gràfica on es veuran en funcionament els equips i maquinària necessaris per posar en marxa dues línies de producció: una de impressió d’envasos i una altra d’impressió en gran format.

Per la seva banda, la impressió avançada trobarà el seu lloc a Graphispag Print Innovation, una àrea coordinada per la Plataforma 3Neo i el Cluster Funtional Print de Navarra en què hi haurà demostracions d’impressió funcional, electrònica impresa, bioimpressió i impressió 3D. També es succeiran xerrades i presentacions i es posarà en contacte a empreses que estan utilitzant aquestes tecnologies en la seva activitat amb professionals interessats en implantar-les en sectors com el packaging i la comunicació visual.

Graphispag comptarà, així mateix, amb una àrea dedicada a la personalització en la qual els visitants podran comprovar com crear objectes únics a partir de la impressió digital. Alhora, s’estrena un espai sobre el wrapping o vinilat de vehicles i de decoració d’interiors amb demostracions diàries a càrrec del GAWI Gremi Aplicadors Wrapping Iberia.

Conferències i tallers

Dins el programa de Graphispag Talks, es duran a terme més de 40 conferències i taules rodones amb la participació d’experts, subministradors de maquinària i suports, i empreses de serveis gràfics o usuàries de productes impresos. Sostenibilitat, desenvolupament del negoci i gestió de la productivitat amb una major digitalització seran els grans temes d’aquest any. A més, hi haurà ponències sobre l’última tecnologia gràfica, tintes, suports, impressió funcional, 3D, impressió per a packaging, retail, tèxtil i editorial, així com sobre emprenedoria en clau femenina. Se celebrarà una conferència inaugural en la qual es compartiran diferents estudis sectorials per analitzar el moment actual de la indústria gràfica a Espanya.

Mentrestant, Graphispag 2019 acollirà Grada&CongrésGràfic, un nou esdeveniment organitzat juntament amb el Col·legi de Dissenyadors Gràfics de Catalunya, que inclou conferències, tallers i zona expositiva sobre disciplines que tenen en la imatge la seva forma d’expressió i que suposen l’origen del producte gràfic. Comptarà amb la participació d’una vintena d’experts en disseny, infografia, il·lustració, concept art, packaging, urban scketching o tipografia, entre d’altres especialitats. Julius Wiedermann, editor de Taschen; Félix Beltrán, creador de la icònica imatge del Che Guevara; Fernando G.Baptista, infografista de National Geographic; Gabriel Campanario, fundador del moviment urban sketcher o Martina Paukova, il·lustradora que treballa per a Ikea i Google, són alguns dels ponents.

Per la seva banda, Graphispag Village serà l’espai destinat al networking adreçat a diferents professionals de la cadena gràfica per trobar socis, col·laboradors o, simplement, ampliar la xarxa de contactes en l’àmbit de la comunicació gràfica i visual. També acollirà les trobades entre fabricants, impressors amb projectes d’inversió concrets, prescriptors i clients finals de diferents sectors convidats directament per l’organització a través del seu programa de compradors.

La indústria gràfica a Espanya

Segons dades de l’INE, el sector gràfic a Espanya està format per 15.674 empreses que donen feina a 93.000 persones i facturen més de 14.000 milions d’euros. Es tracta d’un sector molt atomitzat en què predominen pimes i micropimes. En els últims anys s’ha produït un procés de reestructuració i concentració. Amb el 22,3% del total d’empreses, Catalunya lidera el sector de la indústria i la comunicació gràfica a Espanya, seguit de prop per la Comunitat de Madrid (21,9%), Andalusia (11,2%), Comunitat Valenciana (10,95%), País Basc (5,3%) i Galícia (4,9%).

La crisi econòmica i el canvi tecnològic van incidir de ple en la producció i la mida del sector gràfic. Des de 2016, el sector mostra un repunt en la seva facturació impulsada per les activitats relacionades amb la impressió de packaging i etiquetes, i una millora en la demanda de catàlegs i impresos publicitaris i de la indústria editorial. Malgrat això, el sector gràfic continua en plena transformació i aposta per créixer en valor amb els seus productes, sumant a més al seu negoci noves aplicacions que van més enllà del paper per imprimir qualsevol suport o material de manera personalitzada impulsant la comunicació gràfica i visual.

Barcelona, ​​març de 2019