Graphispag 2015 presenta el futur de la impressió des de la tecnologia i la innovació

Graphispag vol aportar noves perspectives al negoci de la impressió. La fira més gran que la indústria gràfica celebra a Espanya aplegarà 200 expositors amb la més nova maquinària, tecnologia, software, suports i acabats per crear tot tipus de productes impresos. El saló, a més, inclourà tres àrees que presentaran al visitant l’experiència de poder imprimir pràcticament qualsevol cosa; la innovació que vindrà a través de tintes especials, materials intel·ligents o sistemes 3D; i les oportunitats per reorientar o complementar l’activitat de les empreses gràfiques. 

La indústria gràfica espanyola comença a refer-se de la crisis econòmica i de la profunda transformació tecnològica i sectorial  que, en set anys, ha deixat en el camí el 40% de les seves empreses.

El descens del volum d’impressió i dels marges comercials, la forta competència basada en el preu, la generalització de la comunicació digital i els nous hàbits de consum obliguen al sector a cercar fórmules alternatives per reinventar el seu model de negoci i oferir productes i serveis gràfics que aportin valor afegit.

“Ningú no qüestiona la pervivència i l’eficàcia del paper, que continuarà sent el suport de comunicació impresa per excel·lència”, assegura el president de Graphispag, Ángel Artola, qui, no obstant, avança que “el 40% del que s’imprimirà a Europa el 2018 serà sobre altres tipus de suports”.
En aquest context se celebra Graphispag, que tindrà lloc del 24 al 27 de març al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. Els impressors trobaran a la fira solucions tecnològiques per actualitzar les seves empreses i crear productes gràfics que Internet i els dispositius digitals no puguin substituir, així com per millorar processos d’impressió, ser més sostenibles, ajustar costos i guanyar eficiència. També descobriran el protagonisme dels  acabats i de les aplicacions que aporten valor i diferencien el producte gràfic tradicional, així com les tintes, materials, papers i nous suports que permeten imprimir tot l’imaginable.
Noves àrees
Enguany, Graphispag inclou tres àrees (Print All Experience, Print Innovation Zone i Print Conference Corner) pensades per conèixer noves tècniques, serveis gràfics, innovacions i aplicacions amb les quals crear i/o millorar els productes impresos.

Amb una atractiva posada en escena, la Print All Experience serà el centre d’atracció de tots aquells visitants que vulguin veure i tocar aplicacions impreses en un entorn real. Així, es recrearà un apartament, una botiga i un bar on tot estarà imprès, emprant diferents tècniques, suports i formats. S’hi trobaran catàlegs, fullets, llibres, revistes, merchandising, rètols, parets, terres, mobles, tèxtils, quadres, rajoles, catifes mampares, elements de PLV, packaging i etiquetes, targetes, menús, vaixelles, roba, vehicles, etc… Els productes d’aquesta àrea vindran subministrats pels expositors de Graphispag.

“Seran aplicacions gràfiques innovadores que demostren com generar valor amb la impressió i que siguin interessants per a nous sectors de demanda com ara la decoració, l’interiorisme, el tèxtil, la publicitat, la moda o el packaging”, afirma el director de Graphispag, Aleix Planas.

Cap al producte gràfic intel·ligent
Per la seva banda, la Print Innovation Zone mostrarà i explicarà una vintena de projectes i productes en els quals estan treballant algunes empreses, universitats i centres tecnològics d’arreu Espanya basats en impressió funcional, electrònica impresa i impressió 3D, així com materials, tintes i productes gràfics intel·ligents. En aquesta àrea, que anticipa el futur i que pot suposar una alternativa per reconvertir l’activitat gràfica, es veuran alarmes impreses per a la vigilància electrònica d’articles; sensors per a dispositius tàctils; peces esportives que controlen les constants vitals; pantalles LCD flexibles, packaging tractat amb vernissos funcionals que allarguen la vida dels aliments, envasos que emeten llum, dispositius antifalsificació, antenes RFID, impressores tridimensionals, tintes per a la impressió ceràmica, o braçalets per a la monitorització clínica de pacients durant intervencions quirúrgiques, entre d’altres. Aquest espai porta associat un programa de conferències i la celebració de reunions amb inversors interessats en què aquests nous productes impresos donin el salt del laboratori al mercat.
Paral·lelament, el Print Conference Corner acollirà una desena de sessions diàries a les quals es tractaran temes relacionats amb els equips i tecnologies d’impressió, acabats, millora de la gestió i les vendes, finançament, anàlisi del client, la connexió entre producte imprès i els canals digitals, així com casos d’èxit. A més, al marc de Graphispag, Adobe realitzarà diverses masterclass diàries teòriques i pràctiques per aprofundir en la impressió 3D, el disseny 3.0 i les darreres tendències digitals en el tractament i edició de la imatge.
Finançament + internacionalització + networking 
Com a complement, Graphispag estrena un servei d’assessorament en finançament i internacionalització especialment adreçat a  les empreses visitants. Consultors de PIMEC –la patronal de la petita i mitjana empresa  i els autònoms de Catalunya- atendran de forma personalitzada les consultes dels visitants i els ajudaran a escollir les millors opcions de finançament del mercat o a elaborar un pla per exportar.
Al mateix temps, Graphispag en col·laboració amb les principals associacions del sector gràfic promouen el networking entre els professionals que venen al saló. A la Print All Experience es portaran a terme trobades sota la modalitat “speed dating” que permetran ampliar la xarxa de contactes comercials, conèixer possibles proveïdors o socis per establir aliances empresarials. També s’espera la visita de més de 1.300 alumnes d’arts gràfiques i disseny d’arreu Espanya que participaran a les diferents sessions de la Jornada Jove pensades para rebre els  grups d’estudiants. Finalment, al saló es celebraran els actes de lliurament dels Premis Anuaria de Disseny Gràfic i els Premis Letra MarcaDigital de Comunicació Visual i Gràfica de l’Entorn.
Impressió, suports i acabats
Amb la presència de 200 expositors directes que representaran més de 400 marques, Graphispag 2015, organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb Graphispack Associació, aplega els principals subministradors i distribuïdors de maquinària i accessoris d’impressió en diferents sistemes (offset, inkjet, flexografia, gravat en relleu, serigrafia) que conformen el 40% de l’oferta de la fira. Una quarta part dels expositors s’enquadra al sector de maquinària d’acabat i transformació, mentre creix la presència d’empreses de materials i suports d’impressió que suposen el 20% dels estands. Completen la llista d’especialitats, les eines de gestió del color i disseny (6%); les tintes, vernissos, planxes, consumibles i productes químics (4%); els serveis d’impressió (2%); i l’apartat de consultoria, premsa i entitats sectorials (3%).
La procedència de les empreses participants és majoritàriament espanyola, tot i que també exposen 28 empreses estrangeres d’Alemanya, Bèlgica, Xina, EUA, França, Grècia, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit i Suècia.
Barcelona,  19 de març de 2015