Fira de Barcelona s’expandeix com a operador internacional amb fires i projectes a 12 països

Fira de Barcelona intensifica la seva expansió internacional amb presència ja en quatre dels cinc continents. La seva activitat com a operador i consultor firal, que arriba ja als 12 països d’Europa, Amèrica Llatina, Àsia, Àfrica i Orient Mitjà, ha crescut en els darrers anys: entre 2017 i 2018 haurà participat en l’organització de 20 fires que sumen més de 125.000 visitants i 1.200 empreses expositores, a més de realitzar altres projectes de consultoria firal i gestió de recintes. Aquest setembre coorganitzarà les edicions d’Smart City Expo a Puebla (Mèxic), que se celebrarà a partir del proper dimarts 11, i, per primera vegada, també a Jaipur (Índia).
Precisament el certamen que ha tingut més rèpliques internacionals és Smart City Expo World Congress, l’esdeveniment líder mundial sobre ciutats intel·ligents que Fira de Barcelona organitza des de l’any 2011 i ja s’ha celebrat en nou ciutats d’arreu del món com el Japó, Turquia. Marroc o Argentina.
La propera cita serà de l’11 al 13 de setembre a Puebla (Mèxic) amb la celebració d’Smart City Expo Latam Congress que arriba ja a la seva tercera edició. Es tracta d’una de les rèpliques del saló més exitoses i així ho corroboren les xifres d’enguany: 140 empreses participants, 12.000 visitants professionals previstos, més de 100 delegacions governamentals, 50 institucions col·laboradores i 220 ponents, entre els quals destaquen Robert Muggah – cofundador del Igarape Institute, especialista en seguretat, migració, ciutats i desenvolupament- i Charles Landry, de reconegut prestigi en l’ús de la creativitat per a la transformació urbana.
El seguirà, del 26 al 28 de setembre, la primera edició d’Smart City Expo India que tindrà lloc a la ciutat de Jaipur amb la col·laboració dels governs estatals i locals. Sota el lema “Smart India: Making it happen”, l’esdeveniment té com a objectiu mostrar solucions per abordar els grans desafiaments de les ciutats de l’Índia en el camp del desenvolupament social, economia circular, innovació i governança digital, la mobilitat urbana i destinacions intel·ligents. Es preveu que participin en el congrés més de 100 ciutats, 120 empreses, 6.000 visitants i 100 ponents.
Aquesta convocatòria a l’Índia se suma a la ja celebrada, també per primera vegada, a Curitiba (Brasil) el passat mes de febrer. Són iniciatives que reforcen la presència de Fira de Barcelona al món i que responen al pla estratègic que marca la voluntat de convertir-nos en un operador firal internacional”, destaca el director de Negoci Internacional de la institució, Ricard Zapatero. En aquest sentit, afegeix “el nostre objectiu és promoure la presència dels nostres expositors a l’exterior oferint-los oportunitats de negoci al mateix temps que posem en valor la nostra experiència”.
Zapatero subratlla que “els països llatinoamericans i algunes zones del continent africà són mercats emergents que tenen gran potencial per desenvolupar-se en un futur pròxim, amb especial atenció als sectors que des de Fira promovem com la tecnologia, urbanisme i construcció, alimentació, turisme, automoció i indústria, entre d’altres”.
Primer operador internacional a Cuba
Fira de Barcelona s’ha convertit en el primer operador firal estranger a Cuba després de l’acord en 2016 amb el Grup Empresarial Llotja, gestor del recinte firal Pabexpo de l’Havana. Des de llavors, ha participat en l’organització de set salons, entre ells dos edicions de HostelCuba (sobre restauració i hostaleria) i la Feria Alimentos Cuba, així com PacGraf, sobre la indústria de l’envàs; les fires Securtec (seguretat) i Energies Renovables (innovació energètica).
La seva expansió a Llatinoamèrica també s’ha reforçat a Mèxic amb la constitució, el 2017, de la societat Fira Barcelona Mèxic, juntament amb l’empresa local Mercados Mexicanos. L’objectiu és potenciar el desenvolupament de diversos salons al país com Alimentaria, la fira ensenya de la indústria de l’alimentació organitzada per Fira que, a més de Portugal amb Alimentaria Horexpo Lisboa, també té presència a Mèxic amb l’edició anual d’Expo Antad & Alimentaria México a la ciutat de Guadalajara-. També treballa per impulsar l’edició de Smart City Expo Latam, a més de col·laborar en l’organització de jornades sobre ciutats intel·ligents que s’han anat celebrant a la zona.
Gestió de recintes i projectes internacionals 
Gràcies a la seva experiència en el disseny d’estratègies per optimitzar el negoci firal, Fira de Barcelona participa així mateix en la gestió de recintes d’altres països com el Centre d’Exposicions i Convencions de Doha (a través de l’aliança d’empreses VPM, amb l’empresa Elan), on al llarg de 2018 tindran lloc 19 esdeveniments. Juntament amb la gestió del recinte, Fira a més coorganitza salons com Motorshow, dedicat al sector de l’automòbil, o Made at Home, sobre l’emprenedoria domèstic.
Una altra de les vessants de l’acció exterior de la institució són els serveis de consultoria estratègica a altres recintes i operadors per a l’optimització dels seus models de negoci, per a la creació i/o optimització d’espais i projectes firals. El 2018 Fira de Barcelona està assessorant a recintes firals del Marroc, Etiòpia i Colòmbia, i té en estudi projectes en altres països.
Barcelona, 7 de setembre de 2018