Fira de Barcelona registra un nou rècord amb prop de 188 milions d’ingressos el 2017

Fira de Barcelona continua per la senda dels resultats històrics i ha tancat 2017 amb una facturació propera als 188 milions d’euros i un Ebitda de més de 21 milions, unes xifres significativament superiors a les d’exercicis anteriors. L’augment de l’activitat firal durant l’any passat, tant en els seus recintes com a l’exterior, així com la qualitat dels esdeveniments celebrats, han permès a la institució obtenir novament números rècord, que ratifiquen la seva trajectòria ascendent dels darrers anys i reforcen el seu impacte en el teixit econòmic i social del territori.
Les dades més rellevants de 2017 i les bones previsions per a aquest any han estat exposats avui pel president del Consell d’Administració de Fira, Josep Lluís Bonet, i el director general, Constantí Serrallonga, en una trobada amb els mitjans de comunicació, en la qual també han participat l’alcaldessa de Barcelona i presidenta del Consell General de Fira, Ada Colau, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona i vicepresident del Consell General, Miquel Valls.
Fira ha tancat 2017 amb uns ingressos de 187,6 milions d’euros, fet que suposa un increment del 16% respecte al pressupost inicial i d’un 12% en relació a l’any anterior. Pel que fa a 2015, any firalment comparable per efectes de calendari, l’augment és del 24,6%. Per la seva banda, l’Ebitda va ser de 21,2 milions, un 4% més que el 2016 i un 59,5% superior al de 2015. Uns resultats que certifiquen la solvència de la institució i la seva capacitat de generar recursos destinats a potenciar la seva activitat.
Gran activitat firal
Josep Lluís Bonet ha subratllat “la importància de superar els rècords anteriors, fet que constata l’encert d’una estratègia centrada en la internacionalització, la promoció comercial, el suport al teixit empresarial, la innovació i el networking, que reforça el lideratge de la institució en l’àmbit espanyol i la posiciona de manera destacada en un mercat firal europeu molt competitiu”.
Per al director general, Constantí Serrallonga, “aquestes xifres històriques són fruit d’un exercici de gran activitat, tant pel nombre de salons i congressos celebrats com per la seva qualitat i èxit de convocatòria”. En aquest sentit, ha remarcat el bon comportament de les tres principals línies de negoci, és a dir, la progressió dels salons propis, el nivell dels esdeveniments organitzats per altres operadors, sobretot d’abast internacional, i l’augment de presència a l’exterior.
Serrallonga ha ressaltat que “aquests resultats extraordinaris, registrats en un context econòmic més favorable però també en un entorn complex, reflecteixen la solidesa financera de Fira que desenvolupa una eficient política de contenció de costos, inversió en tecnologies, diversificació de la cartera i economies d’escala, amb un balanç global molt positiu”. Així mateix, ha avançat que les perspectives per al 2018 són molt favorables.
Durant el 2017, els recintes de Montjuïc i Gran Via han acollit 77 salons i congressos així com 53 actes corporatius i ciutadans diversos, que sumats a les 11 fires coorganitzades a l’exterior, suposen un conjunt de 141 esdeveniments, a molts dels quals han assistit professionals d’alta qualificació. A més, s’han desenvolupat en el marc dels salons més de 1.000 activitats professionals com conferències, debats, sessions formatives i de networking, entre d’altres.
Entre els principals esdeveniments de l’any passat destaquen els renovats Automobile Barcelona i Barcelona Building Construmat, així com el llançament de la Barcelona Industry Week, gran plataforma firal dedicada a la nova indústria que ha englobat 8 esdeveniments, entre ells Expoquimia, IoT Solutions World Congress i in(3D)ustry. Cal ressaltar, així mateix, pel seu creixent pes internacional, l’Smart City World Congress i la seva primera convocatòria a Mallorca (Smart Island); el llançament de tres salons nous: Healthio, Oralth BCN i Innovate4Climate (que enguany es coorganitzarà a Frankfurt); i les exitoses edicions de grans congressos internacionals com el Mobile World Congress, a més de l’IBTM World, la reunió anual de l’INTA (International Trademark Association), el Congrés Europeu de Cardiologia (que va congregar 30.000 professionals) o el de Gastroenterologia (UEG Week).
Fira a l’exterior 
A llarg del 2017 Fira ha continuat amb la seva expansió exterior mitjançant la coorganització d’11 salons a diversos països, entre ells Smart City Expo a Buenos Aires (Argentina), Puebla (Mèxic), Casablanca (Marroc) i Kyoto (Japó); Alimentaria a Lisboa i Guadalajara (Mèxic); HostelCuba i Pacgraf a l’Havana; i els salons dedicats a l’automòbil, a la llar i a les petites i mitjanes empreses a Doha (Qatar). Cal assenyalar, així mateix, la creació el 2017 de la societat Fira Barcelona Mèxic per llançar nous projectes firals en aquest país llatinoamericà, que se suma a la filial ja constituïda a Doha.
Aquest any 2018 es preveu donar nous passos en aquest sentit amb la coorganització de 12 salons: la primera edició d’Smart City Expo a Curitiba (Brasil) i Hyderabad (Índia), a més de Casablanca, Puebla i Buenos Aires; l’edició anual d’ExpoAntad & Alimentaria México; i les primeres convocatòries de les fires Energías Renovables i Securtec, celebrades recentment a l’Havana, on també tindrà lloc la segona edició de la Feria Alimentos, prevista per aquest maig, i la de construcció FECONS. Per la seva banda, al Centre de Convencions de Doha es preveu la coorganització de salons dedicats a l’automòbil (Qatar Motor Show) i al handmade (Made at Home Exhibition), a més de projectes de consultoria a Addis Abeba (Etiòpia), capital de la Unió Africana, i en d’altres països.
Més de 140 esdeveniments aquest 2018
Les perspectives per al 2018 són també molt positives amb una previsió de superar els 188 milions d’euros d’ingressos. En total, tindran lloc més de 140 salons, congressos i actes diversos, entre els quals destaquen, a més d’una nova edició del Mobile World Congress -líder mundial en comunicacions mòbils-, tres grans plataformes firals professionals dedicades a l’alimentació, la nova indústria i la sostenibilitat, que reforçaran el posicionament de Fira com a referent firal a Espanya i Europa.
En l’àmbit de l’alimentació, una de les cites rellevants serà Alimentaria, que en aquesta edició se celebrarà conjuntament amb Hostelco, convertint-se en una de les plataformes més grans de la indústria alimentària, l’hostaleria i la gastronomia. Sota la Barcelona Industry Week tindran lloc a l’octubre els salons In(3D)ustry, IoT Solutions World Congress i Healthio. Al novembre arribarà la Setmana de la Sostenibilitat amb Smart City Expo World Congress, Iwater i Circular Economy.
Del calendari de 2018 també tindran importància els salons Hispack i Barcelona FoodTech; Gastech, esdeveniment líder mundial de la indústria del gas natural i gas liquat (GNL) que se celebra per primera vegada a Espanya i que coincidirà amb la Fira Global de l’Energia (GPEX); la Barcelona Bridal Fashion Week; IBTM World; Caravaning; Liber; Sónar; B-Travel, que enguany tindrà un espai professional -BtravelPro- centrat en les noves tecnologies; o el nou Saló de l’Ocupació Juvenil de Barcelona, organitzat per l’Ajuntament de la ciutat en col·laboració amb Fira per promoure l’ocupació entre els joves, que tindrà lloc en el marc del saló de l’Ensenyament.
Al llarg d’aquest any, Fira de Barcelona també acollirà grans esdeveniments tecnològics i mèdics, entre els quals figuren les reunions de grans multinacionals tecnològiques com Cisco, celebrada recentment, VM Ware, SAP i Atlassian, així com el Congrés Mundial d’Oftalmologia (WOC) i les trobades de les associacions europees d’Ortopèdia i Traumatologia (EFORT), de Ritme Cardíac (EHRA) i de Vesícules extracel·lulars (ISEV), entre d’altres.
Barcelona, 20 de febrer de 2018