Fira de Barcelona reafirma el seu lideratge i dimensió internacional

Fira de Barcelona tanca 2012 amb bons resultats. En un context de difícil conjuntura econòmica preveu assolir uns ingressos de 114,9 milions d’euros, reforçant el seu paper innovador i de dinamitzador econòmic. La institució reafirma el seu lideratge a Espanya en l’àmbit dels salons industrials – professionals i la seva posició de referència en el panorama internacional amb esdeveniments com el Mobile World Congress, Alimentaria, Smart City Expo, MIHealth o Seafood, així com amb la presència al mercat asiàtic i americà. 

Aquests aspectes han estat abordats avui durant la reunió del Consell General de Fira de Barcelona, presidida per l’alcalde de la ciutat, Xavier Trias, en la qual el president del Consell d’Administració de la institució, Josep Lluís Bonet, i el director general, Agustín Cordón, han informat dels resultats del 2012 i dels objectius per al 2013.

L’alcalde ha ressaltat el paper de Fira “com a àmbit de negoci i de trobada dels sectors empresarials” i ha subratllat igualment “la importància que té per a la ciutat atraure i generar grans esdeveniments que proporcionen activitat econòmica i potencien la marca Barcelona”.

Fira preveu tancar 2012 amb uns ingressos de 114,9 milions d’euros i un Ebitda d’11 milions, en línia amb el pressupostat. Es tracta d’una facturació pràcticament igual a la de l’exercici del 2011 (114,7 milions d’euros), però significativament superior a la del 2010, any firalment comparable (101,6 milions). Aquests resultats, en un entorn general de crisi, han estat possibles gràcies a l’acompliment del calendari firal, el nivell d’internacionalitat dels esdeveniments, la política d’innovació, la diversificació de l’activitat, la celebració de grans certàmens i la contenció de la despesa.

Destacada activitat firal
El president del Consell d’Administració de Fira, Josep Lluís Bonet, ha dit que “amb tota la cautela que imposen les dificultats per les quals travessen les empreses, cal valorar positivament els resultats de la institució, que centra els seus esforços en combatre la crisi creant eines per a l’activitat econòmica i la internacionalització”.

Per la seva banda, el director general, Agustín Cordón, ha afirmat que “s’ha continuat potenciant l’activitat comercial, posant en primer pla la política de suport a les empreses i als sectors representats als diferents salons”, que es redimensionen d’acord amb les necessitats de la conjuntura econòmica.

Cordón ha destacat també que “les actuacions estratègiques implementades ja fa uns anys per avançar-se als nous reptes firals estan donant resultat, són una eina contra la crisi i contribueixen a la creació d’oportunitats de negoci”. En aquest sentit, ha recordat que Fira té una posició de lideratge en l’organització de salons industrials i professionals a Espanya i és referent a Europa.

El 2012, els recintes de Montjuïc i Gran Via hauran acollit 61 salons i congressos, així com més de 60 esdeveniments diversos de caire corporatiu, institucional, comercial i esportiu. A més, en el marc dels salons celebrats a Fira s’han organitzat més de 400 activitats diferents. Han tingut lloc certàmens de la importància del Mobile World Congress (MWC), Alimentaria, Saló Nàutic, Hispack-Bta, Hostelco, EIBTM o Smart City Expo, saló sobre la innovació aplicada a les ciutats, que en la seva segona edició s’ha convertit en indiscutible referent internacional. A més, s’han celebrat per primera vegada MIHealth Fòrum, especialitzat en gestió i innovació sanitària, i Seafood, dedicat a la indústria de la pesca.

També durant l’exercici que acaba, Fira ha contribuït activament, a través de la Fundació de la Barcelona Mobile World Capital, al desenvolupament dels projectes i activitats relacionats amb la capitalitat mundial de les comunicacions mòbils.

Presència exterior
D’acord amb l’estratègia de desenvolupament del negoci internacional, durant el 2012 diversos salons de Fira de Barcelona han estat presents a d’altres certàmens internacionals per facilitar la sortida a l’exterior de les empreses catalanes i espanyoles, sobretot en un moment de debilitat de la demanda interna. Destaquen una participació d’Hostelco, saló dedicat a l’equipament hoteler, a la fira Hotelex de Xangai; l’organització de The Brandery Àsia en el marc del saló de moda Blueprint de Singapur; la participació del saló Piscina en el ME Pool & Spa de Dubai i del saló Construmat a la Ficons, de Recife (Brasil). També s’ha signat un acord amb la ciutat de Montreal per a la prestació d’assessorament sobre l’organització de certàmens, i estan en cartera altres projectes.

Per a 2013, any que encara es preveu de recessió econòmica i en què a causa de l’efecte del calendari firal no se celebrarà cap saló triennal, la institució estima generar uns ingressos de 105 milions d’euros. Està previst que s’organitzin al voltant de 55 esdeveniments de la rellevància, entre d’altres, de Construmat, Saló de l’Automòbil, Mobile World Congress, Saló Nàutic, Piscina, Carbon Expo, Graphispag Digital, EIBTM, MIHealth, Seafood i Smart City Expo, que tindrà lloc simultàniament amb BcnRail, dedicat a la indústria ferroviària, i amb EVS (Electric Vehicle Symposium), el saló de referència mundial sobre el vehicle elèctric, que va celebrar la seva última edició el maig del 2012 a Los Angeles.

Aposta per la innovació i els congressos mèdics
Fira també acollirà grans congressos mèdics, tant per la seva dimensió científica com pel nombre de delegats, com els de la Societat Europea de Neurologia, de Respiració i d’Oncologia i el de l’Associació Europea per a l’Estudi de la Diabetis, a més de trobades d’àmbit nacional sobre Atenció Primària i Neonatologia, que en conjunt reuniran més de 49.000 professionals.

Es tracta d’una destacada activitat congressual que reforça l’estratègia impulsada fa uns anys per la institució per atraure importants esdeveniments europeus i mundials d’aquesta especialitat. Des del 2006, els recintes de Montjuïc i Gran Via han acollit 37 trobades mèdiques, moltes d’elles de primer nivell, com el Congrés Mundial de Cardiologia i els europeus de Cardiologia -que tornarà a celebrar-se a Fira el 2014-, Biologia Molecular, Respiració, Hematologia, Urologia i Toxicologia, entre d’altres.

Així mateix, dins de l’aposta pels esdeveniments tecnològics, Fira acollirà per primera vegada dues grans trobades internacionals de les companyies SAP i HP. D’altra banda, en línia amb la política d’innovar mitjançant la creació de nous salons, està previst celebrar el proper any Pharmaprocess, especialitzat en els processos industrials del sector farmacèutic, i Bodylife Barcelona, dedicat al fitness, que coincidirà amb el saló Piscina per tal de generar sinergies. També s’iniciarà una nova etapa de Fòrum Dental, organitzat a partir d’ara per Fira amb la col·laboració del Col·legi d’Odontòlegs de Catalunya.

Barcelona,  11 de desembre del 2012