Fira de Barcelona protegeix els seus esdeveniments amb un precís protocol antiCovid en el seu retorn a l’activitat

Espais amplis que garanteixin el distanciament físic, intel·ligència artificial per controlar els fluxos de visitants i els aforaments, traçabilitat dels contactes dels assistents als seus recintes, possible control de temperatura en els accessos i sistemes de ventilació reforçats. Aquestes són algunes de les mesures previstes en el protocol de seguretat i prevenció davant la COVID-19 que ha elaborat Fira de Barcelona en col·laboració amb la consultora especialitzada en gestió de riscos Aon i l’assessorament de l’Hospital Clínic de Barcelona. D’aquesta manera, la institució pretén oferir les màximes garanties de seguretat per a treballadors, organitzadors, expositors i visitants de cara a la prevista represa de la seva activitat a partir del pròxim mes de setembre.

Després del parèntesi obligat per la pandèmia, Fira de Barcelona es prepara per reprendre la seva activitat en l’últim quadrimestre de l’any amb la celebració d’esdeveniments com la Valmont Barcelona Bridal Fashion Week, BizBarcelona i Ocupació, Alimentària, FoodTech, el Saló Nàutic, IBTM , Smart City Expo World Congress, Ocasió o Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast, entre d’altres, i l’objectiu de ser un motor de la reactivació econòmica i social. Per fer-ho amb la major seguretat possible, s’ha desenvolupat un detallat manual resultat d’una anàlisi exhaustiva de més de 400 processos associats a la celebració de fires i congressos i per al qual s’han identificat prop de 1.000 mesures de mitigació possibles, que, entre altres coses, contempla l’eliminació d’alguns processos i elements que puguin generar interaccions de risc innecessàries.

El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha destacat que “davant la nova realitat derivada de la pandèmia, la institució, com no podria ser d’altra manera, prioritzarà la seguretat de tots els participants en els esdeveniments que està previst organitzar en els recintes de Montjuïc i Gran Via en l’últim quadrimestre de l’any”. En aquest sentit, ha posat en valor el protocol elaborat en col·laboració amb acreditats experts tècnics i epidemiològics i ha assenyalat que “l’activitat de Fira s’assembla per les seves característiques a la d’un gran centre comercial amb el valor afegit de tenir una major traçabilitat pel que fa a la identitat i contactes dels assistents professionals“.

Hem fet una anàlisi detallada de cadascuna de les accions que tant visitants com expositors, treballadors i proveïdors duen a terme en els salons i s’implementaran mesures per minimitzar els riscos, amb l’objectiu de celebrar-los en les millors condicions i tornar a ser una important palanca per a la tan necessària recuperació econòmica“, ha afegit el director general de Fira.

Punts d’accés reforçats i intel·ligència artificial per aforaments

Entre les principals mesures que s’adoptaran destaca l’aposta per digitalitzar de manera integral algunes activitats pròpies dels esdeveniments firals com els sistemes d’acreditació en línia, el pagament cashless a tots els locals dels recintes i la venda de serveis online. S’habilitaran, sempre que sigui possible, més punts d’accés a les instal·lacions, amb sistemes d’entrada i acreditació mitjançant mòbil i amb la possibilitat de fer-ho amb hores prèviament assignades per evitar cues. Així mateix, es contempla, en cas necessari, el control de temperatura dels assistents mitjançant càmeres tèrmiques o equips portàtils en els punts d’entrada.

Un cop els participants estiguin dins del recinte, es controlaran els aforaments i fluxos de visitants mitjançant innovadors sistemes d’intel·ligència artificial, se separaran els circuits d’entrada i sortida, i es podran traçar els moviments i contactes realitzats pels assistents. Així mateix, es redissenyaran els espais firals per assegurar la separació entre persones, es durà a terme un control automàtic d’aforament en zones comuns i es millorarà el sistema de ventilació mitjançant l’ús de filtres antibacterians i major freqüència de renovació de l’aire. Igualment, hi haurà punts de control per a l’ús de màscares sanitàries i es desplegaran dispensadors de gel desinfectant per tot el recinte. Les àrees comunes i els punts de contacte freqüent tindran una neteja reforçada.

Protecció a estands i congressos

Els estands tindran un disseny adaptat als nous requeriments, més oberts i amb superfícies més fàcils de netejar, amb aforaments reduïts i higienització reforçada. Es desaconsellarà el lliurament de materials als expositors i visitants (documents, fulletons, packs de benvinguda, etc.), i la seva distribució estarà limitada a tot el recinte. Pel que fa a l’activitat congressual, s’asseguraran aforaments que respectin les distàncies de seguretat i es complementaran amb la seva retransmissió digital per millorar l’experiència de l’usuari i augmentar l’audiència global.

En els serveis de restauració es reforçaran els controls higiènic-sanitaris en tots els processos, es lliurarà el menjar en unitats individuals, tant en els locals com en els estands, i s’instal·laran mampares.

El manual inclou també el reforç dels punts d’assistència mèdica, amb zones d’aïllament i personal degudament equipat, així com un apartat centrat en la informació de les mesures de mitigació del risc de contagi que es transmetrà a tots els expositors i visitants d’un esdeveniment per garantir el coneixement dels protocols, tant per anticipat com a l’arribar al recinte.

Finalment, es preveuen mesures de prevenció i seguretat per als processos de muntatge i desmuntatge, així com formació a personal i col·laboradors en les noves pràctiques de prevenció. El compliment de les mesures, que serà controlat per sistemes automàtics i personal propi, comptarà, a més, amb un Comitè Operatiu d’Emergències que reavaluarà periòdicament els possibles riscos i adaptarà les mesures en cas necessari.

Amb l’aval de l’Hospital Clínic

El protocol de prevenció compta amb l’aval de l’Hospital Clínic de Barcelona, centre de referència internacional en matèria d’epidemiologia i de malalties infeccioses. Fira de Barcelona i el centre hospitalari han signat un acord de col·laboració que preveu l’assessorament continuat per part de l’entitat sanitària, així com la revisió i validació des del punt de vista mèdic del disseny dels protocols de seguretat, l’estructuració de necessitats de control i les estratègies de represa de l’activitat firal als seus recintes.

Al llarg dels últims mesos, Fira de Barcelona ha participat activament en la definició de les recomanacions internacionals d’actuació per garantir la salut i seguretat dels assistents a fires i exposicions amb organismes que tenen un destacat paper en el sector, i dels que Fira de Barcelona és membre, com EMECA (European Major Exhibition Centres Association) i UFI, associació internacional de la indústria firal; així com amb l’Associació de Fires d’Espanya (AFE) amb qui treballa per concretar amb les autoritats pertinents un protocol d’actuació general.