Fira de Barcelona organitza a l’octubre Liber, la major trobada del llibre en espanyol

Enguany, Fira de Barcelona organitzarà Liber, la Fira Internacional del Llibre que promou la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE). Del 12 al 14 d’octubre, el pavelló 1 del recinte de Gran Via acollirà la 34ena edició de l’esdeveniment professional més important de la indústria del llibre en espanyol amb la previsió de reunir en la seva oferta expositiva una representació de més de 300 editorials i empreses d’uns 10 països. 

Liber es proposa continuar amb la reactivació de les vendes registrada en els darrers exercicis tant al mercat nacional com internacional, així com fomentar el debat, el coneixement i intercanvi d’experiències sobre els diferents aspectes relacionats amb el món del llibre a través de les seves Jornades Professionals. En aquesta edició, Liber tornarà a concedir especial atenció als continguts digitals, l’autoedició, els nous editors i, com a novetat, als serveis d’impressió.

Així, la fira impulsarà els espais que, ja en l’edició de 2015, van tenir una excel·lent acollida com la Zona Digital, que recollirà les noves tendències i avenços en aquest àmbit i potenciarà la presència de noves tecnologies i programari d’edició i lectura en aplicatius mòbils; la Zona de l’Autor, en la qual escriptors independents podran conèixer les possibilitats que els brinda l’autoedició; i Liber Micro, que aglutinarà petits editors, start-ups i empreses de recent creació, oferint-los la possibilitat de agendar entrevistes amb compradors i visitants. A més, Liber 2016 -en col·laboració amb Graphispag- habilitarà una àrea expositiva i de conferències per presentar innovadors materials, suports i solucions d’impressió d’alt valor afegit per al sector editorial.

D’altra banda, l’organització té la intenció d’explorar la presència com a expositors d’empreses de sectors com l’audiovisual i el dels videojocs, així com d’altres serveis d’interès per a la cadena de valor del llibre.

La fira esdevindrà també la millor plataforma d’accés del llibre en espanyol a nous mercats internacionals a través de les trobades de negocis i missions inverses. En aquest sentit, Liber 2016 comptarà amb dos programes destinats a convidar directament uns 500 professionals estrangers clau de 70 països. Un és el Programa de Compradors que, amb la col·laboració de l’ICEX España Exportación e Inversiones, aportarà al saló distribuïdors, llibreters i editors compradors de drets de llibres en espanyol. Un altre és el Programa de Prescriptors d’Interès Prioritari per captar representants d’institucions universitàries, biblioteques i organismes públics d’arreu el món amb poder d’influenciar la compra de llibres en espanyol.
Liber destaca, així mateix, pel seu atractiu programa d’activitats que el converteixen en el millor centre de transferència de coneixement i de debat del sector editorial amb gairebé un centenar de taules rodones, conferències, fòrums i presentacions incloses en les seves Jornades Professionals. El lliurament dels Premis Liber al Foment de la Lectura als Mitjans de Comunicació i a Biblioteques públiques; l’autor hispanoamericà més destacat; a la millor adaptació audiovisual d’una obra literària; el Premi Boixareu Ginesta al Llibreter de l’Any; i l’Homenatge Liber a aquella persona o institució amb una trajectòria destacada en favor dels llibres completen l’agenda d’actes del saló.
Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna. L’edició d’aquest any coincideix amb la declaració de la capital catalana Ciutat Literària per la UNESCO, fet que posa de manifest la rellevància editorial de Barcelona i l’empremta que han deixat en ella grans escriptors com García Márquez, Vargas Llosa o Miguel de Cervantes . Precisament, el 2016 se celebra l’Any Cervantes per commemorar el quart centenari de la defunció, en 1616, del més cèlebre escriptor en llengua espanyola de tots els temps.  Liber 2016 té previst sumar-se als actes commemoratius d’aquesta efemèride.
Barcelona, 31 de març de 2016