Fira de Barcelona ingressarà més de 150 milions el 2014 i es posiciona com a operador global

Fira de Barcelona preveu tancar 2014 amb un volum de negoci de més de 150 milions d’euros. Aquests ingressos no només superen amb escreix els pressupostats i els obtinguts en el període anterior a la crisi econòmica, sinó que són els millors assolits per la institució en tota la seva història. El bon posicionament dels seus salons, la capacitat per diversificar la seva activitat i innovar i, sobretot, la celebració aquest any en els seus recintes d’importants congressos i esdeveniments corporatius internacionals li permeten presentar aquests excel·lents resultats i posicionar-se com a organitzador global d’esdeveniments.

Els grans eixos sobre els quals gira l’activitat de Fira han estat exposats avui pel president del Consell d’Administració, Josep Lluís Bonet, i el director general, Agustín Cordón, durant la reunió del Consell General, que presideix l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ressalta la meritòria tasca que desenvolupa la institució a la qual defineix com “un dels principals motors econòmics de Barcelona i una de les plataformes més potents que tenim per mostrar al món els actius de la ciutat i atreure inversions”.

Els 151,4 milions d’euros estimats de facturació suposen un augment del 25,8% respecte al pressupostat i d’un 28,5% en relació a 2013. Pel que fa a 2012 (any firalment comparable) la pujada és del 31,4%. Per la seva banda, l’Ebitda previst és de19,6 milions d’euros (també el més alt aconseguit fins ara per Fira), un 105% més que el 2013 i un 78% superior al de 2012.

Operador global
El president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, ha posat en valor aquests “magnífics resultats”, tant per produir-se en un context econòmic encara difícil, tot i “entreveure símptomes de certa millora”, com per reflectir l’èxit d’una estratègia centrada en l’eficient combinació de la sostenibilitat financera i la generació, al mateix temps, d’activitat econòmica en el territori i projecció internacional. “Fira reafirma el seu lideratge a Espanya i la seva posició de referència a Europa”, ha dit.

En aquest sentit, el director general, Agustín Cordón, ha explicat que els resultats “excepcionals” d’aquest any obeeixen no només a grans salons i esdeveniments celebrats, entre ells el Mobile World Congress i Alimentaria, sinó bàsicament a congressos internacionals, sobretot de l’àmbit tecnològic, alguns dels quals s’han anat confirmant al llarg de l’exercici i per tant no estaven previstos en el pressupost inicial. També ha contribuït el millor comportament d’alguns dels certàmens organitzats per la institució.

Els congressos de VM World Europa, SAP, HP ETSS Winter i Summer i HP Discover o Microsoft TechEd i Convergence de l’àmbit tecnològic, EWEA d’energia eòlica, el Congrés Europeu de Cardiologia o el de Pfizer del sector biomèdic són alguns dels certàmens que han tingut lloc el 2014 en els recintes de Fira, fruit de l’aposta impulsada fa uns anys per la institució per atreure esdeveniments, sobretot mèdics i tecnològics, de primer nivell, que aquest any han congregat uns 100.000 professionals.

L’estratègia de Fira se sustenta en potenciar els salons propis -amb un pes destacat dels professionals-, la diversificació de l’activitat -sobretot en l’apartat de serveis i restauració-, la innovació, la contenció de la despesa i la presència internacional des d’una doble perspectiva: captar importants esdeveniments i “exportar” alguns dels seus salons a altres països, així com prestar serveis d’assessoria i gestió. “Tot això ens permet afirmar que Fira es posiciona cada vegada més com a operador global d’esdeveniments” ha assenyalat Cordón després de subratllar que la institució “ha adaptat la seva organització i perfilat el seu full de ruta per afrontar els reptes d’un mercat canviant on competim amb molts operadors firals i d’altres àmbits”.

Gran varietat d’esdeveniments
El 2014, la institució ha acollit 62 salons i congressos, així com més de 60 esdeveniments de tipus corporatiu, comercial i esportiu, celebrats en els seus recintes de Montjuïc i Gran Via. En el marc dels salons organitzats per Fira es van realitzar més d’un miler d’activitats diverses. A més dels certàmens ja esmentats, han tingut lloc salons de la rellevància d’Smart City Expo World Congress, Nàutic, Hostelco, Expoquimia, Barcelona Bridal Week, Turisme, Bizbarcelona, Seafood Expo Southern Europe, EIBTM, Seatrade Med o Passenger Terminal Expo, entre d’altres.

Dins de la seva política de presentar noves propostes d’acord amb les demandes socials i econòmiques, s’han celebrat per primera vegada Denim by Première Vision, de moda texana, Handmade, per als aficionats a les manualitats, i a finals de desembre tindrà lloc, en paral•lel amb el Festival de la Infància, XD Young Fest, esdeveniment d’oci i experiències multimèdia destinat a adolescents i joves.

Nous passos en l’expansió internacional
A més, segueix donant els seus fruits l’estratègia internacional posada en marxa fa uns anys per la institució consistent a realitzar activitats en altres països i potenciar d’aquesta manera la presència exterior. En aquest sentit, Fira ha coorganitzat amb un soci local els salons de l’Automòbil i Joieria de Qatar, ha participat en l’organització d’Smart City Expo a Kyoto i d’Alimentaria Lisboa i Mèxic i gestionat la participació a Construmat Ficons (Brasil). Així mateix, ha signat acords per prestar serveis de consultoria sobre gestió firal en diferents països com Canadà, Xile i Mongòlia.

Per al proper any té en cartera noves iniciatives a l’exterior com són la coorganització de dos nous salons a Qatar -Cosmètica i Festival infantil- que se sumen a una nova edició de l’Automòbil i Joieria, així com Smart City Expo a Kyoto i Montreal i el Fòrum Santé, també en aquesta ciutat canadenca, a més d’altres projectes en estudi en diferents països del món.

Fira preveu generar uns ingressos de més de 130 milions d’euros el 2015, any en què s’organitzaran més de 60 salons i congressos com Automòbil, Mobile World Congress, Smart City Expo World Congress, el renovat Beyond Building Barcelona-Construmat, Piscina, Hispack i Bta., Graphispag, Barcelona Bridal Week, Pharmaprocess o Tissue World. A més, tot i que previsiblement menys que enguany donat el seu caràcter itinerant, continuarà acollint importants esdeveniments com els de VM World o HP ETSS Winter i els mèdics europeus de Gastroenterologia (UEG Week) i de Cataractes i Cirurgia Refractaria. També es tornarà a celebrar 4YFN, organitzat per la Mobile World Capital Barcelona (MWCB) i orientat als emprenedors.

Barcelona, 18 de desembre de 2014