Fira de Barcelona fomenta la diversitat cultural i l’emprenedoria a través de la gastronomia

Els cuiners marroquins Atik Katir i Fatna Hilali han servit avui, al restaurant Nuclo del recinte de Gran Via, un menú especial amb menjar del seu país gràcies a una iniciativa social en la qual participa Fira de Barcelona juntament amb Melting Pot, una organització que dóna suport al talent de les persones emprenedores d’origen immigrant en el món de l’hostaleria i la restauració. Aquest projecte té com a objectiu donar l’oportunitat de dissenyar un menú i organitzar tot el servei de menjar d’alt nivell a cuiners de diferents països que volen fer un salt professional.
Els xefs Katir i Hilali han dissenyat un menú marroquí per a l’ocasió amb l’ajuda d’Eva García, la cuinera de Nuclo que ha adaptat les receptes a l’estil gastronòmic del restaurant, han treballat amb l’equip i han gestionat tot el servei de menjar amb el suport de Gastrofira. Així, els xefs convidats han après com funcionen els mecanismes d’un negoci de restauració de primer nivell i han pogut adquirir experiència que els serà útil a l’hora d’emprendre el seu propi negoci.
A través d’aquesta iniciativa, es vol donar visibilitat als xefs convidats i a les tradicions culinàries del seu país, i se’ls dóna l’oportunitat de demostrar el seu talent en un restaurant professional. Així mateix, es tracta d’un projecte amb el qual millorar les relacions interculturals gràcies a una eina amb tanta força com la gastronomia, i amb el qual conèixer millor països de tot el món a través dels seus sabors.
El xef executiu de Gastrofira, Bernat Benito, ha assenyalat que “a través de projectes com aquest, volem ajudar que xefs de diferents països es donin a conèixer i sàpiguen, de primera mà, com funciona un restaurant del nivell de Nuclo”. Benito ha destacat, a més, que “cal fomentar l’emprenedoria en el sector de la restauració i que cuiners amb ganes i ambició de crear el seu propi negoci tinguin la possibilitat de complir el seu somni”.
Per Fatna Hilali, la cuinera d’origen marroquí que ha participat en el projecte, “és una gran oportunitat per aprendre com funciona el servei de menjar en un restaurant professional, per guanyar experiència i per agafar confiança”. Així mateix, Atik Katir ha afegit que “després de diversos anys treballant en diferents restaurants de Barcelona, això ens ajuda a seguir motivats amb la idea d’obrir un restaurant en el qual mostrar la gastronomia del nostre país”.
Aquesta ha estat la primera edició de “El xef convidat”, una iniciativa en què està previst que participin cuiners procedents de països com el Marroc, Síria, Veneçuela, Senegal, Perú o l’Índia, entre d’altres, amb menús típics dels seus països d’ origen. Melting Pot és una organització social que fomenta el talent i l’emprenedoria de persones d’origen estranger a Barcelona, als quals els dóna l’oportunitat de conèixer el sector de l’hostaleria, i als que ajuda a arrencar els seus negocis.
Barcelona, 2 de juliol de 2019