Energías Renovables i Securtec celebraran conjuntament la seva primera edició a Cuba

Fira de Barcelona i el seu soci local el Grupo Empresarial Palco, amb el suport del Ministeri d’Energia i Mines de Cuba (MINEM), preparen els últims detalls de les noves fires Energías Renovables i Securtec, que se celebraran de manera conjunta del 30 de gener l’1 de febrer de 2018 a l’Havana. En la seva primera edició tots dos esdeveniments oferiran noves oportunitats de negoci a 76 empreses nacionals i internacionals dels sectors de les Energías alternatives, així com de seguretat urbana i serveis d’emergències.
Energías Renovables Cuba serà una plataforma professional que reunirà tots els actors que intervenen en cada etapa de la cadena de valor del sector energètic a l’illa. Comptarà amb la participació de 42 empreses, 17 de les quals procedents de països com Bèlgica, Xina, Espanya, Illes Verges, Itàlia, Regne Unit i San Cristóbal i Nieves, que presentaran els seus productes als compradors més importants del país i podran intercanviar coneixement amb els experts del sector amb l’objectiu d’obrir noves vies de negoci.
D’aquesta manera, companyies fabricants de components (aerogeneradors, panells solars, aplicacions geotèrmiques, etc.) i proveïdores de serveis de disseny desenvolupament i fabricació de solucions sobre energies renovables mostraran els seus últims productes i innovacions. Entre les empreses cubanes participants destaca la Unión Nacional Eléctrica i el Grupo Empresarial de la Electrónica, entre altres institucions de l’illa.
De forma paral·lela, l’Associació Espanyola Eòlica i la Universitat de Turku organitzaran unes jornades tècniques sobre energia eòlica a Cuba i el Grupo Empresarial de la Electrónica un congrés científic sobre energiess alternatives a l’illa.
Igualment, tindrà lloc un fòrum d’inversions en què es presentaran projectes, es realitzaran rondes de negoci a través de la Cambra de Comerç de Cuba i Procuba. Es planificarà una agenda de reunions bilaterals entre les empreses importadores i els compradors i representants més importants dins el sector energètic cubà. Hi participaran entre d’altres, la Unión Eléctrica (UNE), el Grupo Azcuarero (AZCUBA), el Grupo Empresarial de l’Electrónica (GELECT) el Grupo Empresarial Sidero Mecánica (GESIME), el Grupo Empresarial SERVITUR, el Grupo Empresarial de la Indústria Alimentària (GEIA ) i Ministeri d’Agricultura.
Fòrum d’Energia Sostenible
En el marc de la fira Energías Renovables Cuba també es realitzarà el Fòrum d’Energia Sostenible, organitzat conjuntament pel MINEM i la Unió Europea per promoure el desenvolupament i impuls de les energies alternatives a l’illa. I és que justament, el suport a la transició energètica és una de les prioritats de cooperació de la Unió Europea amb Cuba i es materialitza amb un programa de 18 milions d’euros per donar suport al sector de l’energia renovable i l’eficiència energètica ha estat aprovat.
Durant l’esdeveniment, que tindrà lloc els dies 30 i 31 de gener, s’abordaran les oportunitats d’inversió a Cuba, els reptes i tendències del sector, la situació i desenvolupament energètic i la seva transició a la mobilitat, entre d’altres temàtiques d’interès. La Unió Europea compartirà iniciatives com l’electrificació, instruments de finançament mixt o el recentment llançat Pla d’Inversions Exteriors (enfocat a l’Àfrica i els països veïns de la UE), com a exemples del compromís global de la Unió Europea per reduir els riscos relacionats amb les inversions de les empreses per incrementar l’accés d’energia, en particular en les zones remotes.
Com a part del programa també es realitzaran sessions focalitzades en els últims avenços tècnics de l’energia solar, geotèrmica, generada per biomassa o eòlica. A més hi haurà sessions sobre finançament d’inversions en aquest àmbit i de presentació d’experiències europees i internacionals en relació amb la transició cap a una energia més sostenible. El Fòrum comptarà amb 60 ponents i experts reconeguts internacionalment, entre els quals destaquen els ministres d’Energia de Cuba, Itàlia i Uruguai, Alfredo López Valdés, Francisco La Camera i Nicolás Castromán, així com del director general de Cooperació i Desenvolupament de la Comissió Europea,  Stefano Manservisi.
Securtec
Al costat de la fira Energías Renovables Cuba se celebrarà la primera edició de Securtec, la fira professional de la seguretat urbana i mitjans de protecció de la nació caribenya. En aquesta plataforma es reuniran els diferents actors de la cadena de valor de la indústria i s’establiran llaços comercials i estratègics per al seu desenvolupament a l’illa.
En l’esdeveniment participaran 34 empreses, 20 d’elles estrangeres, procedents de països com la Xina, Espanya, Estats Units, Mèxic, Panamà o Colòmbia que mostraran productes i serveis relacionats amb la seguretat laboral, la gestió de dades i les solucions per a la prevenció contra incendis, inundacions o inclemències meteorològiques. Durant la trobada reconeguts professionals i responsables d’empreses del sector realitzaran més de 20 presentacions i xerrades sobre solucions innovadores per al sector, així com tallers de capacitació als Talks Arena.
Impuls de nous salons a Cuba
A més d’Energía Renovables i Securtec, Fira de Barcelona coorganitzarà aquest any la segona edició d’Alimentos Cuba, fira dedicada a l’alimentació, begudes i tecnologia alimentària, i contribuirà a la internacionalització de FECONS, el saló de la construcció de Cuba. Tot això se suma als salons Pacgraf Cuba (envasos, embalatge i arts gràfiques) i HostelCuba (hostaleria i restauració) celebrats el 2016 i 2017, fruit de l’acord de col·laboració entre Fira de Barcelona i el soci local Pabexpo, pertanyent al grup Empresarial Llotja, principal operador de fires i congressos del país caribeny. D’aquesta manera, Fira de Barcelona s’ha convertit en la primera institució firal estrangera present a Cuba, reforçant així la seva estratègia internacional.
Segons el director de Negoci Internacional de Fira de Barcelona, ​​Ricard Zapatero, “Cuba està generant noves oportunitats de negoci en l’àmbit local i internacional. Per la seva magnífica ubicació estratègica, Cuba esdevé un punt clau d’entrada del mercat llatinoamericà i caribeny que no podem desaprofitar”.
Al llarg de 2018, la institució preveu donar nous passos en la seva activitat a l’exterior amb la coorganització de les edicions de Smart City Expo World Congress a altres països, especialment en ciutats de Llatinoamèrica, i fires sectorials a Doha, a més d’altres projectes en estudi.
Barcelona, ​​25 de gener de 2018