Els reptes de marques i comerços davant l’eclosió digital, al Retail & Brand Experience

El present i el futur del sector del comerç al detall centrarà la primera edició del Retail & Brand Experience World Congress (RBEWC), el nou esdeveniment organitzat per Fira de Barcelona que comptarà amb la participació de 210 d’experts, representants de marques internacionals, i debatrà com l’eclosió digital està transformant un sector clau en l’economia. L’oferta del RBEWC es completarà amb una àrea de start-ups i una zona expositiva amb més d’un centenar d’empreses, així com dues rutes per establiments innovadors de Barcelona.
Botigues que primer neixen online i després s’assenten en el món offline; establiments de tota la vida que s’endinsen a l’univers digital; marques que ofereixen experiències de compra singulars per a diferenciar-se dels e-commerces; propostes que converteixen en premium productes quotidians. El món del retail i de les marques està vivint una autèntica revolució que Fira de Barcelona vol mostrar.
Per aquest motiu, organitza, del 27 al 29 de maig al recinte de Gran Via, la primera edició de Retail & Brand Experience World Congress amb l’objectiu de generar un diàleg enriquidor entre els principals actors d’aquest moment clau que serveixi per a avançar les propostes de futur del sector.
Tal com explica el director de Negoci Propi de Fira de Barcelona, Salvador Tasqué, “Retail & Brand Experience World Congress vol ser un esdeveniment global sobre la transformació del model de negoci de les marques i el retail i com aquestes afronten el repte de connectar amb els seus consumidors finals a través de tots els canals, ja sigui offline o online”.
D’altra banda, la directora del Retail & Brand Experience World Congress, Alba Batiste, assegura que “l’esdeveniment analitzarà el moment de revolució digital que viu el comerç des d’un punt de vista global, reunint tots els protagonistes, tant els actors tradicionals com els nous, situant el consumidor al centre”.
Experiència de compra i digital retailing
El Congrés reunirà alguns dels millors experts mundials d’aquest sector, que abordaran l’impacte de la transformació digital en diferents entorns. El programa pivotarà al voltant de sis temàtiques i vuit sectors a partir dels quals es desenvoluparan un centenar de sessions. Les temàtiques seran: experiència de client, omnicanalitat i digital, sector immobiliari, tecnologies de retail, personalització i nous models i tendències. Els sectors abordats seran: moda, gran consum, botigues departamentals i centres comercials, bellesa, electrònica, online, mobiliari i banca).
D’entre el centenar de conferenciants que participaran a les 120 ponències del RBEWC destaquen Scott Galloway, fundador de L2 Granter i autor d’un bestseller que dissecciona críticament els quatre principals gegants tecnològics actuals, que parlarà sobre com la tecnologia està canviant l’experiència de compra. En la mateixa línia, els professors José Luis Nueno (IESE) i Bernd Schmitt (Columbia) compartiran la seva visió dels canvis que es viuran en un futur no gaire llunyà gràcies a la realitat virtual, la intel·ligència artificial i la robòtica. Mentre que Fuencisla Clemares, directora general de Google Ibèria, donarà a conèixer les solucions que posa a la disposició dels retailers.
Per la seva banda, Alex Cruz, president de British Airways, abordarà qüestions com el servei al consumidor, l’experiència de client o l’eficiència, mentre que Juvencio Maeztu, director financer a Ingka (Ikea), revelarà la visió del futur de la multinacional sueca.
També hi haurà ponents representant empreses i marques com Puig, Alibaba, Carrefour, Casa Ametller, Dulcesol, Glovo, Havas, Muji, Nestlé Purina, Pepsico, Pernord Ricard, Renova, Santa Eulalia, o Value Retail, entre altres.
Start-ups innovadores
La part congressual del RBEWC es complementarà amb una zona de start-ups i una àrea expositiva amb la participació de 106 empreses en total. El Startup Village comptarà amb 64 companyies emergents, provinents d’Espanya, Estats Units, Regne Unit, Països Baixos i Estònia.
Les solucions innovadores que es mostraran al públic inclouen aplicacions per a transformar botigues tradicionals en establiments intel·ligents; sistemes per a conèixer al moment l’estoc del producte o cambres per a monitorar l’entrada de clients als establiments i les taxes de conversió. Entre les start-ups participants, 24 formaran part dels ‘Next! Awards ‘que premiaran les millors iniciatives en tres categories: digital, marca digital i tecnologia disruptiva.
Respecte a la zona expositiva, destaca la presència d’empreses com SAP, Cisco, Deloitte, Beabloo Accenture, Epson, Open Bravo, Asts Solum – Samsung, o Tiendeo, entre altres, així com institucions com Barcelona Turisme.
Botigues que marquen tendència
Així mateix, el saló ha organitzat, sota la denominació Retail Safari, dues rutes per comerços innovadors de Barcelona que mostren algunes de les últimes tendències del retail: botigues online que salten a l’offline; propostes omnicanals; productes que tenen capacitat de projecció més enllà d’ells mateixos; establiments asèptics que lideren la renovació en l’experiència de compra; i sostenibilitat. La primera ruta engloba botigues de marques com Camper, B the Travel Brand, Tous, Ametller Origen i Cepsa. I la segona, IED, Kave Home, Casa Bonay, Si Vas Descalç i la Boqueria.
Quant al vessant de l’oci, el RBEWC i Primavera Sound han unit forces per a fusionar música i retail en el marc del saló. La promotora musical s’encarregarà de desenvolupar la festa de benvinguda dels congressistes al saló i la celebració oficial durant el segon dia. De la mateixa manera, i durant els tres dies de l’esdeveniment, es comptarà amb Ràdio Primavera Sound i alguns dels seus dj’s al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.
Barcelona, 22 de maig del 2019