El Saló Nàutic tanca amb èxit una edició marcada per la innovació i les novetats

Durant cinc dies, el Saló Nàutic Internacional de Barcelona, que tanca les seves portes aquesta tarda, ha mostrat al Port Vell la més gran i variada oferta comercial de la nàutica esportiva i d’esbarjo d’Espanya. Amb més de 260 expositors nacionals i internacionals, s’han presentat més de 670 embarcacions, entre les quals 70 nous models. El certamen, que ha comptat amb una bona afluència de públic, ha apostat més que mai per la innovació i l’emprenedoria en el món de la nàutica.
El saló, on també s’han mostrat més de 30 novetats en accessoris electrònics i motors d’última generació, així com gran varietat de serveis, productes i tendències, ha dedicat per primera vegada un espai i unes jornades a emprenedors i startups per donar a conèixer els seus projectes de negoci, organitzades conjuntament amb l’Associació Nacional d’Empreses Nàutiques (Anen) i Keiretsu Forum.
En aquest sentit, el president del Saló Nàutic, Luis Conde, ha assegurat que “aquesta iniciativa ha superat totes les nostres expectatives ja que ha suscitat un gran interès tant per part d’empresaris, molts d’ells expositors, com d’inversors“, després de posar l’accent en què la intensa activitat registrada en aquesta 55ª edició “posa de manifest la progressiva recuperació del sector“.
Entre la vintena d’innovacions presentades, i en el marc del I Fòrum d’Inversió celebrat durant les jornades, se’n van seleccionar 10 que van participar en una ronda de finançament amb inversors privats, family offices i business angels que oferien entre 50.000 i 500.000 euros de capital. Així mateix, entre aquestes 10 startups, els inversors van triar com a millor projecte l’aplicació “La Tarifa Plana de l’Esport”. A canvi d’una quota mensual fixe, aquesta App permet als aficionats a la nàutica oblidar-se de comprar, transportar, mantenir, emmagatzemar i renovar contínuament equips esportius.
Per la seva banda, el director del certamen, Jordi Freixas, ha destacat que “ha estat una convocatòria amb moltes novetats -fins a un centenar entre nous models d’embarcacions, motors i accessoris electrònics-, afermant el saló com la principal plataforma de negoci i tendències de la indústria nàutica espanyola“. Freixas també ha remarcat que “tot i la pluja dels primers dies, ha estat una edició animada i participativa, amb una gran acollida per part del públic de les activitats programades“.
Entre d’altres, aquest any ha destacat la Nit de la Nàutica on, a més de música en viu, degustacions i espectacles, es van dur a terme desfilades de moda que començaven al catamarà Sunreef Suprem 68S i utilitzaven el pantalà del Moll d’Espanya com a passarel·la. També ha estat molt concorregut l’espai “Marina Tradicional”, una iniciativa del saló per reunir els professionals i entitats que treballen per a la salvaguarda i la promoció de la cultura i el patrimoni marítim, i que enguany ha celebrat la seva 10ª edició.
Fòrum i plataforma de debat sectorial
A més, el certamen ha potenciat el seu paper com a principal fòrum del sector i ha acollit un ampli programa de conferències i jornades professionals, entre elles una taula rodona dedicada a la nàutica esportiva, organitzada per l’Associació d’Enginyers Navals i Oceànics d’Espanya, on es va parlar de la importància de la vela d’alta competició, amb regates tan importants com la Volvo Ocean Race, la Copa Amèrica o la Barcelona World Race.
El saló també ha estat el marc escollit per a la presentació d’importants regates com la Eurolaser Masters Cup 2017 i la VI edició Sitges-Ciutadella 2017, entre altres, així com de diversos lliuraments de premis, entre els que destaquen els del Gran Prix de l’Atlàntic i la Mil Milles, a més de celebracions com el 30 Aniversari de la Ruta de la Sal.
Presència de personalitats
El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont; els ministres en funcions d’Afers Exteriors i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, i de Justícia i Foment, Rafael Català; la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; el secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge en funcions del Ministeri de Foment, Julio Gómez-Pomar, i el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Jordi Baiget, són algunes de les personalitats que han visitat el certamen.
A poques hores del seu tancament, el Saló Nàutic, organitzat per Fira de Barcelona amb el suport d’Anen, ha rebut més de 56.000 visitants nacionals i internacionals, aquests últims procedents principalment de França, Itàlia, Alemanya, Portugal i el Regne Unit. La propera edició està prevista per l’octubre del 2017.
Barcelona, 16 d’octubre de 2016