El Saló Nàutic posa rumb a la seva 54ena. edició en un context de recuperació del sector

A falta de tres mesos per a la seva celebració, del 14 al 18 d’octubre, el Saló Nàutic Internacional de Barcelona 2015 comença a hissar les veles i ha iniciat amb bones perspectives la seva fase de comercialització. A més d’oferir la major i més variada oferta comercial de la nàutica esportiva i d’esbarjo d’Espanya, el certamen de Fira de Barcelona tornarà a proposar múltiples experiències i activitats per al públic general i professional. Entre les novetats d’aquest any, està prevista la participació d’un grup d’empreses de submarinisme.
Els visitants del saló, que se celebrarà en els molls d’Espanya i de la Fusta del Port Vell, podran gaudir un cop més tant de la mostra flotant – amb embarcacions a partir dels 8 metres d’eslora – com de l’exposició a terra, amb tot tipus de novetats, productes i serveis nàutics que inclouen des d’electrònica i motors, fins a pintures, veleries, remolcs, articles de pesca i submarinisme, xàrter o ports esportius, a més de petites embarcacions i pneumàtiques.
El Saló Nàutic de Barcelona és la plataforma clau per al sector a Espanya, un immillorable aparador comercial i una cita indispensable per als amants de la nàutica esportiva i d’esbarjo“, afirma el president del certamen, Luis Conde. “Preveiem que aquest any tindrem més expositors, més espai i més oferta, d’acord amb el canvi de tendència iniciat l’any passat, de manera que es constatarà que el certamen és el fidel reflex del sector que també registra dades positives“.
En la mateixa línia, el director del certamen, Jordi Freixas explica que “ens trobem en ple període de comercialització i el ritme de contractació és bo: ens contacten noves empreses, algunes estrangeres el que demostra una renovada aposta pel mercat espanyol, a més estem recuperant firmes que havien participat en edicions passades i observem una tendència a incrementar l’espai i per tant l’oferta“.
Per al secretari general de l’Associació Nacional d’Empreses Nàutiques, Anen, Carlos Sanlorenzo, “les dades del primer semestre són favorables i consoliden el creixement del mercat. És un creixement lent però progressiu, que en aquest moment de l’any obeeix també al pic de demanda de la temporada nàutica. Confiem que el mercat segueixi animant-se, encara que conscients que els usos han canviat i el perfil del client també. L’activitat del lloguer està sent una de les grans protagonistes de la recuperació i les vendes se centren fonamentalment en les de menor cost per la injustificada pressió fiscal“. Segons dades d’Anen, en els sis primers mesos de l’any, s’han matriculat a Espanya 2.644 embarcacions d’esbarjo, un 15,5% més que en el mateix període de 2014, que va registrar 2.289 matriculacions.
El pavelló dels EUA repeteix participació
Després dels bons resultats del any passat, The National Marine Manufacturers Association (NMMA) renova la seva aposta pel saló i torna a promocionar el certamen barceloní entre companyies nàutiques dels Estats Units i a col·laborar en l’organització d’un pavelló oficial d’aquest país, que preveu reunir més firmes que al 2014. Responsables de la NMMA, juntament amb els seus socis estratègics del Servei Comercial a Madrid, afirmen que el mercat nàutic espanyol té capacitat de creixement gràcies als més de 7.000 quilòmetres de costa del país, el seu bon clima, un potent sector turístic, bones infraestructures i una fidel afició.
Curs de Llicència de Navegació gratuït per a compradors
Amb l’objectiu d’impulsar la nàutica d’iniciació, entre les novetats d’aquesta edició destaca la promoció d’un grup d’expositors que, amb la col·laboració del saló, obsequiaran als compradors de petites embarcacions (entre 4.5 i 6 m. amb motors de 20 a 150 cv.) amb un curs per obtenir la Llicència de Navegació impartit per una escola nàutica col·laboradora. Així mateix, el certamen publicarà una actualització de la Guia de la Nàutica Remolcable, editada l’any passat amb la finalitat de ser una eina molt pràctica i fàcil per a les persones que vulguin iniciar-se en el món de la navegació i la nàutica d’esbarjo. Està previst que el nou text incorpori, entre d’altres, aspectes relatius a noves titulacions i informació sobre ports esportius de les Illes Balears.
Un mar d’experiències nàutiques i gastronòmiques
El saló torna a disposar de les instal·lacions de Marina Port Vell i aquest any incorpora com a nou centre social per a visitants i expositors al restaurant del OneOcean Club, alliberant d’aquesta manera espai per poder incrementar l’oferta comercial del Village. Una altra de les novetats és l’habilitació d’una nova zona de restauració i chill out al final del Moll d’Espanya.
Així mateix, el certamen tornarà a comptar amb les seves àrees temàtiques, situades al Moll de la Fusta, on es desenvoluparan la majoria de les activitats. D’una banda, l’Àrea Fun Beach que, a més d’aglutinar productes i serveis relacionats amb els esports nàutics, tindrà una zona de proves amb accés al mar perquè el públic pugui gaudir de sessions d’iniciació a la vela lleugera, canoa, caiac, moto d’aigua o pàdel surf, entre d’altres, així com la piscina d’onades que es va estrenar l’any passat per “surfejar”. Per l’altre, l’Espai del Mar, una zona dissenyada per a presentacions de regates, llibres, trofeus o premis, i on també es duran a terme debats i conferències relacionades amb el medi marí i la navegació en totes les seves variants; i Marina Tradicional, on es mostraran embarcacions clàssiques.
En l’àmbit professional, el saló tornarà a acollir un ampli programa de conferències i jornades, entre les que destaquen diverses activitats organitzades per Anen. També està previst que molts dels expositors del saló organitzin activitats i festes en els seus estands, la majoria d’elles el divendres 16 d’octubre, coincidint amb la Nit de la Nàutica, que enguany inclourà concerts musicals.
Públic més jove
Segons l’enquesta d’opinió elaborada per Fira de Barcelona, els tres motius principals per visitar el saló l’any passat van ser l’afició a la nàutica (52%), informar-se de les novetats del mercat (29%) i comprar (23%). Entre els que tenien objectiu de compra, un 35% desitjava adquirir accessoris nàutics, un 32% embarcacions a motor i un 12% articles de surf i windsurf, més del doble que l’any anterior. L’estudi també reflecteix un important increment de públic jove, un dels objectius de l’esdeveniment: es va doblar la franja d’edat entre els 18 i 30 anys, passant del 9 al 18%. Pel que fa al grau de satisfacció, el 83% va dir estar “bastant o molt satisfet” de la seva visita i va considerar que havia cobert els seus objectius (gairebé vuit punts per sobre respecte al 2013). L’estudi també demostra l’alta fidelitat del públic, ja que el 86% l’havia visitat anteriorment i el 88% va afirmar estar disposat a tornar el 2015.
El Saló Nàutic de Barcelona és membre fundador de la International Federation of Boat Show Organisers (IFBSO) i un referent internacional a l’actualitat. Organitzat per Fira de Barcelona i de caràcter anual, el saló compta amb el suport i la col·laboració d’Anen, en la seva qualitat de màxima representant del sector empresarial i industrial de la nàutica a nivell nacional, i com el seu assessor per a la promoció i desenvolupament del sector en el marc del certamen.
Barcelona, 9 de juliol de 2015