El Saló Nàutic de Barcelona creix en una edició amb més oferta, espai i novetats

El Saló Nàutic Internacional de Barcelona desembarca al Port Vell, del 11 al 15 d’octubre, amb el vent a favor. En la seva 56a edició, creix respecte a l’any anterior en superfície, expositors i mostra flotant concentrant la major oferta de la indústria nàutica esportiva i d’esbarjo d’Espanya. Amb la presència de les principals marques del sector, el certamen presenta més de 120 novetats nacionals i internacionals i organitza prop d’un centenar d’activitats, entre les que destaquen les propostes relacionades amb l’emprenedoria, el negoci i la divulgació de la nàutica.
El 2017 el Saló Nàutic de Barcelona, organitzat per Fira de Barcelona amb la col•laboració d’ANEN (Associació d’Empreses Nàutiques), ha experimentat un creixement de l’11% en espai expositiu net respecte a l’edició anterior, 23.000 m² en els molls d’Espanya i de la Fusta del Port Vell, i el 7% en empreses participants amb un total de 275 expositors, entre els quals es troben les principals firmes nacionals i internacionals del sector com Rodman, Beneteau, Jeanneau, CNB-Lagoon, Marina Estrella, Sunseeker, Touron, Yamaha o Zodiac.
Amb prop de 700 embarcacions en exposició tant a terra com a l’aigua, així com tot tipus de productes i serveis nàutics, el certamen també ha registrat un augment del 11% en la seva oferta flotant comparat amb l’edició del 2016 i supera enguany els 180 vaixells de més de 8 metres d’eslora exposats, destacant la flota de 21 catamarans, una de les més importants que s’exhibeix a Europa, i una vintena de models que estan nominats a Millor Vaixell Europeu de l’Any.
Pel president del Saló Nàutic de Barcelona, Luis Conde, “el certamen, referent indiscutible de la indústria nàutica al nostre país, consolida la seva tendència positiva que va en línia amb la recuperació del sector, després d’anys de dificultats a causa de la crisi. Gràcies a la confiança i la bona resposta de les empreses expositores, celebrem una edició amb més espai, més oferta i més novetats, de manera que el saló reforçarà sens dubte el seu paper com la millor plataforma comercial, fòrum d’oportunitats, altaveu del sector i gran aparador de tendències”.
Nàutica més tecnològica
En aquest sentit, els expositors que ocupen més de 56.000 m2 bruts de superfície presenten més de 120 novetats (unes 80 en embarcacions i unes 40 en motors i electrònica), fet que suposa un increment del 16% respecte a 2016. Per Luis Conde “l’aposta per la tecnologia i la innovació del sector serà clau per al futur d’un sector que apunta cap als vaixells més manejables, sostenibles, segurs i connectats”.
En aquest sentit, destaca l’aposta de les drassanes per incorporar innovacions tecnològiques en els seus models, especialment apps per a tot tipus de dispositius mòbils que els converteixen en autèntiques pantalles de navegació, des de controlar els motors, gestionar la informació de cartografia i serveis al port, avís d’avaries, connectar amb altres navegants, etc. A més de les novetats, una vintena d’emprenedors donaran a conèixer els seus projectes aplicats al món de la nàutica a la segona edició de les Jornades per a Emprenedors i Startups, organitzades conjuntament amb ANEN que inclouen una zona d’exposició, sessions de networking i un fòrum d’inversió.
També en l’àmbit professional, s’han creat els Professional Meetings en els quals s’han programat un centenar de reunions entre expositors i visitants amb l’objectiu d’intercanviar idees i generar nous contactes comercials. El saló, a més, ha organitzat un complet programa de conferències i jornades en el marc de l’Espai del Mar per analitzar les oportunitats per a la indústria nàutica, entre les quals destaca la sessió de Barcelona Clúster Nàutica sobre els reptes del sector a l’era 4.0.
Segons el director del certamen, Jordi Freixas “enguany potenciem la nostra aposta per la innovació. El destacat nombre de novetats que es podran veure i les activitats que hem preparat aquest any apunten a un major optimisme i contribuiran a reforçar el nostre posicionament com saló líder per fer negoci, presentar noves idees i solucions, provar embarcacions i compartir la nostra passió pel mar “.
La festa de la nàutica
Durant cinc dies, el Saló Nàutic de Barcelona és lloc de diversió i experiències per als aficionats a la nàutica i per a aquells que vulguin iniciar-se. Com a novetat, a l’Àrea Fun Beach s’instal•larà una piscina per practicar pàdel surf, encara que els més atrevits podran fer sessions de vela lleugera, caiac i paddle surf a les aigües del port.
Tampoc faltaran els espais dedicats a la Marina Tradicional, amb vaixells de fusta i tallers per descobrir els costums dels antics pescadors; una nova edició de la Barcelona SUP Festival; una prova de canoes a mar obert; l’espai gastronòmic Nautic Food Plaça i el Nautic Village by TheCooluxury (zona premium); les presentacions de les principals regates de la temporada; els actes de lliurament de premis; i la Nit de la Nàutica (divendres, 13 d’octubre) que inclourà la “Swimnight & caiac” (una exhibició de nedadors, escortats per caiacs, en les aigües del port) i que estarà amenitzada amb les festes dels expositors, música en viu, desfilades de moda i degustacions.
Temporada en positiu
Segons dades d’ANEN, en el que portem d’any (gener-agost 2017), les matriculacions d’embarcacions han crescut un 9,7% respecte al mateix període de l’any passat (s’han matriculat 4.492 noves embarcacions). Una temporada nàutica que de nou segueix la seva tendència en positiu, registrant també bons resultats en el mercat del xàrter (lloguer d’embarcacions d’esbarjo) que va créixer un 23,5% en comparació a les xifres del 2016.
Per al secretari general d’ANEN, Carlos Sanlorenzo, “les empreses del sector continuen treballant per adaptar les seves línies de negoci, productes i serveis a les noves formes de consum que demanden els aficionats a la nàutica. En aquest sentit, la transformació digital al sector nàutic i la innovació tecnològica estan orientant el desenvolupament de l’activitat empresarial i industrial en la nàutica i, sens dubte, aquesta realitat es va a reflectir en el proper Saló Nàutic de Barcelona”.
El certamen, de caràcter anual, és membre fundador de l’International Federation of Boat Show Organisers (IFBSO) i un referent internacional en l’actualitat.
Barcelona, 27 de setembre de 2017