El Saló Nàutic amb més oferta i en creixement posa rumb a la innovació

El Saló Nàutic Internacional de Barcelona deixa anar amarres i inicia la seva singladura cap a la 57ena edició amb molt bones expectatives. Del 10 al 14 d’octubre, els molls de la Fusta i d’Espanya del Port Vell aplegaran més de 275 expositors i centenars d’embarcacions tant a terra com a l’aigua en una edició en què el certamen reafirma la seva aposta per la tecnologia i la digitalització com a elements clau per a la modernització de la indústria nàutica. 
Organitzat per Fira de Barcelona, amb la col·laboració de l’Associació Nacional d’Empreses Nàutiques (ANEN), el Saló Nàutic Internacional de Barcelona preveu un creixement del 8% respecte a l’edició de 2017.
El bon comportament del sector, en recuperació, es veurà reflectit en la propera edició de saló, que comptarà amb més de 275 empreses i més de 700 vaixells (165, en aigua), el que convertirà a la 57ª edició de l’esdeveniment en una de les millors dels últims anys.
Una vegada més, el Saló Nàutic Internacional de Barcelona comptarà amb una àmplia mostra de les marques de referència al mercat. En aquest sentit, fins al moment, ja han confirmat la seva participació importants empreses del sector com Beneteau, Jeanneau, CNB-Laguna, Sunseeker, Touron, Yamaha o Zodiac.
El president del saló, Luis Conde, afirma que “l’edició d’aquest any reafirma les sensacions de 2017 i posarà de manifest la recuperació i oportunitats del sector nàutic espanyol. El Saló Nàutic torna a confirmar la seva condició de millor plataforma comercial i promocional de la nàutica tant de recreació com esportiva de tota Espanya i una de les més importants d’Europa. En aquest sentit, l’any 2018, la vela lleugera i esportiva serà una de les grans protagonistes del saló”.
Per la seva banda, el secretari general de l’Associació Nacional d’Empreses Nàutiques (ANEN), Carlos Sanlorenzo, explica que “el mercat nàutic ha començat la temporada en positiu, en el primer semestre d’aquest any s’han registrat 3.256 embarcacions de recreació enfront de les 3.171 del mateix període de 2017, el que suposa un creixement del 2,7%”.
Per eslores, els segments que més han crescut han estat el de vaixells entre 6 i 8 metres, que han passat de les 595 matriculacions de l’any passat a les 695 de 2018, el que significa un augment del 16,8%; i el dels vaixells entre 12 i 16 metres que creix un 12,6%, amb 116 matrícules enfrontades a les 103 registrades en el primer semestre de 2017.
Carlos Sanlorenzo ha destacat el potencial i l’efecte tractor de la nàutica d’esbarjo a Espanya, “un sector amb una activitat que aporta 12.000 milions d’euros sobre la producció efectiva total, 4.822 milions d’euros sobre el VAB (valor afegit brut) i 82.345 llocs de treball – sumant efecte directe + efecte indirecte + efecte induït- i del qual en formen part 3.700 empreses”.
Fans de la mar
L’edició de 2018 comptarà amb un ampli programa d’activitats per fomentar la pràctica de la nàutica que, en els últims anys, s’està revelant com una destacada proposta per fer turisme. Espanya, amb 375 ports esportius i 7.880 quilòmetres de costa, és un dels països que presenta un major potencial per al desenvolupament de la nàutica.
En aquesta línia, el saló estrena nou lema, ‘Fans de la mar’, amb el qual pretén apropar la passió per la nàutica a nous públics. El director, Jordi Freixas, considera que “el Saló Nàutic de Barcelona, a més de ser el lloc idoni per fer negocis i conèixer les últimes novetats i productes, és la plataforma ideal per al foment de la nàutica”.
El certamen, que ocuparà els molls d’Espanya i de la Fusta del Port Vell, comptarà amb un gran mostra flotant, la més gran que es pot reunir en aquests moments a tota Espanya, mentre que, a terra, s’exhibeixen petites embarcacions i pneumàtiques, així com les últimes novetats en productes d’electrònica, motors, pintures, veleries, remolcs, xàrter i serveis nàutics.
Nautic Tech International Investment Forum

La innovació i la digitalització de la nàutica és un dels eixos temàtics del saló per impulsar la modernització del sector. Així, i en col·laboració amb Seed & Click, organitzarà el primer Nautic Tech International Investment Forum, una competició en la qual es donaran a conèixer projectes innovadors procedents de tot el món aplicats a la nàutica i que té un premi de 100.000 euros.

També, en l’àmbit professional, s’hi planificarà una agenda de reunions empresarials per promocionar nous contactes i negocis entre expositors i visitants, i s’hi organitzaran jornades, conferències, taules rodones i presentacions de regates, entre altres activitats.

Més a prop del mar
Així mateix, i amb l’objectiu d’apropar el mar a tots, el Saló Nàutic de Barcelona tornarà a disposar d’un ampli ventall d’activitats per donar a conèixer les distintes i atractives maneres que hi ha de gaudir del mar. En aquest sentit, el saló compta amb la col·laboració de la Fundació de Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB) per al foment de la vela oceànica, i de la Federació Catalana de Vela per promocionar la pràctica d’aquest esport amb un espai divulgatiu propi, Fans de la vela.
A l’Àrea Fun Beach, hi haurà una zona de proves amb accés al mar per fer sessions de vela lleugera, caiac o paddle surf. També és previst una nova edició del Barcelona SUP Festival, trobada d’aficionats al paddle surf que practicaran aquesta modalitat a les aigües del Port Vell i la segona Paddle Race de Barcelona, una competició a mar obert amb sortida al saló i arribada a Badalona.
Destaca, a més, l’àrea de Marina Tradicional amb l’exposició, al Moll d’Espanya, de embarcacions clàssiques i on es duran a terme tallers i activitats per a tota la família. Una altra de les activitats destacades serà la ‘Nit de la Nàutica’, amb música en viu, desfilades de moda i degustacions. Un any més, el saló potenciarà les propostes relacionades amb la gastronomia, pel que tornarà a comptar amb l’oferta de les àrees gastronòmiques OneOcean Club i la Nautic Food Plaza.
100 anys del pailebot Santa Eulàlia
El Saló Nàutic s’uneix als actes commemoratius del centenari del vaixell Santa Eulàlia, un vaixell construït el 1918 per al transport de mercaderies. El Santa Eulàlia és el vaixell insígnia del Museu Marítim de Barcelona, que es va restaurar per retornar-li el seu aspecte original. Es tracta d’un gran veler goleta de 47 metres d’eslora que compta amb tres grans pals. Atracat al Moll d’Espanya, serà una de les grans atraccions de l’espai de Marina Tradicional del Saló Nàutic 2018.
Barcelona, 9 de juliol de 2018