El Saló Internacional de la Piscina traspassa fronteres i celebra la seva primera edició a Moscou

El Saló Internacional de la Piscina se celebrarà per primera vegada a Rússia. El certamen Piscina Moscou, organitzat per Fira de Barcelona i Europexpo ¿el major operador firal de Rússia¿, obre les seves portes amb l’objectiu d’ajudar a les empreses espanyoles i europees a guanyar quota de mercat en les economies de països emergents que, com Rússia, ofereixen atractives oportunitats de negoci vinculades a la cultura de l’aigua.

Piscina Moscou, que se celebra al recinte Expocentre de la capital russa entre l’11 i el 14 de març, compta amb el suport de les principals associacions del sector, com la Russian Builders Association el Spa and Wellness International Council (SWIC) i la Russian Waterpark Association. A més, coincideix amb la celebració de dues fires de sectors afins plenament consolidades: Climate World Moscow, dedicada als aparells de calefacció, refrigeració i aire condicionat, i Garden Tool, certamen especialitzat en paisatgisme i jardineria. En total, els tres salons sumaran més de 500 expositors i es preveu que acudeixin uns 20.000 professionals.

Entre els més de 40 expositors de Piscina Moscou es troben les empreses espanyoles Fluidra, Rosa Gres, Alttoglass i PSH Pools, així com la italiana FIP o la portuguesa IGUI. Es tracta de companyies capdavanteres que han apostat per aquest certamen com a plataforma d’entrada a un mercat que acumula taxes de creixement del 15% anual.

Piscina Moscou s’emmarca dins de l’estratègia internacional de Fira de Barcelona, “que te per objectiu  facilitar la projecció exterior de les empreses expositores, en aquest cas de les companyies vinculades al negoci de les instal·lacions aquàtiques”, explica Ricard Zapatero, Director de Negoci Internacional de Fira de Barcelona. “Som un partner que moltes empreses coneixen i, amb l’organització de certàmens a l’estranger, volem convertir-nos en el seu millor aliat perquè impulsin la seva estratègia exportadora”, afegeix.

Rússia importa el 85% de l’equipament per a piscines
L’augment del benestar a Rússia incideix directament en el creixement de la construcció i del sector hoteler, tots dos estretament lligats al mercat de la piscina. Segons Euroexpo, el 2012 es van construir a Rússia més de 250.000 habitatges unifamiliars, de les quals un 75% compta amb piscina i un 85% amb sauna/spa. Per fer front a aquesta demanda, Rússia importa actualment el 85% dels productes i serveis necessaris per a construir i equipar piscines, saunes, spas i instal·lacions aquàtiques d’ús esportiu i lúdic, la qual cosa representa una bona oportunitat per a les empreses espanyoles que vulguin potenciar la seva cartera de clients estrangers.

D’altra banda, l’interès que mostren els consumidors russos per aspectes relacionats amb la salut, el benestar i la cura personal no ha deixat de créixer durant els últims anys, impulsant l’auge dels centres de wellness i spas. Així, només a Moscou, aquests serveis assoleixen els 150 milions de dòlars anuals de facturació i, d’acord amb els últims estudis de mercat, l’estoc actual en funcionament únicament aconsegueix satisfer el 30% de la demanda.

L’auge d’una classe mitjana que cada vegada acumula més poder adquisitiu està transformant  també els hàbits d’oci de les famílies russes, que mostren un interès creixent per l’exercici físic regular i, en concret, els esports nàutics. Conscient d’això, el mateix govern està promovent en diverses regions del país la construcció de nombroses piscines públiques, fet que complementa la creixent demanda de piscines residencials.  A la regió de Rostov, per exemple, el Comitè Olímpic Rus promou la construcció de 22 instal·lacions aquàtiques i els analistes preveuen que a Moscou, Sant Petersburg i Ekaterinburg el parc de piscines públiques augmenti en un 30% a curt termini.

Els parcs aquàtics són també una nova forma d’oci familiar: Rússia planeja la construcció de 80 instal·lacions lúdiques en els propers anys, sobretot en les conurbacions urbanes de Kaliningrado, Sant Petersburg i Moscou.

Propera cita, Piscina Barcelona
Després de l’exploració del mercat rus, les empreses del sector tenen una nova cita a Barcelona. Piscina Barcelona, amb una acreditada trajectòria de gairebé 20 anys, celebrarà la seva s 11ena edició del 15 al 18 d’octubre al recinte de Gran Via de Fira. El saló prepara una convocatòria que comptarà, una vegada més, amb una important presència d’empreses internacionals (més del 50% dels expositors procedeixen de l’estranger) dels mercats de piscina residencial, wellness i instal·lacions aquàtiques lúdiques i esportives. El saló acollirà així mateix la primera edició del Wellness & Spa Experiences Event, el congrés que reunirà a experts internacionals de l’àmbit del benestar.

Barcelona, 11 de març de 2013