El certamen presenta 60 primícies entre novetats mundials, europees i nacionals

El Saló Internacional de l’Automòbil de Barcelona reunirà del 7 al 17 de maig (des del dissabte 9 obert al públic) al recinte de Montjuïc 38 marques de cotxe i acollirà més de 60 primícies entre novetats mundials, europees i nacionals. A més, el certamen organitzat per Fira de Barcelona serà l’escenari d’una nova cimera de la indústria de l’automoció a Espanya que reunirà els directius de les principals firmes automobilístiques en un acte presidit per Mariano Rajoy, president del Govern. Amb això, el Saló es confirma com a una plataforma clau per a aquest sector, un immillorable aparador comercial i una cita indispensable per als amants del motor.

En la seva 38a edició, la cita barcelonesa ha apostat per un model de saló estructurat en quatre àrees temàtiques en què, a més de la zona dedicada a les marques, s’incideix en el paper de les noves tecnologies (Connected Car), els nous patrons de mobilitat (Urban Mobility), i el disseny (Sketch Car Design).

Les firmes automobilístiques que participen en el certamen són Abarth, Alfa Romeo, Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Citroën, Dacia, DS, Ferrari, Fiat, Fiat Professional, Ford, Honda, Hyundai, Infiniti, Iveco, Jaguar, Jeep, Kia, Lancia, Land Rover, Lexus, Lotus, Maserati, Mazda, Mercedes, Mini, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, PGO, Renault, Seat, Skoda, Smart, Suzuki i Volkswagen. Entre les primícies previstes destaquen les presentacions mundials dels nous Seat Alhambra i Ibiza, els debuts europeus dels Lexus GS F i NX by Will.I.Am i el Jaguar XF, i les presentacions a Espanya del nou Audi Q7, el Renault Espace i el Peugeot 308 GT.

El president del Saló, Enric Lacalle, ha afirmat que “tenim davant nostre una de les millors edicions del Saló de l’Automòbil, en què el paper de Barcelona com a plataforma industrial, gran aparador comercial i cita ineludible per als amants del motor s’evidencia de manera clara. I això -ha afegit Lacalle- és fruit, en bona mesura, de la complicitat de les institucions i el compromís de les marques i especialment d’Anfac”.

Fòrum industrial
Com a plataforma del sector de l’automoció a Espanya, el saló analitzarà el moment actual, amb bones xifres de matriculacions i fabricació, però amb reptes per abordar en el seu horitzó. Així, el certamen serà de nou el marc on directius i representants d’aquesta indústria es reuneixin per debatre els reptes futurs d’un sector que suposa el 10% del PIB espanyol, en un acte presidit per Mariano Rajoy i en què també estarà present el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas.

Després de la reunió, que tindrà lloc el divendres 8, i en la què també participaran l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, i el comissari europeu de Canvi climàtic i Energia, Miguel Arias Cañete, entre d’altres personalitats, el president Rajoy inaugurarà oficialment el Saló.

Un futur més connectat i sostenible
La tecnologia que incorpora un cotxe és ja més important que el rendiment del vehicle per al 66% dels compradors, segons un informe de la consultora Accenture. A més, el 2016 hi haurà 210 milions de vehicles connectats al món -segons l’empresa tecnològica SAP- i el cotxe es convertirà en la quarta pantalla més utilitzada, després de la televisió, els ordinadors, i dispositius mòbils com smartphones i tablets. Unes dades que indiquen que les tecnologies mòbils i la connectivitat seran alguns dels elements que definiran aquest futur.

És per això que el certamen acollirà l’àrea Connected Car, un espai centrat en el paper que tindran aquestes tecnologies i en el qual s’oferiran ponències sobre les últimes innovacions en aquest camp i el seu potencial per a les firmes automobilístiques. A més, hi haurà una àrea d’exposició en la qual es mostraran algunes de les aplicacions disponibles en l’actualitat i que els experts consideren clau per al futur de l’automoció. Aquest espai compta amb el suport de la Mobile World Capital Barcelona, una iniciativa per a convertir la ciutat en un centre de referència mundial en tecnologies mòbils.

Una altra de les noves zones del saló també tindrà relació amb la innovació, en aquest cas centrada en com utilitzem els vehicles. Urban Mobility analitzarà les diferents modalitats de vehicles i flotes disponibles a data d’avui fent especial èmfasi en models i tecnologies sostenibles. Amb la voluntat de trencar falsos mites, l’espai convida els visitants a experimentar en primera persona com els nous sistemes de propulsió i control de la mobilitat modificaran la manera en què ens movem dins de les ciutats.

Disseny
Però si la tecnologia és un dels nous factors decisoris en la compra d’un cotxe, el disseny continua sent un altre dels elements clau i el Saló li dedicarà un espai del nom Sketch Car Design. Aquesta àrea, que compta amb el suport de Seat, entre altres marques, explicarà el procés de disseny d’un automòbil i se centrarà en com neix la idea d’un nou cotxe en la ment del dissenyador. Per fer-ho, es mostrarà en directe com els dissenyadors s’esbossen les primeres línies d’un vehicle, com aquests traços es converteixen en un prototip esculpit en argila i finalment en un automòbil real.

L’espai repassarà també els noms i creacions d’alguns dels dissenyadors més prestigiosos de la història i del present. Entre ells destaca l’italià Walter de Silva, actual cap de Disseny del Grup Volkswagen, qui rebrà un guardó en reconeixement al conjunt de la seva carrera. De Silva es va iniciar en el món de l’automoció a Fiat (1972-1977), signa des de la qual va anar a Alfa Romeo (1986-1999), per passar per Seat (1999-2002), Audi (2002-2007)i finalment Volkswagen. Seus són models ja mítics com l’Alfa Romeo 156, el Seat Ibiza de 2002, l’Audi A5 Coupé i el Lamborghini Egoista, que estarà present a Barcelona.

Capital del motor
La coincidència del Saló de l’Automòbil i el Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1 convertirà Barcelona en la capital mundial del motor. Les principals marques de vehicles exposaran les seves novetats en el certamen mentre les escuderies més potents es disputaran la victòria al Circuit de Catalunya.

A més, el Saló de Barcelona serà el marc en el qual es celebraran diferents trobades per part de diverses associacions del sector de l’automoció. Entre aquestes destaquen, a més de la junta d’Anfac, el XXIV Congrés nacional de la Distribució de l’Automoció que organitzarà Faconauto, el VIII Congrés de Gestors de flotes d’Aegfa i les diverses jornades tècniques de la Societat de Tècnics d’Automoció que abordaran temes com el Gas Vehicular, l’automòbil elèctric, així com les novetats en tècniques i reglamentàries en el carrossat de vehicles.

De caràcter biennal, el de Barcelona és un dels principals salons d’automoció d’Europa i l’únic d’Espanya reconegut a nivell internacional per la OICA (Organisation Internationale des Constructeurs Automobiles).

Barcelona, maig de 2015