El 70% de les empreses de la cadena de valor del packaging preveu facturar més aquest any

N’augmenta l’optimisme i les expectatives favorables de les empreses que formen part de la cadena de valor del packaging sobre com serà el seu negoci el 2015: el 70% espera incrementar la seva facturació respecte l’any passat i gairebé la quarta part de les companyies preveu un creixement superior al 10%. Així ho reflexa el Baròmetre sectorial Hispack Packaging Trends que ha recollit les opinions de prop de 1.500 representants d’empreses, experts i entitats vinculades al món de l’envàs i embalatge.

Entre els participants en aquest estudi impulsat per el saló Hispack de Fira de Barcelona figuren fabricants de producte final, fabricants de maquinaria; proveïdors de matèries primeres; dissenyadors; representants de la distribució i el comerç; impressors; enginyers; consultors de branding i packaging; centres tecnològics i operadors logístics. Les òptimes perspectives de negoci per a 2015 són comuns a tots els sectors de activitat. Només un 3% de les empreses té previsions de facturació inferiors a 2014.

L’evolució de la demanda continua sent l’aspecte amb major impacte en la marxa del negoci per al 52,3% de les empreses. Darrera trobem la innovació i inversió en R+D (33,7%); coneixement de les tendències del consumidor final (31,7%) o l’aplicació de noves tecnologies (24,5%). No obstant, les dificultats de finançament o tresoreria han deixat de ser una de les principals preocupacions, com ho han estat sent durant els darrers cinc anys. Només un 17,9% dels enquestats les considera ja un  punt crític en el clima de negoci davant gairebé el 40% que així ho afirmava en el Baròmetre Hispack de fa tres anys.

Factors d’innovació
Al igual que el 2012, la reducció de costs en materials, despesa energètica, etc., segueix sent el factor d’innovació predominant en la indústria del packaging. Malgrat això, s’incrementa significativament el protagonisme de la sostenibilitat (clau per al 48% dels enquestats), l’Smart packaging (33,5%) i el packaging  de conveniència (29,8%), és a dir, aquell que facilita el consum del producte.

Uns altres aspectes que creixen respecte el 2012 com a factors que mouen la innovació en packaging són la seguretat del consumidor i la personalització i microsegmentació per ninxols. Pel contrari baixen lleugerament el ready to sale (rapidesa i facilitat de col·locació del producte en el lineal) i l’evolució dels canals de distribució.

Així mateix, el Baròmetre indica que les grans àrees on es concentra actualment la  innovació del packaging són el disseny, els materials i els formats i sistemes de dosificació.

Preguntats per les principals tendències de consum amb major influència als envasos i embalatges, el 47,1% dels enquestats considera prioritària la sostenibilitat i l’ecopackaging, seguida per la ergonomia, la practicitat i facilitat d’ús (43%). Baixa en relació a les dades del baròmetre de fa tres anys els productes low cost i creix la necessitat de posar en valor l’artesanal i autèntic. Relacionat amb aquest punt, trobem el packaging per a productes premium que s’espera que creixi un 4% anual en els propers cinc anys.

Forta presència internacional
Entre les dates recollides destaca l’anàlisi de la presència internacional de les empreses espanyoles. Així, el 56’6% de les companyies té abast internacional als seus negocis. D’aquestes, el 12% treballa només a Europa, mentre que el 44’6% restant opera a països fora del nostre continent. De les empreses que intervenen en la cadena de valor del packaging, un 30’3% operen exclusivament en territori nacional, mentre que només el 12% té un abast exclusivament local o regional.

Finalment, els participants al Baròmetre Hispack 2015 consideren que els aspectes que marcaran el futur del sector del packaging són la sostenibilitat, la reducció de costos i la demanda de nous dissenys i formats.

Totes aquestes tendències es reflectiran en el desenvolupament del Saló Internacional de l’Embalatge, Hispack, que des de demà fins el proper divendres 24 de abril se celebra al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. Hispack aplega prop de 700 expositors vinculats a la cadena de valor del packaging que exposen el més nou en maquinària, tecnologia i equips, codificació i etiquetatge, processos, sostenibilitat, nous materials, smart packaging, logística i PLV, entre d’altres àmbits. Hispack coincideix en les mateixes dates i recinte amb la fira de tecnologies per a l’alimentació, Bta, sumant ambdós salons1.250 empreses.

Enguany, a més, Hispack ha creat quatre àrees de tendències, coneixement i networking entre professionals i experts. Es tracta dels espais TrendPack; Premiumpack; RetailArea i Pack&LogisticCorner on, a més d’exposició comercial, hi haurà córners de presentacions als quals hi participaran més de 200 ponents. Es parlarà del més nou en packaging des de la innovació, els productes de gama mitjana-alta per al sector gourmet, begudes i cosmètica, el marketing i retail i la logística.

La indústria del packaging a Espanya és un sector transversal que engloba el procés d’activitats que donen lloc a un producte envasat (des de fabricants de matèries primeres i materials; d’envasos i embalatges, de maquinària de procés i envasat, equips perifèrics i final de línia fins l’usuari final). El conformen 1.927 empreses que donen feina a 61.467 treballadors. El volum de facturació va superar el 2013 els 18.000 milions d’euros, un 6,7% que el 2010, data  de l’anterior informe sectorial realitzat per Hispack.

Barcelona, 20 d’abril de 2015