Dotze envasos espanyols entren a l’elit del packaging mundial

Bons resultats del packaging espanyol als WorldStar, el concurs de envàs i embalatge més important del món. Dotze Premis Líderpack que, amb l’aval del saló Hispack de Fira de Barcelona i Graphispack Associació, han representat a Espanya en aquesta competició internacional han aconseguit un guardó. Els treballs premiats són: l’ampolla de PET de Vichy Català; un embalatge de cartró per a xampany que es converteix en glaçonera; una ampolla de rom; un contenidor per a deixalles quirúrgiques; un envàs d’oli d’oliva premium; una caixa folrada per a la nova col·lecció de fragàncies de Carolina Herrera; un aerosol de perfum amb funda de fusta; una caixa per distribuir fruites; una bossa que allarga la vida útil de productes vegetals; un procés per simplificar la fabricació d’envasos amb finestra per veure l’interior; una caixa adaptable a diferents mides de descodificadors i un embalatge per a l’ús logístic.
En aquesta edició dels WorldStar han participat un total de 291 treballs de 35 països, dels quals 195 han resultat guardonats a les categories de begudes, alimentació, salut i bellesa, medicina i farmàcia, llar, electrònica, punt de venda, logística i altres.
Espanya comparteix amb el Regne Unit la cinquena posició en el rànquing de distincions dels WorldStar 2017, després d’Alemanya i Japó (20), Xina (16) i EUA (15). El lliurament de trofeus tindrà lloc a Düsseldorf (Alemanya) al maig del proper any durant la celebració d’Interpack.
Als WorldStar, organitzats per la World Packaging Organisation (WPO), concorren treballs que ja havien obtingut un reconeixement previ al seu país, que en el cas d’Espanya, són els Premis Líderpack que convoquen cada any el Saló Hispack de Fira de Barcelona i Graphispack Associació. El jurat decideix si un treball és mereixedor d’un WorldStar per comparació amb altres envasos de la seva mateixa categoria.
Tres dels envasos espanyols premiats corresponen a la categoria de begudes. Es tracta de l’ampolla de Vichy Català de 1,2 litres fabricada en PET multicapa, amb un disseny ergonòmic i manejable que incorpora gravat el mosaic de Gaudí; un embalatge fabricat pel Grup Miralles per al xampany Mumm GH que es converteix en una glaçonera resistent a l’aigua i al gel i la acolorida ampolla de Ron Barceló Añejo, folrada amb un sleeve imprès en flexografia per l’empresa madrilenya Overlar.
A la categoria de packaging per a aliments s’han premiat dos envasos que contribueixen a reduir el malbaratament del menjar, objectiu que la WPO considera prioritari a curt termini i que mourà les Innovacions de la indústria del packaging. En aquest sentit, han resultat guardonats un embalatge per a la distribució de fruites a domicili de Saicapack i una borsa doypack de l’empresa murciana Flexomed que absorbeix l’etilè de les fruites i verdures per allargar la seva vida útil.
A la categoria de packaging premium, han obtingut un WorldStar l’envàs per a l’oli d’oliva gourmet d’edició limitada, “Legado” dissenyat per l’agència cordovesa Al Margen Comunicación i la caixa de cartró folrada i amb angles rectes per a CH Confidential & Pure Oil, embalatge fabricat per Fabregas Packaging.
Per la seva banda, l’empresa DS Smith Flak ha obtingut dos WorldStars, en les categories d’envasat logístic i en la d’embalatges per a productes electrònics, respectivament, amb els treballs “Octabin”, un contenidor de gran volum amb forma octogonal i tapa fabricat totalment en cartró reciclable que es munta en 15 segons i amb una caixa per codificadors que s’adapta mitjançant pestanyes desplegables als diferents models de TDT que conté.
A l’apartat de medicina i farmàcia, s’ha premiat un contenidors sostenible per a deixalles quirúrgiques, fabricat per PFP termopolímers, que millora el procés de recollida i estalvia costos; mentre que en l’especialitat de salut i bellesa la proposta guardonada ha estat un aerosol amb formes geomètriques i amb funda de fusta, desenvolupat per l’empresa de L’Hospitalet de Llobregat, Quadpack.
Completen la llista de guanyadors espanyols, la firma gironina Comexi per un innovador procés per simplificar els passos de fabricació d’un envàs stand-up amb finestra a través de la qual visualitzar el contingut.
El secretari general de Graphispack Associació Ignasi Cusí -qui va participar en la reunió del jurat celebrada recentment a Viena-, ha destacat el disseny, qualitat i innovació dels envasos i embalatges espanyols i el seu bon posicionament internacional. “Els excel·lents resultats que acostumen a tenir els Líderpack cada any en els WorldStar demostren el permanent esforç de la Indústria espanyola del packaging per innovar i adaptar-se a les tendències del mercat i necessitats dels diferents sectors de la demanda”, explica Cusí.
Barcelona, 13 desembre 2016