Digitalització i sostenibilitat guanyen protagonisme a Alimentaria FoodTech 2023

Alimentaria FoodTech, que se celebrarà del 26 al 29 de setembre de 2023 al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, mostrarà les últimes tendències i novetats en tecnologia al servei de la indústria alimentària, gran part de les quals lligades a la digitalització i la sostenibilitat. Així, les principals empreses del sector presentaran una àmplia oferta representativa de tots els grans actors de la cadena de valor. A més, l’esdeveniment compta amb la col·laboració i el suport de quinze de les associacions i centres de recerca més rellevants del sector.

Alimentaria FoodTech revalida la seva posició com el saló internacional referent a Europa per a maquinària, tecnologia i ingredients, que integra la cadena de valor de la producció, la transformació i la conservació de la indústria d’aliments i begudes. N’és una prova que, a poc més de quatre mesos de la celebració del certamen, el 85% dels seus 32.000 m2 d’espai expositiu ja està contractat. En total, s’espera reunir més de 350 empreses expositores –de les quals més d’un centenar participaran per primera vegada– i al voltant de mil marques representades.

En aquest sentit, han confirmat la seva participació empreses capdavanteres del sector, com Handtmann, Vaessen Schoemaker, Weber i Impag Iberia -sponsors d’Alimentaria FoodTech-, i també Dordal, Roser, Pujolàs, Frontmatec Intecal, Mimasa o Haratek, entre moltes altres. Així mateix, donen suport al saló entitats de referència de l’àmbit foodtech, com ara l’associació multisectorial d’empreses amec alimentec, la Federación Española de Industrias de Alimentación y Bebidas (FIAB) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària (IRTA).

L’equipament per al sector carni serà el que reunirà l’oferta més gran, mentre que els ingredients guanyaran presència. Per procedència, s’estima que prop d’un 20% dels expositors seran internacionals, provinents de 13 països, principalment d’Alemanya, Itàlia, França i els Països Baixos.

Tota la cadena de valor de la indústria, representada
Amb l’objectiu d’oferir solucions per a la indústria de producció d’aliments i begudes, des de la matèria primera fins a la distribució comercial, Alimentaria FoodTech s’estructura en nou sectors: Processament, Ingredients, Empaquetat i etiquetatge, Indústria 4.0, Seguretat alimentària, Refrigeració, Manutenció , emmagatzematge i logística, Serveis Industrials i auxiliars i Smart Agro. Aquest darrer, de nova creació, agrupa l’oferta en tecnologia de digitalització, automatització i sensorització aplicada a la producció de primera matèria, per millorar l’eficiència de recursos, la sostenibilitat productiva i la seguretat alimentària.

El director d’Alimentaria FoodTech, Ricardo Márquez, destaca que “Alimentaria FoodTech és una fira molt esperada, ja que la indústria necessita, més que mai, aquest punt de trobada per aprofundir les seves relacions de negoci i generar-ne de noves. Es tracta de l’únic certamen a la península ibèrica amb una oferta de negoci tan àmplia i transversal, i amb la màxima representació de les empreses capdavanteres del sector”.

El saló posarà èmfasi en l’evolució de la indústria de la tecnologia alimentària cap a les màquines digitalitzades i automatitzades, que intercanvien informació entre diferents punts de la cadena. Juntament amb la digitalització, la sostenibilitat serà un altre eix clau, que quedarà palès des de l’oferta de packaging amb consumibles formats per diferents materials, a màquines dissenyades per aconseguir un estalvi energètic més gran i solucions per minimitzar el malbaratament alimentari.

Amb l’objectiu de créixer internacionalment, Alimentaria FoodTech compta amb el programa Hosted Buyers, dirigit principalment a importadors i distribuïdors de maquinària, així com a productors i compradors del sector agroalimentari i begudes procedents d’Europa, Llatinoamèrica i Sud-est Asiàtic. Així, l’organització del saló, juntament amb Amec Alimentec, ha convocat més d’un centenar de compradors d’alt nivell, 75 dels quals són internacionals, de més de 25 països. Es preveu que aquests professionals mantindran al voltant de 800 trobades de negocis programades amb els expositors.

Un hub d’innovació i negoci
En aquesta edició, l’àrea d’activitats del saló pren un nou impuls amb FoodTech Innovarena, una trobada clau per als ecosistemes de la innovació i l’emprenedoria, en què es difondran projectes disruptius. Dins del mateix espai, a l’Speakers’ corner es presentaran les iniciatives de centres tecnològics i de recerca, així com d’empreses emergents i firmes expositores, a través de ponències.

FoodTech Innovarena acollirà també el lliurament dels premis Innova i Emprende, que en la tercera edició tornaran a incentivar i reconèixer la investigació i el dinamisme empresarial, respectivament. Les quatre startups guanyadores dels Premis FoodTech Emprende disposaran de zona d’exposició específica per a elles en aquest hub.

D’altra banda, tindrà lloc Ingrenova, un espai expositiu de productes alimentaris intermedis que afegeixen valor a la producció i la transformació d’aliments i begudes, i que en aquesta edició guanyarà visibilitat. Es tracta d’una zona de vitrines on expositors d’ingredients i additius innovadors podran mostrar les novetats més destacades de forma individual. Així mateix, les empreses participants a Ingrenova podran presentar els seus productes al públic a l’Speakers’ Corner de FoodTech Innovarena, a través de sessions de 15 minuts.

D’altra banda, se celebrarà el congrés sobre seguretat alimentària Barcelona Biofilm Summit, en què s’exposaran els últims avenços en la detecció i el control de biofilms en plantes de producció alimentària. Es tracta d’adherències de microorganismes a les superfícies de treball per a la producció d’aliments, una font de contaminacions que poden minvar la qualitat del producte, reduir-ne la vida útil i suposar un risc per a la salut del consumidor.

A més de constituir un dels majors problemes de seguretat alimentària per a la indústria, la presència de biofilms a l’ambient de processat té un fort impacte econòmic associat a la pèrdua de lots de producció, devolucions i reclamacions. Les sessions del congrés proporcionaran als participants estratègies de control i gestió del risc associat als biofilms.

Barcelona, 18 de maig de 2023

Galeria fotogràfica

Susana Santamaria
Tel. 93.452.11.04

ssantamaria@alimentaria.com