Barcelona Wine Week recorre les millors zones del vi espanyol de la mà de 80 experts

Barcelona Wine Week 2023, el saló de referència del vi espanyol de qualitat, reunirà a prop de 80 Masters of Wine, sumillers, elaboradors i experts del món del vi en un complet programa d’activitats amb més de mig centenar de ponències i tastos. L’objectiu, posar en valor el gran mosaic de sòls i territoris vitivinícoles d’Espanya i analitzar els grans reptes de futur del sector. 

Sota el lema “Espanya, mosaic singular de sòls”, Barcelona Wine Week, que tindrà lloc del 6 al 8 de febrer de 2023 en el recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, reunirà els millors experts per a oferir als professionals de la indústria l’oportunitat de conèixer la gran diversitat geològica i vitivinícola del país, així com per a presentar les últimes tendències i debatre sobre principals desafiaments del sector a través d’un programa de més de 50 activitats, tastos i ponències. 


En aquest sentit, un espai destacat serà la barra de vins Wine Tasting Journey – Soils of Spain by #alimentosdespaña, que, de la mà del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, oferirà un tast autoguiat amb 58 vins en els quals el sòl és un element d’especial rellevància. Hi haurà vins del Bierzo, de Valderroas, del Somontano, de la Vall d’Orotava (Tenerife), de Jumillas, del Priorat, de Mallorca, de Jerez, de Lleó i de Calataiud, entre altres territoris. 


A més, en l’extens programa de tastos destaquen sessions com la que reunirà a Masters of Wine que elaboren els seus propis vins, com és el cas de Norrel Robertson, que des de 2003 produeix els seus vins a Calataiud; Fernando Mora, amb vinyes en diferents punts d’Aragó; i Andreas Kubach, director de Península Vinicultors, amb cellers a La Rioja Alabesa, entre altres punts. També protagonitzaran un tast conjunt sommeliers multipremiats i reconvertits en elaboradors com Bruno Murciano, Guillermo Cruz, Sergi Figueres i Xavi Nolla. 


Completaran el programa de tastos una quinzena d’elaboradors de renom que conreen en sòls singulars com René Barbier, Álvaro Palacios i Miquel Torres, que mostraran la riquesa de la licorella del Priorat; Ricardo P. Palacios, amb vinyes en terrasses de sòl de pissarra a El Bierzo; Esmeralda García, que treballa amb els sòls arenosos de Santiuste (Segòvia); Julia Casado, que busca en els seus vins la vinculació emocional amb el terroir de Bullas (Múrcia); Sara Pérez, enamorada dels sòls del Priorat i el Montsant; César Saldaña, visionari del potencial de la “albariza” de Jerez o Felipe Blanco, que parlarà de la màgia dels sòls i els vins canaris. Per part seva, el periodista i sommelier Ramon Francàs, dirigirà el tast ‘7 magnífics del Priorat’, amb 7 dels millors vins de la zona; i Santi Rivas, autor de “Deja todo o deja el Vino” analitzarà 13 tendències de consum a través de 13 vins.


Altres intervencions d’interès seran les del crític de prestigi internacional Tim Atkin, que presentarà el seu esperat Rioja 2023 Special Report i guiarà un tast de vins de la zona; i la de Luís Gutiérrez, tastador de Robert Parker Wine Advocate per a Espanya i autor del llibre “Els nous vinyaters”, que dirigirà un tast de 6 grans vins nascuts de 6 sòls diferents. Finalment, un altre tast retrà homenatge a la figura de Gérard Basset, considerat el més gran sommelier de tots els temps (ostentava els títols de Master of Wine, Master Sommelier i Millor Sommelier del Món), i mort fa tres anys. 


Reptes, tendències i més gastronomia
L’espai BWWHub també acollirà conferències i taules rodones sobre sostenibilitat, innovació o la digitalització. S’analitzaran temes com la gestió de sòls de vinya davant el canvi climàtic, els beneficis de l’ecodisseny, noves vies de reutilització d’ampolles, la transformació digital de la viticultura, la protecció de les vinyes velles del país o com comunicar millor el vi espanyol. 


Enguany, BWW també farà una aposta decidida per enfortir les sinergies del vi amb l’alta gastronomia, gran ambaixadora de la indústria alimentària espanyola a l’exterior. Així, en col·laboració amb ICEX España Exportació i Inversions, se celebrarà una taula rodona amb restaurants internacionals reconeguts amb el distintiu de qualitat gastronòmica Restaurants from Spain. Participaran, entre altres, Nacho Manzano, xef de Casa Marcial (**Michelin) i director gastronòmic del grup Ibèrica Restaurants i Camino (Londres) i José Pizarro, propietari de 6 restaurants a Londres i col·laborador de la BBC, on divulga les bondats del producte espanyol. 


L’espai #BWWGastronomy Food & Wine Restaurant oferirà la possibilitat de gaudir dels millors platets maridats amb grans vins en esmorzars, aperitius, dinars i after works a càrrec de tres destacats restaurants barcelonins: Bar Alegria (Tomas Abellan), Cecconi’s (Alessio Biangini) i Kao (Josep Maria Kao). El sommelier César Cánovas s’encarregarà de trobar els millors vins per a acompanyar cada menú.


A més d’aquest extens programa, BWW comptarà amb un espai expositiu amb 700 cellers i 70 segells de qualitat. D’aquesta manera, serà un gran fòrum de negoci i networking que reunirà milers de professionals i decisors de compra de grups de gran distribució, importadors de reconegut prestigi, centres majoristes, distribuïdores especialitzades, detallistes i botigues gurmet. Per a això, ha convidat a prop de 1.800 compradors clau de vi espanyol, procedents, a més d’Espanya, de mercats rellevants per a l’exportació com els Estats Units, el Canadà, Alemanya, Països Baixos, el Regne Unit, Bèlgica, Singapur, Colòmbia, el Brasil, la Xina, el Japó i Corea. 

 

 

Consulta el programa d´activitats del saló aquí

 

Aconsegueix el teu passi de premsa aquí


Barcelona, 17 de gener de 2023

Susana Santamaria

ssantamaria@alimentaria.com

Natàlia Torrent

mtorrent.op@alimentaria.com