Barcelona es converteix en capital mundial de les comunicacions mòbils

La ciutat catalana serà la capital mundial de la indústria de les comunicacions mòbils (Mobile World Capital) de la mà de la GSMA, l’associació que representa els interessos de les operadores mòbils a tot el món. D’aquesta manera, en el període 2012-2018, Barcelona no només acollirà la celebració del Mobile World Congress com fins ara sinó que es convertirà en centre tecnològic i cultural permanent destinat a impulsar el teixit industrial existent, crear noves oportunitats de negoci i donar visibilitat al potencial de la comunicació mòbil.

La designació de Barcelona, que s’ha imposat a les altres ciutats candidates en el procés convocat per la GSMA per a ser seu de la Mobile World Capital, suposa un reconeixement al projecte ambiciós i creatiu presentat així com a l’èxit i creixement del congrés anual des de que se celebra a la ciutat, amb un considerable impacte sobre l’economia catalana i espanyola que després d’assolir la capitalitat s’incrementarà substancialment. La repercussió econòmica per a tot el període s’estima en 3.459 milions d’euros.

Barcelona es convertirà en un hub mundial de les telecomunicacions mòbils, el que suposa la possibilitat de crear una nova estructura industrial d’alt contingut tecnològic i de generar importants sinèrgies en el terreny del desenvolupament i aplicació de les tecnologies mòbils.

Implicació pública i privada 
La proposta presentada per la ciutat és fruït del treball conjunt de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, Fira de Barcelona i Turisme de Barcelona. Compta tanmateix amb la complicitat i implicació d’entitats i empreses rellevants.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha assegurat que “convertir-se en la Mobile World Capital era per Barcelona una aposta estratègica que consolida el nostre lideratge com a ciutat referent en les noves tecnologies. Això suposarà un fort impuls per a la imatge de marca de la nostra ciutat associada a un sector, el de les comunicacions mòbils, que experimentarà un fort creixement en els propers anys. Barcelona recull els fruits del treball seriós i professional de diferents institucions amb la implicació de moltes empreses i entitats de la ciutat. Ara, Barcelona esdevé el centre d’un nou model d’esdeveniment internacional vinculat al creixement econòmic, el desenvolupament industrial i la creació de nous llocs de treball vitals per al futur de l’economia a casa nostra”.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha considerat que “s’ha demostrat que si fem les coses bé i som capaços d’excel·lir en el què fem, Catalunya, amb la seva capital al capdavant, pot esdevenir un referent mundial, en aquest cas en el camp de la tecnologia mòbil. En convertir-nos en la Mobile World Capital, tindrem l’oportunitat de liderar en els propers 7 anys el futur d’una tecnologia en evolució constant, que canviarà el concepte tradicional de la mobilitat i les telecomunicacions. Això ha estat possible gràcies a l’esforç, la il·lusió i el compromís conjunt de les institucions i la societat civil que hi ha estat treballant des que el 2006, quan vam acollir per primera vegada el Mobile World Congress. La designació de Barcelona impulsarà Catalunya com a pol d’innovació en aquest camp i beneficiarà a d’altres sectors econòmics, incidint positivament en la competitivitat empresarial i en la creació d’ocupació”.

El ministre d’Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, ha subratllat que l’elecció “suposarà beneficis molt significatius, no tan sols per a la ciutat en sí sinó per a Espanya en el seu conjunt, ja que permetrà situar el nostre país com a una plataforma avançada i innovadora que ampliï la nostra projecció exterior en el sector de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions”. “Esperem convertir la ciutat i el seu entorn en un laboratori urbà avançat de tecnologies de telecomunicacions mòbils. En conseqüència, confiem en veure reforçada la nostra capacitat competitiva, en un entorn que afavoreixi l’atracció d’empreses i de talent, facilitant-ne així l’activitat emprenedora en la recerca d’innovacions avançades”, ha afegit.

En aquesta mateix sentit, el president de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, ha afirmat que “hem de felicitar-nos de l’èxit col·lectiu que per a Barcelona i tot el país significa la designació com a Mobile World Capital, en una aposta clara per la innovació, la tecnologia i el coneixement. El treball de la candidatura ha estat magnífic i es just destacar la feina i el suport de les institucions, empreses i diverses entitats. Crec que la decisió final s’ha basat en la solidesa del projecte presentat, però també en la contribució de Barcelona, de les institucions i de manera específica de Fira com a coorganitzadora de Mobile World Congress, que des de la seva arribada a la capital catalana, el 2006, ha crescut de manera molt important”.

De la seva banda, el president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart ha declarat que “Barcelona gaudeix d’un magnífic posicionament turístic internacional. En l’última dècada, la ciutat s’ha convertit en una de les principals referències mundials del turisme urbà. La designació de Barcelona com a Mobile World Capital n’incrementa encara més el grau de notorietat, factor que ens ajudarà en la promoció de la ciutat i que és lògic pensar que n’augmenti el volum turístic. Així mateix, reforçarà també el calendari de congressos internacionals que acollim cada any”.

El nou concepte de Mobile World Capital suposa ¿a més de la celebració del congrés que reuneix durant quatre dies a l’elit mundial del sector¿, la creació d’una seu permanent a la ciutat i d’un programa d’iniciatives industrials, lúdiques i culturals al llarg de l’any agrupades en projectes com el Mobile World Center o el Mobile World Festival. Una Fundació integrada per l’Ajuntament, la Generalitat, el Ministeri d’Indústria, Fira de Barcelona y la GSMA, s’encarregarà de gestionar els projectes i activitats relacionades amb la capitalitat.

Com a Mobile World Capital, Barcelona es convertirà en la ciutat de referència quant a la utilització de la telefonia mòbil en tots els àmbits de la vida ciutadana i empresarial, en un living lab que propiciï el creixement del teixit industrial, el desenvolupament tecnològic y la creació de nous lloc de treball d’alta qualificació. Serà el principal llegat d’aquesta iniciativa a la societat catalana i espanyola.

Un altre dels punts destacats serà el Mobile World Center que s’ubicarà en el centre de la ciutat i serà la icona permanent de la capital mundial del mòbil. Les seves instal·lacions seran el centre d’operacions de la Mobile World Capital així com la plataforma de difusió de la capitalitat i acollirà exhibicions tecnològiques, un àrea comercial i espais museístics. Finalment, el Mobile World Festival inclou totes les activitats de promoció, d’oci i entreteniment relacionades amb aquest sector.

La Mobile World Capital pas a pas
L’elecció de Barcelona com a MWC arrenca l’estiu de 2010 quan GSMA ve remetre a les ciutats candidates les indicacions tècniques per definir i articular els projectes. A finals de gener, i després d’una primera fase d’avaluació, quatre ciutats van ser escollides per arribar a l’última estadi del procés de selecció: Barcelona Milà, Munic i Paris.

Fira de Barcelona acull anualment el Mobile World Congress des de l’any 2006, quan el certamen es va traslladar a la capital catalana provinent de Cannes (França). Durant la seva permanència a Barcelona, el saló ha experimentat un creixement progressiu en totes les seves magnituds fins arribar a registrar en la seva última edició més de 60.000 assistents i 1.400 expositors, cosa que suposa increments del 76% i el 133% respectivament, comparats amb la darrera edició celebrada a França el 2005.

Barcelona, 22 de juliol de 2011