Automobile Barcelona serà en el seu centenari referent mundial de les tecnologies del vehicle connectat

Automobile Barcelona, el Saló Internacional de l’Automòbil organitzat per Fira de Barcelona, celebrarà de l’11 al 19 de maig de 2019 l’edició del seu centenari. El certamen –el primer esdeveniment firal a Espanya que celebra 100 anys–, que tindrà lloc en l’emblemàtic recinte de Montjuïc, compta de nou amb el suport de les associacions del sector i prepara un programa especial d’un saló que mirarà al futur de l’automoció, alhora que mostrarà la seva estreta relació amb la indústria automobilística a Espanya i Europa.

El president del saló, Enrique Lacalle, ha declarat que “celebrar 100 anys d’història és quelcom a l’abast de molt pocs. El Saló de l’Automòbil de Barcelona, avui sota el nom d’Automobile Barcelona, és un d’aquests i per celebrar la seva edició més important estem preparant un programa d’activitats d’acord amb la transcendència de l’esdeveniment“. Lacalle ha afegit: “El saló mira decididament al futur del sector i així ho reflectirem a través de les principals novetats de les marques i d’espais on mostrar com seran els vehicles i la mobilitat en el futur. Ho farem, a més, donant l’espai i la importància que es mereix als 100 anys d’història que recolzen un dels salons més importants del panorama internacional del sector de l’automoció”, destaca el president del saló.

Lacalle subratlla que “som la història d’un miracle. Un saló que ha sobreviscut a dues Guerres i a la major crisi econòmica i que segueix aquí, viu, fort, actual; ha sabut innovar, ha buscat referents internacionals i està convertint Barcelona i el seu nou Automobile en un referent mundial de les últimes tecnologies del vehicle connectat, sense oblidar mai el que som, un saló de l’automòbil”.

Així, en la seva propera edició, Automobile Barcelona, amb una nova imatge i logo commemoratiu, s’estructurarà en tres grans eixos: un primer dedicat a les novetats de les marques i a la transformació tecnològica que està donant forma al futur de l’automoció a través de la connectivitat, la conducció autònoma, l’electrificació, l’internet de les coses i noves modalitats de transport; un segon eix en el qual els visitants podran experimentar i viure aquestes noves tecnologies en la Connected Street,  i un tercer que proposarà un ampli recorregut pels 100 anys d’història a més de la seva estreta relació amb la ciutat de Barcelona i amb el desenvolupament de la indústria automobilística a Espanya.

Gran aparador internacional
Automobile Barcelona serà de nou un gran aparador internacional on les principals marques presentaran les seves darreres novetats. El saló, l’únic d’Espanya amb el reconeixement internacional de la OICA (Organisation Internationale des Constructeurs d’Automobiles), compta amb el recolzament de les principals associacions del sector com Anfac i Aniacam.

“Les marques han rebut molt favorablement els plans que tenim per a una edició tan important com aquesta”, ha declarat Enrique Lacalle després de subratllar que “el proper mes de maig Barcelona es convertirà en la capital mundial de l’automoció, el lloc on la indústria mostrarà la seva potència i les marques les seves últimes propostes en tecnologia, models i disseny”.

Un futur connectat
El proper Automobile Barcelona abordarà el futur de la mobilitat i la seva estreta relació amb la tecnologia com a eix transformador del sector. Conceptes com conducció autònoma, cotxe connectat o internet de les coses estan canviant ja la indústria automobilística i la relació dels usuaris amb els vehicles.

En aquest sentit, els visitants tindran l’oportunitat de viure totes aquestes innovacions en directe en la Connected Street on es mostraran solucions reals de conducció autònoma i connectada i es podrà experimentar les últimes novetats en tecnologia i sostenibilitat. Així, per primera vegada en el recinte de Montjuïc, els visitants podran viatjar en vehicles sense conductor en una iniciativa realitzada en col·laboració amb Idiada.

100 anys d’història
Per commemorar un segle d’existència, Automobile Barcelona ha preparat un programa d’activitats en el marc del saló. Entre elles figuren un nou espectacle audiovisual de realitat virtual en el qual els visitants podran viure la història i el futur de l’automòbil, una exposició que portarà a Barcelona els vehicles icònics que han passat per les diferents edicions del saló, entre moltes altres iniciatives.

El primer Saló de l’Automòbil de Barcelona data de 1919 i va tenir lloc al Palau de les Belles Arts del Parc de la Ciutadella on es van exposar els vehicles de marques com Hispano Suiza, Tallers Hereter, Elizalde, Amèrica i Abadal-Buick, entre d’altres. Fins el 1927, amb motiu de la seva sisena edició, el saló no es va traslladar a Montjuïc, en concret als palaus Alfonso XIII i Victoria Eugenia. Des d’aleshores el certamen s’ha celebrat regularment en aquest emblemàtic recinte amb l’única interrupció del llarg parèntesi ocasionat per la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial que va provocar que la vuitena edició del saló no se celebrés fins el 1966, la qual cosa explica que el 2019 se celebri la seva 40ena edició.

Reconeixement públic i institucional
La importància del saló per a la indústria de l’automoció a Espanya juntament amb el seu paper com a plataforma d’innovació del sector i aparador internacional per a les marques automobilístiques ha suposat que el Congrés dels Diputats hagi declarat el certamen com a esdeveniment d’excepcional interès públic i s’hagi recollit als Pressupostos Generals de l’Estat 2018. Aquest reconeixement, que va ser sol·licitat pel Saló i Anfac, que presideix Jose Vicente de los Mozos, suposarà beneficis fiscals per a les empreses que col·laborin en la promoció i celebració de l’esdeveniment.